KWF stopt met zelfonderzoek borstkanker

KWF Kankerbestrijding heeft besloten de voorlichting over zelf je borsten onderzoeken op knobbeltjes te stoppen. Zelfcontrole verhoogt namelijk niet de kans op genezing en kan leiden tot onnodige ingrepen.

Hoewel het besluit natuurlijk weloverwogen genomen is, vind ik het nogal wat. Stel je voor dat je nooit je borsten onderzoekt en dat het ontstaan van een klein knobbeltje je totaal ontgaat, dat je het knobbeltje pas opmerkt wanneer het zo groot is als een pingpongbal.

Ik geloof dat een op de negen vrouwen borstkanker krijgt. Vandaar dat ik regelmatig mijn borsten onderzoek- en dat blijf ik gewoon doen! 

 

KWF Kankerbestrijding stopt met de voorlichting over het zelf opsporen van mogelijke borstkanker. Zelfcontrole blijkt niet bij te dragen aan een hogere genezingskans.

Wanneer vrouwen maandelijks hun borsten controleren op onregelmatigheden, kan dat zelfs negatief uitpakken. Zij gaan vaker naar de dokter en ondergaan meer ingrepen, die achteraf niet nodig blijken. Ook hebben de vrouwen die regelmatig zichzelf onderzoeken geen hogere genezingskans dan vrouwen die op een andere manier er achter kwamen dat ze borstkanker hebben.

Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Nordic Cochrane Centre in Kopenhagen. Hiervoor werden bijna 400.000 vrouwen gevolgd in Rusland en China. De beslissing van het KWF werd afgelopen zaterdag kenbaar gemaakt in de Volkskrant.
(c) gezondheidsnet.nl

Lees ook:Migraine verkleint kans op borstkanker
Lees ook:Vrouwen matig tevreden met borsten
Lees ook:Borsten krimpen door koffie
Lees ook:Verklein je kans op borstkanker
Lees ook:10 fitnessverschillen tussen mannen en vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>