Zwanger & sporten

Regelmatige lichaamsbeweging houdt je energiepijl hoog, bereidt je voor op de enorme krachtsinspanning van de bevalling en maakt dat je lichaam sneller herstelt van zowel je zwangerschap als bevalling. "Luister echter goed naar je lichaam," adviseert personal trainer Nikki Fogden van Life's A Gym (www.lifesagym.com), "Doe bij voorkeur de sporten waar je lichaam al aan gewend is, op een rustiger tempo, met enige aanpassingen en op voorwaarde dat het veilig is voor je ongeboren kind. Zwemmen, power walken en zwangerschapsyoga zijn ideaal om je conditie op pijl te houden. Springen en andere bewegingen die belastend zijn voor je gewrichten raad ik af. Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam namelijk het hormoon ‘relaxine' dat je ligamenten soepeler maakt ter voorbereiding op de bevalling. Dit maakt dat je kwetsbaarder bent voor blessures. Ook je lichaamstemperatuur verandert. Drink voor, tijdens en na het sporten om uitdroging te voorkomen. En, heel belangrijk: overdrijf het niet. Dit is niet het moment om je persoonlijk record te verbeteren! Hou je hartslag onder de 140 BPM (beats per minute, red.). Als je geen hartslagmeter hebt, zorg er dan voor dat je tijdens het sporten gewoon kunt blijven praten. En raadpleeg altijd even je arts of je mag sporten." Niet zo'n sporter? Ook een wandeling tijdens je lunchpauze in de frisse buitenlucht doet wonderen voor je humeur – en gezwollen enkels ; ) 

Lees ook:Fitness en zwangerschap, wat mag wel en wat mag niet?
Lees ook:Telefoon, MP3 én personal trainer in één toestel
Lees ook:5 tips bij sporten in de kou
Lees ook:Hongerende moeders baren genetisch andere kinderen
Lees ook:Waarom gaap je tijdens het sporten?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>