10 Tips om de feestdagen ongeschonden door te komen

feestdagen

December. De maand van samenzijn, vakantie, familie, vrienden, maar vooral de maand van een ongezonde levensstijl en veel eten. Iedereen die bewust bezig is met afvallen of met het houden van een gezonde levensstijl heeft een haat-liefde verhouding met de feestmaand. Aan de ene kant is het goed om met je familie en vrienden samen gezellige dingen te doen maar aan de andere kant is het slecht omdat er nou eenmaal erg veel (en vaak erg slecht) wordt gegeten. Daarnaast gaat ook de alcohol consumptie flink omhoog in december. Dit alles gaat nog eens gepaard met het dicht zijn van de sportschool rond de feestdagen.

Toch is het mogelijk om tijdens de feestdagen te genieten op een verantwoorde manier zonder dat het ernstige gevolgen heeft voor het lichaam. Als je de onderstaande tips opvolgt, is de kans dat je met een procent extra aan vetpercentage het nieuwe jaar ingaat minimaal.

1 Drink tijdens de feestdagen extra veel water.

Hierdoor heb je de hele dag door een voller gevoel en zal je tijdens het kerstdiner minder eten. Daarnaast is dit goed tegen een kater op 1 januari…

2 Maak gebruik van mager vlees en vis.

Gevogelte, rund en witvis zijn erg smakelijke en verantwoord vetarme producten voor bijvoorbeeld het gourmetten. Ook wild vlees bevat stukken minder calorieën dan je denkt.

3 Zie af van bijgerechten zoals wit brood met kruidenboter of andere smeersels tijdens het diner.

In dit soort bijgerechten zitten enorm veel calorieën en snelle koolhydraten. Daarnaast eet je er ongemerkt erg veel van.

4 Eet niet meer dan 1 oliebol per dag

in 1 gemiddelde oliebol zitten maar liefst 50 gram snelle koolhydraten. Dit staat gelijk aan een een portie pasta. Als je aan het afvallen bent is het zeker niet verstandig om meer dan 1 oliebol per dag te eten.

5 Blijf de gehele dag normaal eten en sla geen maaltijden over.

Als je expres niks eet op de dag van het kerstdiner of het gourmetten, ga je je geheid volproppen tijdens het diner. Sla daarom geen maaltijden over en eet zoals je elke andere dag eet.

6 Magere sauzen.

Als je niet zonder een saus kan, kies dan voor de magere soorten. Rode sauzen zoals ketchup en curry bevatten het minste vet, maar helaas wel weer veel suikers. Witte sauzen zoals mayonaise en knoflooksaus bevatten zowel veel suiker als veel vet. Daarom is het beter om te kiezen voor de rode sauzen. De beste sauzen zijn de sauzen die je zelf maakt op basis van yoghurt, zoals tzatziki saus.

7 Houd het bij één bord.

Schep niet meer dan 1 keer op tijdens het kerstdiner. Ben je aan het gourmetten, leg dan eerst op het bord wat je wilt eten, en stop met bakken als alles op is.

8 Eet op de dagen dat er alcohol genuttigd wordt zo min mogelijk vet.

Eén gram alcohol bevat 7 calorieën. Naast dat, bevatten alcoholische dranken ook veel suikers. Hierdoor zitten er in alcoholische dranken veel calorieën. Eet daarom op oudejaarsdag, of andere dagen wanneer er alcohol genuttigd gaat worden, zo min mogelijk vet.

9 Blijf bewegen tijdens de feestdagen.

De meeste gym’s zijn dicht of hebben beperkte openingstijden tijdens de feestdagen. Als jouw gym dicht is, zorg er dan voor dat je actief beweegt tijdens de feestdagen. Maak een hardlooprondje of pak een keer de fiets in plaats van de auto.

10 Blijf af van vette hapjes.

Bladerdeeghapjes, gevulde eieren, kaashapjes, cocktail gehaktballetjes. Allemaal populaire hapjes tijdens de feestdagen. Blijf er van af. De calorieën in deze hapjes doen niet veel goeds voor het vetpercentage.

Fijne feestdagen!

Lees ook:10 tips om verantwoord te barbecueën tijdens het afvallen
Lees ook:Onderzoek bevestigd: Beetje alcohol remt de spiergroei niet
Lees ook:De grootste oorzaken van extra vakantiekilo’s
Lees ook:U bouwt geen overgewicht op door wat u eet van Sinterklaas tot en met Oud en Nieuw
Lees ook:Luie manieren waarop je kunt afvallen (deel 4)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>