Hoogopgeleiden leven langer

Hoogopgeleiden leven niet alleen een paar jaar langer dan laagopgeleiden, ze leven ook nog eens een aanzienlijk aantal jaren langer in goede gezondheid; maar liefst 16 tot 19 jaar! 

BRON: ANP 

DEN HAAG – Hoogopgeleide mensen in Nederland leven langer dan laagopgeleiden. Het verschil in het aantal levensjaren waarin mensen hun gezondheid als goed ervaren, is nog veel langer: zestien tot negentien jaar.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS maandag heeft gepubliceerd. Hoogopgeleide mannen worden gemiddeld 79 jaar. Voor laagopgeleide mannen is dat 72 jaar. Bij vrouwen ligt dat hoger: 84 jaar voor hoogopgeleiden en 78 jaar voor laagopgeleiden.

Mensen met een lage opleiding leven niet alleen korter, maar brengen ook minder jaren in goede gezondheid door. Zo mogen mannen met alleen basisonderwijs er gemiddeld vijftig jaar op rekenen in goede gezondheid te leven. Voor mannen met hoger onderwijs is dat gemiddeld 69 jaar.

Hoewel vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen, is het aantal jaren dat ze in goede gezondheid leven gelijk aan dat van de mannen. Vrouwen brengen dus gemiddeld een groter deel van hun leven in een minder goede gezondheid door.

Op hogere leeftijd blijven de verschillen tussen hoog- en laagopgeleiden bestaan. Laagopgeleide 65-jarigen hebben naar verwachting gemiddeld nog negen jaar zonder lichamelijke beperkingen te leven. Bij hoogopgeleide mannen en vrouwen is dat veertien jaar.

(c) ANP

Lees ook:Help! We worden te dik!
Lees ook:Vaderschap maakt volgens onderzoekers zwaarder
Lees ook:‘Intelligente mannen zijn beter in vorm’
Lees ook:Aantal fitnesscentra vanaf 1999 met 65% gestegen!
Lees ook:50 tips om langer te kunnen leven

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hoogopgeleiden leven langer

  1. RichardF

    Je zult je opleiding maar in zwitserland gehad hebben

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>