Elke dag hetzelfde eten, of variëren?

gevarieerd eten

Het is algemeen bekend dat het belangrijk is om voldoende te variëren in je voeding. Toch hebben veel mensen 1 eetschema die ze voor een langere periode volgen en bereiken hiermee hun doelstelling, maar is dit wel verstandig?

Als je iedere dag hetzelfde op het menu hebt staan, kan het zijn dat je minder gezond bent dan degenen die gevarieerd eten, blijkt uit recent onderzoek in the Journal of Nutrition. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat de deelnemers die het meest gevarieerd eten, 21 procent minder kans hebben om het metabool syndroom te ontwikkelen – een serie van gezondheidsklachten die nauw verband houden met elkaar, zoals een hoge bloedsuikerspiegel of een toename van lichaamsvet wat je kans op een hartziekte en diabetes verhoogt – in vergelijking tot degenen die vasthielden aan dezelfde voedingsmiddelen. Ook hebben gevarieerde eters minder kans op een hoge bloeddruk, en hebben ze vaker een gezonde tailleomvang.

Toch zeggen de meeste succesvolle diëtisten dat het belangrijk is om dezelfde soort voedingsmiddelen te eten om af te vallen. Dit is ook zo; uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een kleine variatie aan voedingsmiddelen je kan helpen bij het afvallen. Met minder opties aan voedingsmiddelen, heb je minder de neiging om iets te eten wat niet in je dieet hoort. Dit zorgt ervoor dat je dieet meer effect heeft.

Naast je macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten), is het ook belangrijk om genoeg micronutriënten zoals vitamines en mineralen binnen te krijgen voor je gezondheid. Je krijgt alléén genoeg micronutriënten binnen als je gevarieerd eet.

Je zult nu vast denken “waar moet ik nou voor kiezen?” Gelukkig is er een handige oplossing: je moet werken in voedingsgroepen. Zorg ervoor dat de voedingsgroepen hetzelfde blijven, maar varieer in het soort product. De voedingsgroepen zijn fruit, groenten, volkoren granen, magere zuivelproducten, magere eiwitten en goede vetten.

Wissel af tussen bijvoorbeeld de ene keer volkoren pasta, de andere keer quinoa en daarna zilvervliesrijst. Of de ene keer een banaan door je havermout en de andere keer blauwe bessen. Een ander voorbeeld: gebruik de ene keer 200 gram broccoli als groente, en de andere keer 200 gram bladspinazie.

Zo blijft je eetschema globaal hetzelfde, krijg je je benodigde macronutriënten binnen, maar blijf je toch goed gevarieerd eten.

Verschillende voedingsschema’s:

Ook is het handig om verschillende voedingsschema’s te maken, waarbij de verdeling van de macronutriënten hetzelfde is, maar de voedingsproducten verschillen. Als je 4 verschillende schema’s samenstelt, kan je elke week een ander schema volgen. Dit vergt wel veel voorbereiding, maar het is goed voor zowel het snel bereiken van je doel als voor je lichamelijke gezondheid.

Lees ook:If It Fits Your Macros: eet wat je wilt en bereik je doel!
Lees ook:Verpakkingsmateriaal eten en drinken leidt tot schade gezondheid
Lees ook:Vezels goed voor mannenhart
Lees ook:Vrouwen sporten beter door ijzer
Lees ook:Jongens met slechte conditie en een laag IQ hebben meer kans op vroege dementie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>