Bikram Yoga is hot maar gevaarlijk!

Steeds meer hoor ik dat argeloze ongetrainde mensen meedoen aan Bikram Yoga. Bikram Yoga is Yoga in een ruimte waar het 40 c is ! Een huiskamer van 24 graden vinden

de meesten al aardig warm.  Kun je nagaan!

Nu ben ik niet zo van het afkraken van allerlei andere takken van sport maar ik heb wel mijn bedenkingen over het toelatingsbeleid.  Yoga op zich is al aardig inspannend en voor een ongetraind persoon en uitermate zwaar. Ademhaling is een van de technieken die je perfect onder de knieen moet krijgen om yoga goed te kunnen beoefenen. Nu is het zo dat, door enthousiasme waarschijnlijk, mensen worden uitgenodigd om eens een keer zo’n “lesje” mee te doen. Zo ook een aantal mensen die ik op de sportschool tegen ben gekomen. Ze waren duidelijk in shock!  Ze werden tijdens de les duizelig, erg misselijk en een paar vielen bijna flauw.

Ik ken deze mensen weet dat hun lichamelijke gesteldheid niet echt optimaal te noemen is, maar er is niemand die ze verteld heeft dat eerst even het “gewone” yoga onder de knie moeten hebben en dat ze toch een minimale mate van (cardiovasculaire) fitheid moeten beschikken. Een aantal Bikram Yoga docenten/fanaten zouden zich eens meer moeten verdiepen in het vraagstuk : Hoe fit is degene die ik mee laat doen? Het gebeurd te weinig en dat vind ik verontrustend maar vooral gevaarlijk.

Ik zie het zo:  als je niet eens 2 km aan een stuk kan joggen onder normale omstandigheden moet je zeker niet mee gaan doen aan de 7 heuvelen loop in de Westelijke Sahara. Verschillende disciplines in de sport vereisen een verschillend nivo van fitheid. Daar moet goed op geselecteerd worden anders kan het nog wel eens een gevaarlijk “lesje” worden met nare gevolgen.

Ben jij wel fit genoeg en heb je goede ervaring met Yoga en doe je het wekelijks minimaal een jaar onafgebroken? Probeer dan eens zeker een keer mee te doen nadat je de docent uitvoerig vragen hebt gesteld. Voor meer informatie: www.bikramyoga.nl

Lees ook:2e studio Bikram Yoga in Amsterdam
Lees ook:Yoga met je hond
Lees ook:Fitness blijft populairste sport in Nederland
Lees ook:Yoga voor hardlopers
Lees ook:De workout die Angelina Jolie haat

84 Reacties // Reageer

84 thoughts on “Bikram Yoga is hot maar gevaarlijk!

 1. frank

  Hoi moes wat is het verschil tussen deze Bikram yoga en de normale yoga behalve de omstandigheden dan. Zou yoga een verrijking zijn voor krachtsporters ?

    /  
 2. moes

  Uiteraard is Yoga in zijn algemeenheid een verrijking een voor krachtsporters. Het maakt je flexibeler, ademhalingstechniek wordt beter(dat heb je nodig bij heavy duty!)en bovenal het maakt je veelzijdiger. Ikzelf heb het meerdere malen aan meegedaan en ik moet zeggen…het deed me goed en gaf me nieuwe inzichten over mijn lichaam..mijn systeem.

  Buiten de (hete)omstandigheden is Bikram Yoga niet veel anders dan het gewone Yoga. Mocht je eraan denken om mee te doen dan stel ik voor om eerst eens voorzichtig mee te doen aan Yoga (ook daar heb je weer veel verschillende in)
  Je zult versteld staan over wat voor inspanning het jou gaat kosten. Ik hoor het wel als je een keer mee hebt gedaan.

  Take care en weer bedankt voor je interesse in mijn bericht(en)

  Gr

  Moes

    /  
 3. rick

  bikram yoga is a class specifically designed for beginners of all fitness levels. all the postures prepare you for the next posture. the heat helps to prevent injury and, since yoga originated in india, a place where 38degrees celsius is normal, also helps the detoxification process. to say it is dangerous is a bit dramatic. my question to you is how many times have you practiced bikram yoga in order to give your assessment. give it a try 3 + days a week for a couple of months, then give an educated opinion. thanks rick

    /  
 4. moes

  Hi Rick dank je voor je interessante aanvullende reactie op voorgaande berichten. Ik doe het in het Nederlands om dat ik merk dat je dat goed kunt begrijpen. Mijn mening over de Bikram Yoga is zeer goed onderbouwd en gebasseerd op ervaringen van een aantal ongetrainde deelnemers. Indien ikzelf aan Bikram mee zou doen, zou dat een vertekend beeld geven. Ik ben namelijk goed getraind en heb een uitstekende conditie. Zoals gezegd gaan mijn zorgen uit naar deelname van ongetrainde (NIET FITTE) mensen en de wijze waarop er van iedere potentiele deelnemer al dan niet een intake wordt afgenomen. Bikram Yoga is wel goed maar gevaarlijk voor ongetrainde en gedeconditioneerde mensen waarvan men de achtergrond niet leert kennen. Daar blijf ik bij.

  Groeten

  Moes

    /  
 5. rick

  hi
  again, practice 3+ days a week for a couple of months so that you can give an educated opinion. I have seen professional triathletes, professional kickboxers, futbol players etc. (quite fit people) not able to complete an entire class. Just because someone is cardiovascularly fit does not mean they are better suited for Bikram Yoga. That is the beauty of it, anyone can do it regardless of age, weight, fitness level, etc. Actually, unfit people tend to do fine because they aren’t so ruled by their ego regarding their fitness and abilities.

    /  
 6. Nathalie

  Ik heb zelf aan hatha yoga gedaan, poweryoga en bijna 3 jaar Bikram yoga, redelijk intensief, met een gemiddelde van 3 keer per week.

  Ik heb 1 ding van Bikram ondervonden: het is conditieverhogend. Echter diezelfde conditie kan je ook krijgen van hardlopen of cross/cardiotraining, maar met Bikram heb je sneller resultaat.

  Het Amerikaanse systeem van aanmoediging hier en aanmoediging daar nodigt mensen uit om te ver over hun grens te gaan. Door de hitte kun je posities aannemen en veel verder strekken dan eigenlijk verantwoord is. Als je een streber bent of geen yogaervaring hebt kun je jezelf hiermee beschadigen. In de VS zijn er veel slachtoffers met ernstige blessures door de hotyoga en in toenemde mate ook in Nederland (van de fysiotherapeut en andere dans- en yogaleraren gehoord).

  Bij de andere vormen van yoga die ik heb gedaan zijn er goed onderlegde leraren die de houdingen heel precies uitleggen en ook corrigeren en je vooral niet aanmoedigen nog verder te strekken. Deze leraren hebben danook een opleiding van 5 jaar gevolgd, anders mogen ze zich geen yogaleraar noemen. Bij Bikram yoga is de uitleg en correctie zeer onder de maat. De leraren hebben ook slechts een opleiding van 3 maanden. Ik heb mensen maanden achtereen rugbuigingen naar achteren verkeerd zien doen, nou dat lijkt me toch niet echt geweldig voor je rug.

  Bikram is ook totaal geen sociale sport. Het is een doorgangshuis van grote groepen mensen die even komen sporten, bijna niemand kent elkaar of zegt elkaar gedag.
  Alleen de diehards klieken bij elkaar. En in plaats dat ze vooraan in de zaal gaan staan zodat de nieuwkomers van deze gevorderden kunnen leren, klieken ze als een eliteclubje rechtsachter in de zaal bij elkaar.

  De heilige manier waarop Bikram yoga wordt aangeprezen en gedicteerd begon mij steeds meer te storen. Het doet me denken aan een sekte of aan Jomanda (en we weten allemaal wat de status is van Jomanda tegenwoordig). Ook die hele posting van Rick is zo’n Bikram slogan. En dan die gezondheidsclaims over detoxificatie door de hitte, en dat je zo’n mooie huid en haar krijgt. Dat dit je reinste kul is, zullen zelfs de meeste yogaleraren en alternatief genezers/homeopaten onderschrijven. Al die hitte, telkens douchen en liters drinken waren niet bepaald bevorderend voor mijn huid, haar en nieren.

  Ik heb mensen meegemaakt die oververhit raakten, maar waarbij sterk werd aangedrongen dat ze in de zaal moesten blijven. Als ze niet luisterden werden ze verbaal afgemaakt. Je zal maar een hartconditie hebben, heb je het al benauwd, wordt je ook nog de grond ingeboord, nou dat helpt….
  Toen ik een redelijk ernstige blessure had, werd mij geadviseerd op deze blessure door te gaan. Toen ik daar niet in mee wilde gaan (want dat had ik al geprobeerd en de blessure werd erger) werd ik ook verbaal afgemaakt, als een afvallige. Terwijl ik al een paar jaar een goede klant was. Ik zou misschien enkele jaren pijn moeten hebben, maar dan zou het beter gaan en zou ik genezen door Bikram en fysiotherapeuten waren tijdverspilling dat zou niets helpen.
  Ach ja, de vrouw heeft 10 jaar ervaring, geen enkele medische opleiding maar who cares…en ach ja en ik heb 20 jaar brede sportervaring, maar dan ben ik blijkbaar nog steeds een dom wicht. Echte yoga, gaat over respect voor je eigen en een anders grens.
  Overigens was mijn blessure na 3 weken fysiotherapie genezen, maar ach jaren pijn lijden is natuurlijk veel beter…

  Bikram is geen yoga, het vult je niet, het is conditieverhogend, maar de echte innerlijke ontwikkeling en energie (zoals bv bij taichi) krijg je er niet van. Het voelt letterlijk leeg en inhoudsloos.

  Bikram yoga doen? Be my quest. Ik ben er helemaal klaar mee! Het is geen yoga, maar gymnastiek in een hete ruimte, waar handig veel geld aan verdiend wordt. Het speelt in op de goedverdienende, drukbezette, overgewichte massa die op zoek is naar een snelle manier om zich beter te voelen, invulling te geven.
  Echte yoga gaat over heel andere zaken!

  Nathalie

    /  
 7. moes Auteur

  Dank je wel Nathalie voor het delen van je ervaringen met Bikram Yoga. Zoals jij het schetst, is ook de indruk die kreeg van mensen die er aan mee hebben gedaan. Ik blijf me dus zorgen maken en hoop dat Bikram Yoga beter wordt geinstrueerd.
  En Rick: geen haar op mijn hoofd die erover pijnst om een paar maanden 3 x per week mee te doen. Maar ik wens jou vooral veel plezier en succes met Bikram Yoga! Voor jou is het kennelijk wel goed en niet gevaarlijk. Houden zo!

  Gr
  Moes

    /  
 8. Nathalie

  Zie ook dit artikel:
  Ook de laatste alinea heb ik ondervonden. Als je de vorige dag vreselijk overrekt hebt (bv je rug)en je gaat kort daarna dan hele fysieke sporten doen, in mijn geval radslag e.d., dan kan dat best wel gevaarlijk zijn. Dit feit is eigenlijk nog heel weinig bekend en wordt ook niet voor gewaarschuwd. Ik heb mijn rug ook voelen knakken en realiseerde me pas later door dit artikel dat dat waarschijnlijk kwam door zware fysieke inspanning na het overstretchen van spieren.

  Dr Sonja Stilp on Yoga

  Avoid Feeling This Burn
  Hot yoga linked to increasing injuries
  [email protected]
  Laura Watt
  Special to The Denver Post
  Monday, May 03, 2004

  Yoga injuries have increased substantially in the past few years, and many experts blame “hot yoga,” taught in rooms heated to 100 degrees or more. The injured say overcrowded classes and disengaged instructors are to blame, but yoga schools say people need to listen to their bodies and not push themselves beyond their limits. Medical experts say the heat encourages some to go too far.
  It’s East versus West, as the traditions of a 4,000-year-old discipline are being co-opted by a fast, competitive culture. Something has to give, and for some people it’s their backs.

  “I’ve been in Boulder for 15 to 16 years, and I hadn’t seen yoga injuries until the last three or four,” said Mark Plaatjes, a physical therapist, former competitive runner and a partner in the Boulder Running Co. “My clients say, ‘I was doing yoga and I was in a pose and I came out of the pose and I was hurting. “Plaatjes says most of the yoga injuries he treats – to the low back, hamstring, knee and sacroiliac joint – result from people overdoing it in a very hot yoga room.”In that situation, you’re taking your tissue past what it can normally do,” he said. “I don’t discourage doing yoga. I think it’s got lots of good advantages. I just tell people to modify it.”

  Meditation to Aerobics
  For decades, yoga bubbled along under the surface in this country, its various styles practiced by a devoted minority. In the 1970s and ’80s, a few celebrities went to the mat, raising yoga’s profile a notch. In the past six or seven years, yoga has become a trendy exercise regimen, with studios popping up all over suburbia and classes filling up at rec centers and health clubs. The meditative side has been de-emphasized in favor of the physical, and much of that has evolved into more of an aerobic workout than a slow stretch.

  The athletic style has endless variations and goes by many names: Power Yoga, Aerobic Yoga, Flowing Yoga, Hot Yoga, Bikram. (Other styles, including Iyengar, are not done in a hot room.)

  One of the original types of hot yoga, Bikram is a tightly controlled series of 26 postures developed and marketed by 57-year-old Bikram Choudury, a yoga teacher from India who started his empire in Beverly Hills in the 1970s with a celebrity clientele. He has since expanded to 314 certified schools worldwide, with a half-dozen in the Denver area. To a novice, the superheated studios used by Bikram and other “hot yoga” proponents can seem stifling. To an enthusiast, it’s a blessing, because as muscles relax, the sweat pours and poses flow more easily.

  “The hot room can get you into a position that your muscles have never been in before. If you’re not careful, you can get into a range of motion that’s too much,” said Dr. Venu Akuthota, a physical and rehab physician at University Hospital, where he is director of the Spine Center and a doctor at the CU Runner’s Clinic. Akuthota is from India, the birthplace of yoga, and practices a more meditative style. He said he has seen “quite a few” patients with yoga injuries. “Yoga can be therapeutic, but people get competitive with each other, and that plays into it,” he said. “It kind of relates to the kind of patients that use yoga. Fit people, baby boomers.”

  “We see people practice too aggressively all the time,” said Marissa McCroskey, a certified Bikram instructor at Yoga on Sixth in Denver. “We say, ‘Don’t go there,’ and they go there. We constantly tell people if you feel sharp pain or pressure, please back off. Your body is telling you it is not ready.”

  But some practitioners lay part of the blame for injuries on poor instruction. Laura Bottaro, 32, an avid runner, strained her hip doing power yoga. “I heard from fellow runners (yoga) was a good way to avoid small injuries. But there was no instruction. “Now Bottaro does Ashtanga yoga, where she says her teachers place great emphasis on individual instruction and placement.

  Joelle Coakley of Denver, 35, is a triathlete, adventure racer, telemark ski instructor and certified personal trainer. She did Power Yoga for a while and then strained her back. Now she practices Iyengar, a style that emphasizes alignment and form over power. “I think the heat is deceiving because people think, ‘Oh, my muscles are warm.’ I overextended in the heat. In most cases, instructors were not correcting bad form. I saw people just powering through asanas poses and burning calories, which I believe is why most people do power yoga.

  “Radha Garcia, director of Bikram’s Yoga College of India in Boulder, agrees that Type A personalities can work at cross-purposes to yoga.
  “If we see overachievers in class and people who are muscling themselves into postures, we can work around that by stopping and getting them back to the breath. I’ve had a few people over the past five years say they got hurt, but they always pushed themselves too hard. They were being too competitive.”
  Dr. Sonja Stilp, a physician at Orthopedic Associates in Aspen, has done Bikram yoga herself and also has seen an increase in the number of Bikram-related strain injuries. Stilp said weak but flexible people are more at risk for injury than strong, stiffer people. “The weak cannot control their movements, or they have poor control,” she said. “Sometimes tight muscles are actually protective.”

  Dr. Deborah Saint-Phard, director of the Women’s Sports Medicine program at CU and a team physician for the Buffs, advises balancing flexibility with strength, a primary tenet of yoga philosophy but one that many people ignore. “If you stretch a muscle out too far, you weaken that muscle and make it more susceptible to strain,” she said. “It’s possible to be too flexible. Work on strengthening as well. “Right after hot yoga, Saint-Phard recommends avoiding physically demanding activities such as running or lifting weights.

    /  
 9. Angelique

  Even over de verhitte zaal en de vergelijking die met de temperaturen in India wordt getrokken; het is in Nederland gemiddeld ietsje kouder dan in India- of LA waar meneer Birkam zijn methode verder ontwikkeld heeft. Het klimaat waarin je leeft, heeft uiteraard effect op je hele gestel- dus ook je botten, spieren, aanhechtingen, pezen, etc. Nog een verschil; als je het over de Indiase origine van yoga hebt, dan kun je niet heen om het gegeven dat de yogaposes aangenomen worden vanuit een staat van diepe meditatie. Da’s wel even wat anders dan de Bikram-methode waar je -zoals Nathalie al aangeeft- voornamelijk onder verbaal geweld gedwongen wordt om vooral níet naar je lichaam te luisteren. Bikram Yoga is ook de enige vorm van yoga waarbij spiegels gebruikt worden, je tijdens de training niet je ogen mag sluiten en waar zelfs wereldkampioenschappen in gehouden worden.

  Ik heb Bikram Yoga een hele tijd 3 tot 4 keer per week gedaan. Ik stopte toen ik mijn hamstrings scheurde en knapte daarbij ook af op uitspraken van de leraren. Moeilijke vragen over anatomie en fysiologie worden afgedaan met “never question the teacher”. Op het moment dat je naar je flesje water reikte, schreeuwt de leraar ‘don’t drink!’ en laat duidelijk merken dat je een zwakkeling bent als je dat wel doet.

  Onlangs heb ik het na een paar jaar wederom geprobeerd. In de tussentijd heb ik in binnen- en buitenland kennis gemaakt met verschillende vormen van yoga en Bikram Yoga past niet meer bij mij. En ik weet niet of het aan Bikram Yoga ligt of aan de studio, maar je wordt als klant zo verdomd onvriendelijk behandeld.

    /  
 10. moes Auteur

  Angelique, herkenbare ervaringen die ik al eerder heb gehoord van mensen die Bikram Yoga in Rotterdam hebben gedaan. Thanks voor je aanvulling. Vraag: Zouden de docenten het zo hebben aangeleerd van die knakker die het ooit heeft geintroduceerd ?

    /  
 11. namustay

  just a few comments relating to the Bikram studio amsterdam;
  1. i have been an active sporter for more than 20 years, practicing, fitness, cardio and yoga exercises. Bikram yoga i have been doing now for 1 year. i feel that i listento my body and know my limits and have been injury free for all these years until….. bikram. Damn! a knee injury . i am being treated by a physical therapist and he has allowed me to continue sports and bikram however with the special limited exercises for my knee. i communicated this to several of the bikram teachers only to get unsupporting comments. i am discouraged to do any of the ‘aangepasde oefeningen’ from my physical therapist . i am told that my name has been noted and my situation will be discussed with the owners!
  2. last week in a bikam class, a women 3 mats away from me collapsed and fainted, i was the only one wo rushed to her and checked her pulse, her pupils, and slapped her face until she became conscious. after i saw she was awake and alert, i advised her to leave the room, but NO, leaving the room was not an option. a cold towel was brought to her and she was told to lay down. we continued the class , while she layed on her mat .
  after the class was finished , i introduced myself to the teacher and said i work for the department of cardiology. i advised the teacher to speak to the lady and recommend that she see her huisarts for further evaluation. in my experience, collaps can be due to many not serious causes , however , arrythmias, heart valve dysfunction, or ischemia , should not be excluded. better safe than sorry, this should be followed up.
  3. i still do Bikram and enjoy the feeling it gives me. i am educated and experienced enough to know what my body can do and not do and despite the commands of the teacher, i will drink when i’m thirsy and adjust my pose when necessary.
  thank you

    /  
 12. Angelique

  wellicht, maar de eigenaresse van de Bikram Studio in Den Haag en Rotterdam heeft twee jaar les gegeven in de studio in Amsterdam. Wellicht heeft ze wat gewoontes overgenomen…

    /  
 13. moes

  Namustay thank you for your interesting but very shocking comment.

    /  
 14. rick

  ok, for everyone. it is just 26 ‘beginner’ postures in a heated room the same temperature as calcutta in the summer, 40 degrees plus minus. of course, you listen to your body and if, for example, your knee hurts, back off. the most important part of any bikram yoga class is to maintain calm, constant breathe. If you feel like you are going to pass out, sit down first. If you feel like you are going to throw up, leave the room and throw up in the toilet. the yoga intentionally puts you in an uncomfortable situation and asks you to remain as calm as possible, to find comfort when you are uncomfortable, to find peace when you are not feeling peaceful. for most people, it is too difficult and confronting, for sure. The most difficult part of practicing bikram yoga or any other difficult practice is to show up and try your best. Adjusting when necessary and listening to your body are part of the practice, though listening to your mind trying to find the easy way is another issue. All yoga is good yoga, so if you don’t like Bikram Yoga then there are many other options. Namaste

    /  
 15. Vince

  @Rick, i did Bikram Yoga 1 time (private lesson) to understand and to get an idea of hole this ‘bikram crazyness’

  I going to say you one thing : Bikram yoga is very dangerous for people like me who are not familiair with any kind of sports or exercise.
  I was very lucky that they didn’t have to call the ambulance, because i almost passed out, seriously.

  I like to discuss things, but before i talk about something, i want to know it.
  So i tried your Bikram ‘yoga’ and now i know that it has nothing to do with real yoga at all, it’s just a hole bunch of fake rip-off yoga asanas from India, stolen and raped by Mister Bikram Choudhury, and selled at the West like any other ordinary fitness-program this days.

  Just stop with your fake nonsenses and go back to america where everyone listen to you because there they don’t know better.

    /  
 16. rick

  Vince
  sorry you have such an opinion. feeling very sick or dizzy is normal, especially in the beginning. keep doing it and you will feel much better, for sure. tell me, since you admit to know familiarity with any kind of sports or exercise, what is real yoga? A little background information, the postures in Bikram Yoga were taught to Bikram by his guru, Bhishnu Charan Ghosh, who learned them from his guru, etc in India, where it is warm and humid. It is a very simple and quite effective series of postures designed for the beginner as well as advanced yoga practicioner that, when practiced consistently and over time, will bring your body and mind into a more balanced, connected space. Whether you believe me or not is your choice. good luck on your journey wherever it takes you. Moes, thanks for the forum to discuss these things, this will be my last post. Best of luck to everyone interested in any form of yoga

    /  
 17. yoga

  namustay if you have injury, write a email to the owners of school and explain your situation, communicate your problem to them direct

    /  
 18. Vince

  Feeling sick or dizzy is normal?
  Not in my book, i just play sport for the pleasure and not to feel like shit.

  I maybe don’t know what real yoga is, but it’s definitely not this.
  The reaction of Nathalie here is the living prove of it.

  Anyway, the reason i do not take this Bikram yoga thing very serious is because of Bikram himself.
  For example : i have someone with Parkinson in my family.
  How do you think it feels when Bikram says that he can cure Parkinson patients with his yoga?
  I find this very, very scandalous and it’s just not right to promise miracles like that to the people.
  Bikram Choudhury is a smart gangster, nothing more.

    /  
 19. Henk

  Sinds iets meer dan een maand ben ik enthousiast beoefenaar van Bikram Yoga in Amsterdam.
  Het is erg zwaar en al helemaal in het begin als je nog van niets weet.Maar als ik op een fiets zit ga ik ook niet direct met 60 km per uur de berg af. En als ik met gewichten wil trainen pak ik ook niet direct de allerzwaarste halter.M.a.w als je naar je lichaam blijft luisteren kun je niet zomaar iets forceren. De instructies zijn inderdaad niet optimaal, weinig persoonlijke aandacht. Maar met goed luisteren en opletten kom je een heel eind.M.i. een manier om jezelf te dwingen goed geconcentreerd te blijven.Op de automatische piloot gaan is er niet bij hier.
  Ik val lekker af en ik voel me er goed bij.
  @moes : probeer het eerst zelf es een tijdje uit voordat je met oordelen komt Zwemmen leer je ook niet uit een boekje.

    /  
 20. Vince

  Da’s volgens mij juist de kern van het probleem bij dat soort workouts, of bij workouts in het algemeen : mensen worden psychisch afhankelijk van fysieke inspanning en kennen dan hun eigen grenzen niet meer.
  Iets met endorfines en zo, je weet wel.

  Een oom van me is op veertigjarige leeftijd plots doodgevallen na een rondje joggen, en hij deed dit al zo’n 20 jaar dus het argument “hij luisterde niet naar zijn lichaam” gaat hier niet op.
  Maar goed, ik weet ook dat dit een fitnessblog is en dat het waarschijnlijk niet veel zin heeft om hierover een discussie te beginnen.

  Ik heb Bikram yoga allesinds uitgeprobeerd dus je kunt mij er alvast niet van beschuldigen bevooroordeeld te zijn.
  Na een reportage op 1 of andere obscure amerikaanse zender met een paar superenthousiaste Bikram-volgelingen wou ik even testen of het allemaal wel zo koosjer was.

  Ik vind het allemaal maar een rare bedoening, vooral de getuigenis van Nathalie hierboven slaat spijkers met koppen.
  Eigenlijk vond ik het leukste aan de les gewoon die docente in d’r ‘bikini’.:-)

  Anyway, als jij je er fantastisch bij voelt, hou er vooral niet mee op.
  Dat doe ik ook niet met mijn dagelijks glas whisky.:-)

    /  
 21. marten

  I have read the above thread and would like to comment. I have been practicing different yoga forms for over 20 years and teaching yoga (not Bikram) for fifteen, primarily in London though also in Australia and the US. A couple of things:
  1. Is Bikram Yoga ‘real’ yoga – Yes. It is purely hatha yoga with a dose of raja yoga, beginner posture done in a hot room. I have been to India four times and, unless the yoga is catering to the Western client, a bit suffering is normal.
  2. Is it dangerous? Riding a bike is dangerous, swimming in the ocean is dangerous, driving your car is dangerous…if you listen to your body and the teacher, then it is as dangerous as the above or less.
  3. Does it work? I practice Bikram 1 or 2 times a week in conjunction with the other yoga forms I teach, and I find it a great foundation builder and it really helps with my breathing which is one of the most important things in the (my) world. I have practiced a few times in holland and find the practice level in the schools here by far above average.
  4. Would I recommend it? Yes, but prepare to suffer especially in the beginning.
  4. Have I met Bikram. Yes, he is a character for sure though very informed in hatha yoga and the same can be said about his wife, not the character part put the knowledge part. Behind every successful man is a strong, great woman…
  5. Quick note to Vince – using terms like ‘rape’ and ‘gangster’ when you truly have no idea is not productive. Imagine this example: I have flown on lots of planes, so I am experienced in travel, I land at Schiphol, spend an hour in the airport, from that experience I tell you that the Netherlands is not a ‘real’ country or that I would never go back. That is how you are describing your experience with Bikram yoga. You sound a bit angry. If there was even a 5 percent chance that bikram yoga could help your family member with parkinsons (maybe not cure it, but make his/her life better), wouldn’t you be supportive of any possible option?? thanks

    /  
 22. Vince

  No i would probably not, because today we have excellent dokters and scientists for that.

  Bikram Choudhury says loud and clearly that he can cure people in wheelchairs so they don’t need operations or surgery anymore.

  I find Bikram an insult for real scientists and he’s full off crap.
  And like always this crap comes from the U.S.A straight to Europe, unfortenately.

  The biggest problem is that the healthcare in Amerika is very expensive, so people are looking for alternatives.
  1 hour of yoga is absolutely not so expensive like a 5 minutes talk with a dokter overthere.

  I hope the new president will hold on to his promises..

    /  
 23. marten

  Vince. your latest response is full of inconsistencies, anti USA talk, and a dash of ignorance, apologize for my truthfulness. I debated whether to even respond, though after a bit of thought decided I will tell you the story of two people, mary and chip.
  I met Chip 8 years ago in San Francisco. He had lived with MS for approximately 10 years and was using a walker to get around, with the diagnoses of a wheelchair within two years. He decided to start practicing yoga (a couple of times standard hatha yoga, then after a couple of weeks Bikram). He practiced 6 days a week, every week. After 3 months, he went from a walker to two canes, 6 months later he went to one cane, and 6 months after that he was walking on his own in and out of class, only occassionaly using one cane during the day when he felt abnormally tired. The other MS patients in his support group all went from a walker to a wheelchair within one year. In other words, with hard work, suffering, good luck, and a very very positive attitude (key ingredient), he completely changed his life. Where is he now? I do not know, but I can tell you at that time I met him he expressed his happiness with tears in his eyes, that he could hold his grandchild in his hands and walk at the same time.
  I met Martha on the same trip to San Francisco. Martha had a car accident when she was in her mid 30′s, and suffered 5 herniated discs and was in constant, constant pain. the doctors wanted to fuse her vertabrae, warning that if she did not she had a good chance of being in a wheelchair for the rest of her life. she decided first to practice yoga 5 days a week (again Bikram) as she was practicing this form of yoga prior to the car accident. Her first year, in her words, was like hell. pain, tears, etc. Doing some postures only at 10% She now, after many xrays, has a perfectly healthy spine, walks without any sign of the accident, etc.
  So Vince, you have no idea what you are talking about. Perhaps you will read these small stories and say things like ‘bullshit’ or ‘crap’ or ‘propaganda’ or whatever. you are welcome to your opinion, but it is only an opinion, it is not based on any experience. Oh, as an aside, if you have health insurance, talking to a doktor in America is basically free. Yes, I hope the new president brings a fresh way to healthcare in America because millions of uninsured people in the richest nation in the world is ridiculous. As for your analysis of how Bikram is an insult to scientists, not everything in our mind/body can be explained by science. Do you have a soul? Are there such things as miracles? What is love? Is there a God? What is spirituality? Again your answer may be ‘crap’ or ‘all can be explained by science’ or whatever else. fine, enjoy your life.
  As a European I wish for a strong America with its faults, because if America fails, then who will rise above? Russia….China… do you really want them running the show??

    /  
 24. moes

  Marten,

  Thank you for your interesting reaction.

    /  
 25. Karin

  Weet jij toevallig het adres van een studio in de buurt van Nijmegen die Bikram yoga geeft? Ik kan in Nijmegen niks vinden.
  dank je wel!
  Karin

    /  
 26. Vince

  Ik geloof dat er enkel in Rotterdam en Amsterdam een studio is, maar ik ben niet zeker.

  In elk geval weiger ik bovenstaand verhaal serieus te nemen.
  Niet alleen omdat het zo ongeloofwaardig en simpel klinkt, maar ook omdat de meeste van die wonderverhalen erg onbetrouwbaar en meestal fel overtrokken zijn.

  Zolang het niet onomstotelijk bewezen is dat Bikram yoga daadwerkelijk ziekten en dergelijke kan genezen, mag het niet serieus genomen worden en in dezelfde la belanden als iedere andere alternatieve kwakzalver.
  Er is al teveel ellende gebeurd omdat mensen zonodig alternatieve handelingen ipv een echte medische behandeling verkozen, en met die Bikram yoga uitwas zal het er niet op beteren, geloof me maar.

    /  
 27. Yogidh

  Voordat ik bijna 3 jaar geleden met Bikram begon had ik een burn-out, all 20 jaar ernstige rugklachten (fysio en chirpractie etc op wekelijkse basis, maar vruchteloos), hoge bloeddruk,etc. Al met al een hele lijst aan fysiek en mentale klachten. Na 3 weken ieder dag Bikranm voelde ik me aanzienlijk beter. Nu na bijna 3 jaar en bezig met de 2e honderd dagen sessie: Ik voel me beter dan ooit tevoren. Ja natuurlijk geen enkele les is hetzelfde, want je lichaam is ieder dag in een andere staat, dus ook na jeren Bikram kun je duizelig of misselijk worden, maar dat hoort erbij. De uitleg in DH is prima, doe de asanas tot je maximale punt en ken je grenzen dan is er niet aan de hand en een aanrader voor iedereen.

    /  
 28. Trudy

  Aloha Rick en Therese,

  Ik wilde nou eigenlijk wel eens weten hoe ik jullie voornaam schrijf….en kom ik op deze site te recht.

  Jullie zijn voor mij wereld ondernemers !

  Met je passie je geld verdienen…
  Is dit niet wat iedereen zou willen ?

  Ik kijk echt goed rond op deze planeet, zelfs is de kleinste uithoeken, en ik dien te bekennen dat de zorg en aandacht waarmee jullie je tent runnen bijzonder is !

  Aandacht tot in het kleinste detail.

  En jullie teachers….Het zijn net mensen, met hun dingen, net als hun klanten. En ze gaan ervoor met alles erop en eraan.

  Ik hoorde ooit een uitspraak van Rick:

  “ls je hier niet (terug) komt, wil je niet naar je eigen shit kijken !”

  Wellicht heeft hij een ander woord gebruikt dan “shit”, maar ik hoorde meer de kern van zijn boodschap.

  Ik ben toch niet de enige die “weet” dat hetgeen je irriteert van een ander, dat dit je eigen nare trekjes zijn ?

  Die spiegels zijn ook niet handig, je ziet alles van je zelf….behalve als je te veel wisky op hebt….Ha Ha……arme Vince

  Wat levert dit “afgeven” en “zorgen maken” op, lieve mensen ?

  Gelijk !

  Liever gelijk dan……..al het andere……..
  (een kleine greep uit mijn toverdoos….geluk, gezondheid, vriendschap, liefde, relatie, vrijheid, blijheid,schoonheid, succes, plezier en nog heel veel moois)

  Ik vind het helemaal leuk om mijn lesje te nemen. letterlijk en figuurlijk. Want als ik dan weer niet door m’n knieen kan gaan, dan is het mij weer zo glashelder dat ik sowieso bijna nooit door m’n knieen wil gaan. Dan lach ik maar weer en denk stiekum:”Dat is niet slim Trui, je kan beter wel toegeven….dat is veel leuker.

  Mijn rheuma is uit mijn polsen (wat deed die Rick toch raar tegen mij….maar ja, nu is het wel WEG !
  Ik heb geleerd dat, wanneer je een bijdrage kan horen als een bijdrage, bijvoorbeeld, zo weinig mogelijk water drinken omdat je er anders last van hebt, dat je lesje, en dus ook je leven, een stukje makkelijkler wordt.
  Ik drink nu een paar flessen water per dag, en moet er niet aandenken onder de les met dat water bezig te moeten zijn.

  En geloof mij, ik ga echt drinken als ik dit wil !

  Voor mij de beste plek om te leren verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven en het pad te lopen wat Ik wil lopen.
  Iets heel anders dan denken dat je het pad loopt wat je wil lopen.

  Neem lekker af en toe een Bikram Lesje, al is het alleen maar om te ervaren hoe het is om geen gelijk te hebben.

  En, ga lekker in savasana, 90 minuten, als het je lukt !

  Namaste,

  Trudy

  Voor meer informatie over Bikram Yoga:

  http://www.insearchfotthebest.nl

    /  
 29. Amilia

  Rick, Treurig om te lezen hoe fel jij reageert.. het lijkt mij dat jou probleem ergens anders zit dan bij bikram.
  Succes!

    /  
 30. yogabuff

  Beste allen,

  Ik ben nieuw op deze site maar kan me vinden in veel van de opmerkingen – aan beide kanten. Ik doe met veel plezier Bikram, maar alleen omdat ik lang hatha yoga heb gedaan en weet hoe ik in de postures moet komen. Helaas wordt dat in mijn studio (in Den Haag) wel eens slecht uitgelegd). Zonder ervaring zou ik ook (en terecht) bang zijn voor blessures en onbegrip van de docenten.

  Maar even iets anders. Waar komt toch dat idee vandaan dat hot yoga de omstandigheden in India simuleert? Wat een absolute onzin! Ik heb lang in India gewoond en heb daar op diverse plekken (zowel zuiden als noorden) yoga gedaan. En guess what – daar wordt altijd de meest koele plek opgezocht! Je doet yoga vóór zonsopgang, na zonsondergang, in een koele kelder (Aurobindo Ashram Delhi), in de bergen (waar veel van de Ashrams gelegen zijn), en ga zo maar door. Ik zie best iets in de voordelen die de hete ruimte kunnen hebben op je systeem, maar het idee dat de hitte een ‘oude’ wijsheid is of ‘authentiek’ Indiaas, daar moeten we echt van af!

    /  
 31. annelies nijenhuis

  Wat een lulkoek. Je moet je goed voorbereiden voordat je naar een les gaat. Dat is, veel water drinken!! In de les is het van belang om je grenzen te bewaken. Het is een spirituele ervaring en ga ook met deze gedachten een les volgen je zal merken dat het een verrijking is in je leven.

    /  
 32. Jan-Willem

  Lieve mensen, ik begrijp dit welles/nietes spelletje niet helemaal.
  Als iemand er geen vertrouwen in heeft: dan moet ie vooral niet gebruik maken van Birkam Yoga.
  En als iemand iets zoekt (zoals ikzelf), waarbij hij zijn conditie weer een beetje op pijl krijgt of/en hij wil zich confronteren met zijn lichaam en geest, dan is Bikram een stevige uitdaging.
  Laat het daar toch bij. Ga nou niet over en weer je waarheid verkondigen. Dat is zoooooo niet heilzaam. Voor niemand niet.
  Voor mij werkt het. Op vele fronten. (beter dan die vervelende saaie fitness)
  en een ander gaat op ping pong. Ook goed.
  Leef, doe wat je best lijkt.
  En ja – daarbij moet je altijd je grenzen bewaken. ook bij de work-out van Bikram.
  Gegroet, een fijn leven verder…
  Jan-Willem

    /  
 33. Suzanne

  Lieve allemaal,
  Na de reacties gelezen te hebben over bikram wil ik er graag iets over kwijt. Er zijn vele vormen van yoga en niet iedere vorm is geschikt voor jouw lichaam. Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan wat goed voor je is. Voor de een werkt bikram heel goed en voor de ander hatha of ashtanga enz. We zijn allemaal verschillend dus waarom zouden we allemaal hetzelfde moeten kunnen van onszelf. En waarom zouden we de beste willen zijn hierin. Laat het los en ontspan. Luister naar je lichaam en wees er lief voor.
  Ik weet dat de bikram opleiding maar 3 maanden is. Dat is wel degelijk verontrustend. Een gedegen opleiding komt al snel in de buurt van 3 a 4 jaar. Anatomie, fysiologie, pathologie en psychologie leer je niet in 3 maanden. Vervolgens kijken naar verschillende lichamen en corrigeren, heeft jaren nodig. Misschien hebben sommige bikram docenten eerder een andere yoga opleiding gedaan. Dan zou het prima kunnen en dan is het veilig bij zo iemand te trainen. Als je twijfelt mag je altijd naar de achtergrond van de docent vragen, dat is je goed recht.
  Veel plezier en succes bij het vinden van de yoga die bij jou past.
  Namaste
  Suzanne

    /  
 34. Nathy

  Hi Allemaal,

  Ik doe zelfs zo’n 8 maanden Bikram in Rotterdam.
  Train tussen de 5 tot 7 keer per week.
  Mijn conditie is nog nooit zo goed geweest als nu en ik voel super goed in mijn vel.

  Bij Bikram yoga moet je naar je lichaam luisteren en je grenzen leren kennen.

  Als mensen onwel worden ( gebeurt echt niet vaak, echt niet )heeft het te maken dat ze in de eerste drie poses alles geven wat ze hebben. Je ziet dit ook alleen bij mensen die eerste keer komen.
  In je eerste les moet je juist rustig aandoen en wennen aan de warmte. Zie het als een spek en boon les.
  Vaak zie je het als mensen samen gaan in de eerste les. Ze willen niet voor elkaar onder doen ..tot het misgaat.

  Het is een super sport en zeer verslavend. je moet het gewoon een keertje doen en kijk of het iets is voor je of niet. En wie weet zie ik je in de zaal ;-)

  Mijn ervaringen met Bikram yoga zijn erg positief.

    /  
 35. Erik

  Hallo,

  Ik wil ook wel even reageren. Ik ben het ook wel eens met de voors en tegens van Bikram. Als ik voor mijzelf spreek vind ik het een goede manier om mijn lichaam flexibel te houden. Ik heb in het verleden veel last gehad van RSI klachten. En mede sinds ik Bikram doe, nagenoeg geen klachten meer. Laat ik wel zeggen dat ik ook op andere zaken ben gaan letten. Ik Bikram 1 a 2 keer per week. Daarnaast andere dingen fietsen, af en toe zwemmen.
  In DH waar ik les heb vind ik de leraren ook wel van wisselende kwaliteit. Maar ook dat vind je bij andere sporten. Soms is iemand die 1 jaar lesgeeft beter dan iemand die dat al 10 jaar doet.
  Van het verbaal afvallen van mensen in de les door leraren merk ik niet veel. En als dat wel gebeurt kun je ook altijd nog voor jezelf opkomen of na de les even een gesprekje hebben met de betreffende leraar. Het is maar een idee.

  Verder moet iedereen lekker zelf weten wat hij doet.
  Enige nadeel wat ik vind is de prijs. Om het echt gezond te maken zou de prijs ook iets gezonder mogen wat mij betreft. Maar goed ik rook niet.
  Ga toch maar weer een nieuwe kaart kopen.
  Geniet!

    /  
 36. tibi

  interessant om te lezen. ten eerst snap ik niet wat er mis is met misselijk zijn of duizelig.
  als ik vollyebal speel (een sport dat ik mag doen zonder enige begeleiding) dan wordt ik ook duizelig en zie ik vlekken voor mijn ogen. gewoon omdat ik tot mijn grenzen ga. en ook vollyeballen levert blessures op. er zijn maar weinig sporten waar je kan garanderen dat je geen blessure krijgt (schaken misschien?).

  ik heb gisteren voor het eerst een les gevolgd en ik vond het enorm zwaar. en het was zeker een uitdaging om het te doen. ik werd niet misselijk en zag ook geen vlekken voor mijn ogen. toen ik duizelig werd deed ik het rustiger aan.

  de docent vertelde duidelijk wat je wel en niet moest doen en begrensde mij meerdere malen.

  nu 1 dag later heb ik wat spierpijn en voel ik uit gerekt en verder erg goed in mijn vel.

  kortom tot nu toe positief

    /  
 37. tibi

  owja ik deed de les in amsterdam aan de kort prinsengracht

    /  
 38. jon

  kijk naar de maart editie van Quest. Groot artikel over yoga, interessant.

    /  
 39. charlotte

  Ik doe nu 1,5 jaar intensief aan bikram yoga en het bevalt mij erg goed. Ik vind het een geweldige manier om met mijn lijf bezig te zijn en ik vind juist dat de mensen erg vriendelijk zijn en goed weten waar ze het over hebben. (de meeste docenten hebben zelf ook ervaring in vele andere vormen van yoga) Ik had vaak last van mijn onderrug en ik ben ligt asmatisch. Sinds ik aan Bikram yoga doe heb ik hier nooit last van. Ik ben slanker, ik zit beter in mijn vel, ik kan me beter concentreren, ik kan mooier zingen en ik heb een veel positievere energie. Kortom ik kan niet zonder. Ik wil ook nog even toevoegen dat het geen 40 graden is want dan zou je bloed ongeveer stollen met zo’n inspanning. Ik zou het iedereen willen aanraden. Het brengt je in contact met jezelf en het geeft je een enorme kracht. Dus als je door bovengenoemde berichten een beetje van de kaart gebracht bent dat begrijp ik, dat je de indruk krijgt dat die meneer Bikram gek is ook begrijpelijk, maar de warmte zorgt er juist voor de je niets kunt forceren en je mag het altijd op jou tempo doen. Ze zeggen dat je altijd mag gaan zitten of blijven liggen als het niet gaat. De oefening is juist in het moment zijn en als je in het moment de houding niet aan kunt dan stop je er even mee, niemand die daar iets op aan te merken heeft. (water wordt niet aangeraden omdat je er echt misselijk van wordt, ook mijn eigen ervaring) Na de eerste 3 houdingen mag je zoveel water drinken als je wilt als je anderen daar maar niet mee uit hun concentratie haalt, dus na een 2e set!
  Ik zou zeker zeggen ga het een keer proberen en geniet ervan!

    /  
 40. Kim

  Ik doe al een aantal jaar Iyengar en pilatus en ben altijd redelijk gefascineerd geweest door Bikram. Ik vond de verhalen van anderen altijd best wel verontrustend. Onervaren vriendinnen die zonder toelatingseisen ineens fanatiek gingen bikrammen. ‘Yoga’ lessen met 30-40 man! Dan kan je je leerlingen toch niet goed begeleiden? Ik kan me voorstellen dat iedereen die zich serieus bezighoudt met yoga en de achterliggende filosofiën en die dat over wil dragen aan anderen zich terdege bewust is van de minitieuse begeleiding die daarbij komt kijken.
  En dan idd de extra stretch die de hitte met zich mee brengt, die van de beoefenaar vereist dat die zijn lichaam goed kent en onder controle kan houden.
  Daarnaast vind ik de prijzen bijna stuitend. De meeste kleine yogascholen vragen rond de 10 eur per les en daar heb je vaak les met max 15 personen en is de begeleiding dus behoorlijk goed. Op de sportscholen zijn de lessen massaler, maar zijn de prijzen in verhouding ook lager. Dus om 12-15 eur te betalen voor één docent op 40 leerlingen vind ik nogal lef. Het gaat er bij mij niet in dat de hoge energierekening daar de enige reden voor is.
  Als met al is het een fascinerend concept wat wellicht op westerse wijze wordt gecommercialiseerd en uitgebuit. Ik ga het zeker proberen uit nieuwsgierheid en omdat ik mezelf redelijk in staat acht om mijn lichaam in de gaten te houden en eruit te halen wat eruit te halen valt.

    /  
 41. sandra

  Nou, geschokt van alle negatieve reacties over Bikram.
  Ik heb enkel alleen goede reacties.
  Na een periode van enorme spanningen en burn out ben ik er dankzij bikram yoga weer helemaal bovenop gekomen.
  De oefeningen hielpen mij mijn nek en schouders los te maken en de yoga ademhaling hielp mij de rust weer in mijzelf te vinden. Door de warmte werden de spieren lekker soepel, waardoor ik makkellijker de oefeningen kon doen. En, zoals de yoga leraren altijd erbij vermelden: “ga zo ver als je lichaam het aankunt, wanneer iets niet gaat, doe je alleen wat binnen je bereik ligt”. Er werd nooit gedwongen of gepusht, alleen aangemoedigd.
  Door het zweten raakte ik alle afvalstoffen kwijt.
  In no time voelde ik mezelf weer sterk worden zowel lichamelijk als in mijn mind.
  Ik vind Bikram Yoga fantastisch!!!!!

    /  
 42. jon

  kim, bikram yoga in nederland kost tussen 10-15 euro per les, minder als je en onbeperkt kaart neemt. In Amsterdam, de prijzen voor andere yoga sorts zijn bijna en het zelfde prijz-categorie.

    /  
 43. Leon Clemons

  fitness.blog.nl’s done it again. Incredible post.

    /  
 44. Sonny Lott

  If only I had a nickel for every time I came here.. Superb post.

    /  
 45. anna

  …such emotion about something as simple as yoga.

  I have now practiced Bikram Yoga in amsterdam for 1.5 years, about 3 times a week (one spurt I did 40 days in a row) and just recently moved back home to london. It has:
  1. helped me to finally stop smoking after 20 years and numerous attempts to quit
  2. got me off of arthrosis and blood pressure medication
  3. relieved my back pain that I have lived with for over 20 years
  4. allowed be to fit back into clothing that I was wearing 15 years ago
  etc.

  My friends here back in London say I look better than I have for years, I feel better than I have in years, this yoga has CHANGED MY LIFE. There are many, many other stories similar to mine.

    /  
 46. marije

  I am dutch, born in haarlem, lived in amsterdam, and have moved to the US 5 years ago. I will place my post in english so that more people can read it.

  Saying Bikram Yoga is dangerous is like saying running is dangerous. Both are physical, and you can perhaps hurt yourself doing either. Over six years ago I started practicing Bikram yoga in Amsterdam, just a few months after they opened and went regularly 2-3 times per week. I was overweight, a smoker, and had lower back and shoulder pains. The first month was just awful, I wanted to quit but every time I took class, I felt better that evening and the following day. Here in the US, I go to class 2-3 times a week, more if I can. I have quit smoking, have lost the extra weight, and have not experienced those back pain for years.

  If you are reading this article and all the opinions above, give bikram yoga try (more than just one class, it takes a few classes for things to feel better). Some of the comments people have here are just nasty or uninformed. Nathalie sounds mad and is obviously no expert on yoga as illustrated by her ranting, Vince has never done it yet feels as though he has an idea about it…..

  The schools over in The Netherlands (have only been to Den Haag and Amsterdam) are definitely above average not only the teachers but also the facilities. Believe me, come over to the US and you will find microphones in the yoga room, TL lighting, unavailable teachers, inexperienced teachers, and other funny things.

  groetjes
  marije

    /  
 47. Kaspar

  Ik beoefen Bikram Yoga nu 2 jaar in Amsterdam en heb er erg veel baat bij. Bikram is een commercieel mannetje, maar dat kan mij eigenlijk niet zoveel schelen. Ik doe het lekker voor mezelf. Bovendien geven de leraren op de Korte Prinsengracht hun eigen invulling aan de lessen die door Bikram zijn bedacht en ze doen dat in mijn optiek op een uitstekende wijze. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik een les bijwoon waarbij ik het gevoel krijg dat ik een soort sekte uit Amerika aanhang.

  Ik hoor vaak het argument voorbijkomen dat het verontrustend is dat de Bikram lerarenopleiding slechts 3 maanden is. Vergeet niet dat degene die naar zo’n teacher training gaat na uitvoerig overleg met de yogaschool – in ieder geval in Amsterdam – al een lange periode in feite een vooropleiding krijgt. Bovendien is het zo dat degene die voor een lerarenopleiding in aanmerking komen, al jaren trainen achter de rug hebben, enkele zeer talentvolle gevallen uitgezonderd.

  Verder wil ik kwijt dat mijn ervaring is dat iedereen met evenveel respect wordt behandeld. Ondanks de grote hoeveelheid studenten kennen bijna alle leraren je bij naam en word je weldegelijk gecorrigeerd, maar nooit geforceerd om verder te gaan dan goed voor je is. Dat heb je toch zelf in de hand lijkt me. Iedereen doet de houdingen volgens zijn/haar eigen grenzen en dat wordt tijdens de les telkens benadrukt. Hierdoor is het in mijn optiek veilig te noemen. Bovendien wordt er rekening gehouden met eventuele blessures en/of ander lichamelijk leed als je dit meldt bij de leraar. Ook dit heeft te maken met zelf verantwoordelijkheid nemen naar je eigen lichaam toe. Je hebt het zelf in de hand. Als je jezelf overgeeft aan de yogaschool en je al je (lichamelijke) verantwoording uit handen geeft ben je sowieso niet echt slim bezig.

  Dat je geadviseerd wordt om in de zaal te blijven als je het moeilijk hebt, is omdat je dan in de gaten gehouden kan worden. Als je zonder tot rust te zijn gekomen naar buiten loopt is er een risico dat je onderuit gaat en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

  Ik ben relatief groen op hatha-yoga gebied en het is mijn eerste kennismaking met yoga, maar dit zijn mijn bevindingen tot nu toe.

  groet,
  Kaspar

    /  
 48. Barbra

  Sinds 2000 doe ik Bikram yoga in Amsterdam. Voorheen was ik altijd moe, had rugpijn, ooit zelfs een burn-out. Sinds ik Bikram yoga doe zijn deze klachten verdwenen en weet ik dat je voor dergelijke fysieke ongemakken niet naar de fysio hoeft, maar jezelf dmv deze oefeningen kunt helen. Door Bikram ben ik een veel fitter en vrolijker mens.

  Toegegeven, de lessen zijn pittig! Maar een fit en slank lichaam krijg je gewoon niet cadeau. Bewaak je grenzen en sla gerust een oefening over als dat beter voelt. Als je de uitdaging blijft aangaan krijg je daar een sterk en lenig lichaam voor terug. Al na enkele lessen merk je dat de oefeningen beter gaan. Je wordt je ook bewuster van je ademhaling en daarmee van je fysieke grenzen.

  ‘s Avonds neem ik eens per week de les van 20 uur, na de les en de dagen erna loop ik op wolken! Wat een energie levert zo’n les op…

  Bikram yoga is een reset voor je lichaam, in de 90 minuten train je al je spieren en na afloop slaap je als een roos!

  De meeste yoga leraren in Amsterdam zijn sympathiek en erg betrokken, ze kennen je vanaf de eerste les bij je voornaam. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand in de les werd afgebrand, leraren zijn respectvol en hebben humor. Maar voor de rest moet je vooral zelf met je lichaam aan de slag, het is niet voor watjes!

  Wel vind ik dat je pas een mening kunt vormen na een paar lessen te hebben gedaan. Voor ieder die verantwoordelijkheid voor lichaam en geest wil nemen is Bikram yoga een aanrader!

    /  
 49. Maureen

  Ik heb gisteren mijn eerste Bikram yogales gehad. Voordat ik hieraan ben begonnen heb ik mij eerst helemaal ingelezen in yoga en welke vormen er zijn. In eerste instantie was ik wel een beetje huiverig voor wat ik kon verwachten. Ik had mij dan ook mentaal goed voorbereid op een fysiek zware les. Al met al viel het mij daarom waarschijnlijk nog mee. Ja, het is een warme ruimte en ja de oefeningen doe je niet 1-2-3 maar ik heb het gewoon rustig gehouden en kon zodoende de les van begin tot eind meemaken. Ik ben er nog niet helemaal over uit wat ik ervan moet denken. Ik geloof zeker dat het goed is voor je lichaam en dat je er een enorme conditie en uithoudingsvermogen mee opbouwt. Wat mij een beetje in verwarring bracht was de massaliteit, meer dan 30 man in een klas, en het feit dat je zo weinig instructies krijgt. Over de ademhalingstechnieken was de uitleg summier. Ik vroeg me dan ook continu af of ik de oefeningen wel goed deed. dat had ik niet verwacht. Ik moet wel zeggen dat de lerares erg sympathiek was en zo goed als mogelijk het overzicht probeerde te bewaren maar met zoveel man kun je onmogelijk genoeg persoonlijke begeleiding geven. Mijn volgende stap is nu nog een proefles hatha yoga en poweryoga volgen. Daarna wil bekijken welke vorm van yoga het beste bij mij past en voldoet aan de wensen die ik heb. En misschien wordt het wel een combinatie van twee yogastijlen. Persoonlijk weet ik nu al wel dat ik niet alleen maar bikramyoga wil volgen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je een goede basiskennis van de technieken moet hebben om yoga goed uit te kunnen voeren. En de summiere begeleiding in zo een massale les omgeving voldoet wat dat betreft niet voldoende aan die wensen.

    /  
 50. Tonya

  The Bikram backlash

  Madonna and Gwyneth Paltrow are flexible fans. But evidence is mounting that this radical form of yoga could be a stretch too far

  By Anastasia Stephens

  Tuesday, 25 January 2005
  Share
  Close
  Diggdel.icio.usFacebookRedditGoogleStumble UponFarkNewsvineYahooBuzzBeboTwitterIndependent MindsPrintEmailText Size
  NormalLargeExtra Largesponsored links:
  Ads by Google

  Bikram Yoga
  Den Haag & RotterdamThe HOTTEST way to feel great!
  http://www.bikramnl.com

  Yoga & Pilates Rathmines
  In the heart of RathminesClasses, course and therapies.
  http://www.CentreStudios.com

  Conducted in sweltering temperatures of 43C, there’s no doubt about it: Bikram is the hottest form of yoga around. Barely heard of in Britain just two years ago, Bikram now has centres around the country, flocked to by fashionable devotees. The reason for its popularity is clear. Stretching in high temperatures, say fans, means you can push your body twice as far – which means you really see results. And, as for all the sweating, it’s a wonderful way to detox.

  Conducted in sweltering temperatures of 43C, there’s no doubt about it: Bikram is the hottest form of yoga around. Barely heard of in Britain just two years ago, Bikram now has centres around the country, flocked to by fashionable devotees. The reason for its popularity is clear. Stretching in high temperatures, say fans, means you can push your body twice as far – which means you really see results. And, as for all the sweating, it’s a wonderful way to detox.

  But Bikram is facing a backlash. Growing numbers of physiotherapists and yoga teachers are warning it may be a stretch too far. Low-back pain, injuries to hamstring muscles, knee sprains and damaged cartilages are some of the Bikram-related injuries that have been reported by physiotherapists in London and America.

  Dr Robert Gotlin, director of orthopaedic and sports rehabilitation at the Beth Israel Medical Centre in New York, says he sees up to five Bikram-related injuries a week. The problem, he says, is that if you stretch any muscle too far beyond its resting length, it will cause damage.

  Other injuries relate to moving from extreme heat to cold without giving the body an adequate “warming down”. “In the heat, you are lulled into a false sense of security,” says Sammy Margo, spokeswoman for the UK’s Chartered Society of Physiotherapists. “You can stretch muscles beyond their natural limit, and in the process you can tear or strain them. Another problem is after the class. When you walk into a cold changing-room, your heated muscles can suddenly contract, causing them to spasm.”

  In each Bikram yoga class, 26 hatha poses and two breathing exercises are performed in a specific order. Each posture is repeated twice, with the aim of pushing the body a little further each time. However, several postures significantly stress the knees, increasing the risk of tearing cartilage, a shock-absorber for the joints and legs. According to Dr Gotlin, these include the toe-stand pose, consisting of a single-legged squat, and the fixed-firm pose, which involves sitting backwards with bent knees. The hip joints may also be prone to over-rotation in some Bikram moves. This can overstretch the ligaments, leading over time to loose joints.

  Margo regularly sees people with Bikram-related injuries. “Most commonly, we treat people for knee and low-back problems,” she says. “We also come across quite a few neck and shoulder strains.”

  As a yoga style, Bikram remains more popular than ever. Its founder, Bikram Choudhury, developed it after he suffered a severe knee injury from weight-training. Using heat to assist mobility and encourage healing, he developed the technique as part of his own rehabilitation. Choudhury subsequently set up a company – The Bikram Yoga College of India – in Los Angeles in the 1960s to spread his copyrighted method.

  Today, his company has more than 350 affiliated studios worldwide. Five centres in London and three centres elsewhere in the UK have opened since Bikram came to Britain seven years ago. As yet, though, no Bikram centre is recognised by the British Wheel of Yoga, the national governing body of the ancient art form. With most other yoga forms, teachers must be qualified and adhere to the British Wheel’s strict standards of practice.

  Jane Kersel, an Iyengar yoga teacher at London’s Triyoga Centre, turned down the opportunity to teach a similar form of “hot yoga” several years ago. “I worried that using heat to enhance stretching would attract people looking for fast, visible results,” she says. “But these are the very people who might push it too far, and injure themselves. The yoga philosophy is about connecting with your breath and finding your own way – not pushing yourself.”

  She also worries about exposure to intense heat. “While other forms of yoga allow the body to heat internally, at a natural rate, the hot rooms at Bikram centres heat the body at an unnatural pace. This can cause a build-up of lactic acid in the muscles, which can lead to rebound stiffness the next day.”

  Nick Morgan, an exercise physiologist at Lilleshall Human Performance Centre in Shropshire, says sudden temperature changes after a class can put the body into shock. “A sudden drop in temperature can make blood vessels and muscles suddenly contract,” says Nick, who advises stretching in a cooler room for 10 minutes after a session. “And your immunity is likely to drop, leaving you prone to illness.”

  Good hydration could also be a problem. “At these temperatures you lose a lot of fluid, even without any physical activity,” says Morgan. “Dehydration, whether mild or moderate, weakens a range of physical and mental functions. To keep hydrated in these classes, you’d probably need to drink at least a litre of water during the session.”

  And he isn’t convinced the heat means you’ll get flexible faster. “In the short term, stretching in a hot room is unlikely to make a significant difference to your overall mobility. You could get the same results by doing 20-30 minutes of stretching at room temperature three times a week.”

  None the less, Bikram yoga has a strong following of people who have experienced benefits from it. “I’m convinced Bikram yoga helped me heal after I broke a bone in my left foot last year – each class would leave me feeling more mobile,” says Lizzie Smythe, 36, a London-based events organiser. “After three weeks, I was walking without crutches. It’s also helped me recover from a knee problem.”

  And advocates claim – regardless of your level of fitness and flexibility – that the method is safe and beneficial. “Bikram is designed to reduce your injury risk, not cause injuries,” argues Armand Mertikian, a Bikram yoga teacher in Chiswick, west London. “Most injuries stem from not warming up properly – stretching in a cold church hall when you are stiff is the worst thing you can do. The heat of Bikram classes prevents just that.

  “The technique’s safety is compounded by the fact that all Bikram teachers have to undergo a thorough training,” he adds. “I’ve been teaching this form of yoga for five years and I have yet to witness an injury.”

  Even though the backlash against Bikram has started, there are three new forms of yoga that are set to become the next big thing for devotees.

  Rope yoga involves working through a series of yoga moves while attached to ropes on a pulley, which supposedly deepens your body’s stretch. The method focuses on strengthening the abdomen and thighs.

  Jivamukti yoga has already taken off in New York, where Donna Karan, Christy Turlington and Sting attend classes, and a centre is due to open in London. It combines physical yoga with chanting, music, meditation, ancient mystic philosophy and devotional practice.

  Yoga raving was also developed in New York, and is coming to the UK later this year. Using basic yoga techniques with guided dance moves, the aim is to open up the “raw wave” energy in your spine.

    /  
 51. Linda

  Wat een onzin. Ik doe bijna een jaar nu aan Birkam yoga maar ben in het begin nooit flauw gevallen of iets dergelijks. Mijn vriendinnen hebben er ook geen last van gehad. Je weet toch wat je kan en hoe ver je kan gaan. Mijn instructice is een kanjer. In onze lessen komen wel eens nieuwe maar niemand heeft last van duideligheid e.d.
  Dit is dus een grote onzin.

    /  
 52. Fleur

  Genoeg drinken en naar je lichaam luisteren. Dan ga je zeker niet flauw vallen

    /  
 53. Naima

  Binnenkort ga ik eens een les in Amsterdam proberen, heb afgelopen maand kennis gemaakt met hot yoga in Thailand, elke dag een les gehad, voor zo’n drie weken. Het was geweldig maar wel anders dan hier wordt beschreven. De leraar was fantastisch, heel betrokken en niet blafferig. En de lessen werden met maximaal 20 man gehouden in een zeer ruime studio, dus de leraar kon ieder corrigeren en had genoeg overzicht. En zeker geen 40 zwetende mensen per leraar. Dan lijkt de prijs a 120 euro p.m. mij inderdaad tamelijk overdreven.

    /  
 54. Charlotte

  Bikram yoga is leuk en uitdagend. Nadien voel ik me lekker. Net zo lekker als na een rondje hardlopen of een saunabezoek, maar dan soepeler. Verwacht geen wonderbaarlijke genezingen of de sleutel naar alle geluk. Sla gewoon een oefening over als je het niet trekt, je wordt heus niet afgeblaft. Ik denk dat je er sneller lenig van wordt dan van gewone hatha yoga en volgens mij krijg je er ook (meer) uithoudingsvermogen van. Voor sommige mensen zal het een nadeel zijn dat je steeds dezelfde 26 houdingen doet en dat vrij dicht naast elkaar ligt te zweten. Ik vind het juist wel leuk dat je weet wat er komt en merkt dat je steeds beter wordt in de oefeningen. En van het feit dat je dicht naast elkaar ligt, merk ik niet zoveel, ik ben tijdens de les vooral op mezelf gefocusd en volgens mij is iedereen dat.
  Probeer het gewoon een keer, maar geloof niet al die pretentieuze verhalen. Haal er gewoon uit wat goed voor jou is.

    /  
 55. jos

  …zeker een aanrader!! de bikram yoga les is pittig, maar ook geweldig

    /  
 56. mich van den eede

  Ondertussen beoefen ik bikram yoga al meer dan 3 1/2jaar, 3x per week, weliswaar in belgie. Daarvoor heb ik vinyasa yoga en ashtanga yoga gedaan, maar deze bikram yoga vind ik persoonlijk beter, meer voor het ganse lichaam. In onze studio hebben wij altijd heel goeie teachers gehad, maar het is on ook bekend dat er een andere discipline heerst in de studio’s van Amsterdam (geen water enz…) Wat iemand hierboven ook schreef van kliekjes en geen contact met anderen, is bij ons absoluut niet waar, misschien omdat het niet zo grootschalig is ? Wat er geschreven wordt over beoefenaars die geen goeie conditie hebben of met kwetsuren rondlopen, als nieuweling wordt je bij ons wordt je daar wel heel uitdrukkelijk naar gevraagd, maar er zijn altijd wel mensen die het niet vertellen. Als mensen wat duizelig worden, of wat van de warmte weten, wordt hen altijd aangeraden even te rusten…met andere woorden, men mag de bikram yoga niet zomaar afschilderen als slecht, er zijn wel degelijk studio’s die de yogi’s begeleiden zoals het hoort. Ik heb een tijdje yoga gevolgd in een fitnesscentra, en daar heb ik juist ervaren dat er gewoon les gegeven wordt zonder op te letten of de studenten de houding juist doen. De leraren hebben ook dikwijls een “opleiding” gekregen via via….bij bikram heb je wel een degelijke opleiding gehad, inclusief anatomie. Voor mij is deze yoga enorm weldoend, maar ik begrijp dat er mensen zijn die het maar niets vinden, ik ga bv ook niet graag joggen, maar veralgemeen niet en breek niet af wat je zelf niet ziet ziiten. Trouwens kwetsuren kan je altijd oplopen als je te ver gaat, eender welke sport je beoefent, het is aan de beoefenaar om naar zijn lichaam te luisteren, altijd.

    /  
 57. Heidi

  L.S.!
  Bikram yoga. Ik doe dit nu een jaar of 4. Ja ik ben wel eens flauw gevallen. Ja ik heb me ook wel eens bezeerd. Ik heb er ook een hekel aan want ik heb nogal wat lichamelijke klachten. Soms denk ik dat ik er helemaal mee op hou en nooit meer terug ga. En ja er zijn nogal wat mensen die niet groeten ook dat! Mijn fysio vond het nogal zwaar en had haar bedenkingen.O ja en dan ook nog iets… alle emotionele ellende die ik af en toe doormaak in zo”n les… En je medemens die stinkt of winden laat en moeilijk staat te doen.
  Sinds ik deze yoga beoefen ben ik een fitter rustiger mooier mens. Ik leerde mijn lichaam beter kennen en soms kan ik opeens een assana. Want dat moet ik ook nog even vermelden; ik kan er geen donder van..Als je deze yoga een kans geeft zul je merken dat je onverstoorbaarder wordt. Beetje lelijk gezegd maar het komt erop neer datIk niet zo veel aandacht geeft aan ongemak. Ik begrijp wel dat mensen zich zorgen maken maar alle blessures die je kan oplopen op een sportschool.. Daar tref je heus geen hoogopgeleide types aan hoor. En yoga is geen sport maar ook geen vriendelijke bewegingsvorm die geen moeite kost. Wat deze vorm yoga mij heeft geleerd is om zelfstandig en gedisciplineerd mijn assanas te doen. Zonder gepiep en om alle angst m.b.t. eventuele verlammingen pijnen etc recht in de ogen te zien en vervolgens te laten voor wattie is. En zonder deze yoga.. Ik heb dat ook wel gedaan. Er even tussen uit. Ik voel me gewoon beter met. En nee het is niet altijd makkelijk. So what. En over de leraren.. ik vind ze allemaal best aardig.

    /  
 58. Anilem25

  Ik heb gisteren mijn eerste les bikram yoga gehad, een bijzondere ervaring! Ik moest heel erg wennen aan de warmte maar al met al heb ik me aardig door de les heengesleept. Wat ik raar vond is dat je geen water mocht drinken tot het moment dat de docent dat aangaf. Het argument wat dat dat tegen misselijk is.Hmm ja dat zal wel, maar is het niet verschrikkelijk ongezond om zoveel te zweten en dorst te hebben en dan niet te drinken? Hierboven word vooral gesproken over dat je moet luisteren naar je lichaam, maar in dit geval dan dus maar niet? Ik heb de hele avond knallende koppijn gehad, en toen ik de volgende ochtend wakker werd kon ik mijn nek niet meer bewegen en had ik zoveel spierpijn in mijn benen dat ik niet normaal kon lopen. Natuurlijk moet je naar je lichaam luisteren en je grenzen kennen, maar ik heb het idee dat je door de warmte misschien juist wel sneller over een grens gaat gewoonweg omdat je het niet voelt. Ik heb nog nooit eerder aan yoga gedaan dus hoe kan ik dat weten? Er is geen houding gecorrigeerd bij mij, dus tot nu toe heb ik meer het gevoel dat het schade aanricht dan dat het goed is voor je lichaam (ik heb al jaren nek en rugklachten, zodoende ben ik ook bij bikram yoga gekomen.) Zou het verstandiger zijn om eerst de houdingen goed onder de knie te krijgen voordat je aan bikram begint? Want 15 euro per les is een hoop geld voor een zaal met 40 man zonder begeleiding van de docent….

    /  
 59. erik

  Bikram yoga produces slim bodies and each of these bikram typical bodies are very vurnerable to injuries and any external changes happening in life. This is not what you want: don’t let you inspire by championship slim bodies, comparable to starving yogis in India. This is smart Indian marketing, copied by school owners in Europe.
  After many years of bikram yoga, i have stopped and continue with traditional fitness programs. After all these years bikram yoga, i have lost every muscle strength.
  It may be good for certain chronic pains and mental distressed people> do Bikram 2x a week and rest Fitness programs.

    /  
 60. yogayoga

  erik’s post frankly does not make sense, how many starving yogi-type bodies do you see in a typical bikram yoga class?

  http://sportsillustrated.cnn.com/multimedia/photo_gallery/0608/gallery.NFLparrish/content.1.html
  click the above link for a picture of a muscular, strong, bikram yoga student. other examples of world class athletes that practice yoga.

  Olympic Silver Medalist in Gymnastics, Raj Bhasvar, a Bikram yoga student

  Andy Murray, world class tennis player, a Bikram Yoga student

  David Beckham, football star from the UK, Bikram Yoga student

  Kareem Abdul Jabbar, highest scoring US basketball player who played well into his 40’s, Bikram Yoga student

  John MacEnroe, tennis player, Bikram Yoga student

  Serena Williams, tennis player, Bikram Yoga student

  etcetera

    /  
 61. Anna

  Ik snap de discussie niet helemaal. Elke sport (of je nu fit bent of niet) moet je met gezond verstand beoefenen: anders krijg je blessures ed. Bikram is daarin niet anders. In elke sport schuilt een ‘gevaar’ zolang je niet luistert naar je eigen lichaam. De warmte zorgt er echt niet voor dat je gezond verstand niet meer werkt. Soms doet Birkam pijn of moet je door een dieptepunt heen: dat heb je bij fitness, hardlopen en pilates ook. Net als bij die sporten stop je dan even of doe je het rustiger aan. Waar het uiteindelijk om gaat is dat je bepaalt welke vorm van training bij jou past. Misschien is dat Bikram, misschien niet. Een tip: als je interesse hebt in Bikram doe het dan een paar lessen, pas dan weet je of het wat voor je is of niet.
  Zelf beoefen ik sinds een half jaar Bikram Yoga in Haarlem. Bovenstaande opmerkingen over kliekjes vorming, slechte leraren ed herken ik niet. De leraren vertellen onafgebroken voor en tijdens de houding hoe je deze moet aannemen en waar nodig corrigeren ze iemand. Als het goed gaat geven ze complimenten. Sinds ik Bikram beoefen zit ik lekkerder in mijn vel. Ben afgevallen (ook door letten op eten, maar Birkam heeft zeker bijgedragen), heb spieren waarvan ik niet wist dat ik ze had en mijn conditie is met sprongen voouit gegaan. RSI- en rugklachten behoren tot het verleden.

    /  
 62. Marlon

  Ik ben recent begonnen met bikram yoga. Ik moet zeggen dat ik het op zich ontzettend heerlijk vind om te doen. Echte resultaten zie ik nog niet zo zeer, maar misschien moet ik daarvoor iets langer bezig zijn (3 weken, 6 lessen). De reden voor mij om met bikram yoga te beginnen is een zwakke rug die ik hoop wat te versterken. Mijn twijfel slaat echter wel al toe. Niet vanwege de yoga an sich, maar vanwege het sfeertje erom heen. Ik kom er voor mezelf en wil graag begeleid worden op hoe ik mijn oefeningen doe, maar vertel me niet dat ik niet mag drinken wanneer ik dat wil, dat ik mijn voorhoofd niet af mag vegen omdat ik last heb van kriebelend zweet, dat ik de ruimte niet mag verlaten als ik misselijk ben. Blijkbaar kom ik door deze dingen te doen niet tot een diepere kern van mijn zijn o.i.d. Zoals ik al aangaf, ik kom er voor mijn rug en mijn lijf, niet voor zweverige mambojambo…

    /  
 63. jose

  Ben in dec. 2010 begonnen in Haarlem. Geweldige lerares die, en je naam direct onthoudt (en van alle andere leerlingen!) constant goede uitleg geeft over de houdingen en hoe adem te halen, complimenten en/of aanwijzingen geeft.Ook dat je je voor 100% moet inzetten tijdens de houding MAAR dat betekent niet DAT JE OVER JE GRENS MOET GAAN, alles wat je doet, mag geen pijn doen. Ga openminded de les in, iedere dag is je lijf anders, en VOEL dat ook! En idd, bij iedere sport of wat je ook doet, kun je blessures oplopen. Het is belangrijk dat je zorgt dat niet je EGO (mind) meedoet en je dus meer doet dan je lijf aankan of dat ANGST (mind) je in de weg gaat zitten door te denken dat je een houding niet kunt……..het is vooral een mentaal spel, zo ervaar ik het ik het.Ik ben ontzettend veranderd in de afgelopen maanden, zowel fysiek als mentaal. Ben destijds binnengekomen met fibromyalgie en zeker 20 kilo overgewicht door medicijngebruik. Nu, met 5 dagen in de week (verslaafd? haha) les, de ene dag geweldig, de andere dag hel! ben ik voor 90% van mijn pijn af en dat zonder medicijnen.
  Mijn nieuwe medicijn (en levensstijl) is Bikram geworden!

    /  
 64. Heidi

  Aan jose! Wat fijn voor je! Ik heb les in Den Haag en ik heb zo veel aan deze yoga. 5x per week is echt geweldig maar ik ben een beetje lui op dit moment….Maar als ik jouw verhaal lees weet ik weer hoe goed het voor me is om zo vaak mogelijk te gaan.

  Aan Marlon…
  De instructies m.b.t. water zweetvegen en blijven ook als je misselijk bent zijn geen mumbojumbo. Drink niets want je maag gaat aan het werk en dat proces maakt je eerder misselijk. Je bevredigt alleen kortstondig een dorstgevoel. Voordat je lichaam het water echt opgenomen heeft ben je een uur verder en je yogales heb je onnodig vervelend gemaakt. Yoga werkt a.h.w. pas in rust. In de rust tussen de assanas voltrekt zich het proces dat in werking is gesteld door het aannemen van de assanas. Hoe mindere je beweegt hoe beter de processen die zich in je lichaam voordoen kunnen doorwerken. Ook wordt je concentratievermogen vergroot als je je niet langer laat afleiden door wat lichte ongemakken. Want dat zijn misselijkheden, dorst, kriebellend zweet. Als je toch de ruimte verlaat zou je misschien onwel kunnen worden door het temperatuur verschil. Op dat moment is er niemand die je zou kunnen helpen. Je vergroot ook je uithoudingsvermogen en mentale kracht als je niet diect toegeeft aan de ongemakken. Ik weet l deze dingen omdat ik het zelf mee en doormaak. Nogmaals; er is niets zweverigs aan. Denk maar alsof je 1,5 uur een soort van bootcamp in gaat. Daar doen mensen zichzelf van alles aan om niet alleen lichamelijk maar ook mentaal sterker te worden.
  Nou en nu even iets persoonlijks van mij voor jou… Maak er niet zo’n punt van joh. Pobeer het allemaal eens en misschien heb je er echt iets aan maar dat hoef je tegen niemand te zeggen. Ik heb een trucje en dat doe ik heel af en toe als ik het ven echt niet meer weet. Ik ga even naar de wc als we klaar zijn met de staande serie. Ik drink niet maar spoel even mijn mond ofzo. MAAAAAAAR dat doe ik echt maar 1 of 2 x per jaar.

    /  
 65. yoga opleiding

  Sinds ik Bikram yoga doe zijn mijn rugklachten verdwenen

    /  
 66. Per

  Misg n beetje late reactie op t artikel, maar toch even mijn mening geven:
  Ik heb ontzettend veel baat gehad bij Bikram. Als iemand die al 20 jaar redelijk intensief sportte,(ook lessen gaf) en zich uiteindelijk finaal in de kreukels had gesport ( batterijtje leeg of ‘burnout’ zoals dat tegenwoordig heet), dacht ik te weten wat inspanning was. Tot ik Bikram ging doen.
  Ook ik had na de eerste keer het idee van; BELACHELIJK! Maar ik voelde me wel lekker. Iets war ik al sinds mijn moment van ‘instorten’ niet meer had gevoeld.
  Lang verhaal kort; ik ging gewoon weer de volgende dag. En weer tijdens de les; Belachelijk!!
  En toch weer de volgende dag terug! Enz! Ik durf te zeggen dat Bikram mijn leven heeft veranderd in die zin dat ik nu beter naar mn lichaam luister, weet wat ik kan en niet, en hopelijk nooit meer mijn lichaam op diezelfde manier zal martelen als ik al die jaren gedaan heb.
  Kun je je blesseren? Eh, ja! Heb ik in al die jaren dat ik werkzaam was op een sportschool mensen zich zien blesseren met de meest simpele lessen en oefeningen? Eh, ja!
  Ligt aan de persoon, niet aan de les! Als jij zonodig met de persoon naast je moet wedijveren wie de zwaarste gewichten tilt, dan luister je dus niet naar je eigen lichaam.
  Precies hetzelfde in een Bikram les. Je luister dan niet naar je lichaam, maar je bent op je buurvrouw/man aan het letten die haar been net iets verder uitsrekt, en dat wil jij ook, en dus…..blessure!

    /  
 67. josien

  Vanmorgen is mijn vriendje weggegaan. Voor altijd denk ik. Tenminste, hij nam van alles mee en liet de sleutels op tafel liggen. Lijkt duidelijk.

  Gelukkig doe ik honderd dagen achter elkaar bikram, verzuchtte ik. Dan heb ik tenminste nog iets om aan vast te houden. De poes stond geïriteerd op, en ging op het balkon zitten. Met haar rug naar me toe. Oke, ik heb weer iets verprutst, een relatie deze keer. Maar de honderd dagen bikram ga ik volhouden. De poes legde haar hoofdje moedeloos op haar pootjes. Echt! , zei ik. En om een en ander te demonstreren pakte ik meteen mijn spullen en vertrok naar de studio.

  Ik doe al zo’n 5 jaar Bikram yoga. Soms heel fanatiek, en soms dan weer zo’n 6 maanden niet, waarna ik weer opnieuw moet beginnen. Mijn relatie met Bikram is dus ook wat problematisch, net zoals wat andere dingen in mijn leven. Het zal wel iets met elkaar te maken hebben.

  Soms verwijt ik Bikram dat het geen ‘echte’ yoga is, dat we niet op ons hoofd staan, dat ik geen gevorderden houdingen mag doen, dat het zo warm is. En soms ben ik weer zo superblij ermee, en zie ik het als mijn enige redding in dit leven (enige dramatiek is mij niet onbekend).

  Anyway. De honderd dagen zijn een uitdaging bij de bikram studio. Elke dag, honderd dagen lang, volg je een les. Op de honderdste dag worden er dan foto’s van je gemaakt in de houdingen. Regel 1 is dat je dag honderd-en-één ook komt.

  Nog nooit in mijn 5-jarig bikram leven, tot 21 dagen geleden, heb ik de honderd dagen serieus overwogen. Altijd dacht ik dat honderd dagen achter elkaar niet goed voor een mens kon zijn. Een mens heeft rust nodig, tijd om op te laden. Om weer wat vocht op te slaan. Dat soort dingen. En dan die vollemaandagen, waarop je rust moet hebben volgens astanga. En dan hebben we het nog niet eens over je eigen dagen waarop alles onmogelijk is.

  Toch ben ik nu opeens begonnen. Ik weet ook niet waarom. Een rationeel besluit was het niet. Ik ga ervan uit dat het iets onbewust is dat dit nu wil doen, mijn lichaam en ziel die het nodig hebben, zoiets. Ik hoop maar dat ze weten waar ze mee bezig zijn. Vooralsnog lijkt het er wel op.

  Misschien wisten ze wat er aan zat te komen, dat ik snel sterk moest worden. Dat laatste is in ieder geval gelukt: De eerste twintig dagen ging ik elke dag vooruit. Ik ben binnen drie weken veel sterker en geconcentreerder geworden.

  In elke houding ontdek ik wel iets nieuws, en ik voel steeds meer energie door mijn hele lichaam stromen. Mijn ogen staan opener en helderder, ik kom dieper in savasana, en ik ben zelfs georganiseerder en effectiever op mijn werk.

  Alleen die dag 21 dus. Vandaag. De dag dat twee zilverkleurige sleutels alleen op de tafel werden achtergelaten. Vandaag ging het wat minder.

    /  
 68. Merijn van Mourik

  Bedankt allemaal voor deze interessante discussie. Wat ik jammer vind dat er nog steeds mensen in het wel/niet-kamp zitten. Of het voor/tegen-kamp ligt eraan hoe je het wilt noemen. In de computerwereld heb je Java en .NET. Ook altijd heel interessant, je komt er gewoon nooit uit :) Wat ik wel heb gezien is dat er een soort ontwikkeling wordt doorgemaakt. En dat merk ik ook in deze discussie. En dat deze discussie je helpt om kennis en ervaring van anderen in je voordeel te gebruiken.

  Ieder lichaam is anders en heeft andere dingen nodig. Wat voor de één goed werkt…. Ik kan in mijn yogalessen, of het nu Bikram of Iyengar is, TOTAAL richting de limiet gaan. Ik kan ook heel rustig aandoen, en uitsluitend met ademhaling en hartslag bezig zijn. Dat is wat ik heb geleerd na jarenlang oefenen. Het blijft topsport en soms het toppunt van meditatie. Blijf kritisch, blijf vragen stellen. Blijf sensitive en… DON’T OVERDO YOURSELF. Namaste.

    /  
 69. jacobine hummelen

  Dit is een vrij urgente vraag,
  mijn dochter die getrainde yogi is, is net terug gekomen van Bikram yoga, ze is doodziek, geeft over en heeft hoofdpijn.
  Wat moet ze doen? drinken? koud? warm? ik weet het niet.
  Alvast hartelijk dank,
  Jacobine

    /  
 70. hani

  Wat een onzin! Over het ‘fitte’ gedeelte ben ik het mee eens. Een persoon moet fit zijn voor hij/zei serieus en voluit mee wilt doen met een bikram Yoga les… maar een jaar yoga ervaring? kom op, het is niet meer intensief dan een goede dansles. Daar val je ook gewoon flauw als je maar genoeg je best doet.

  Heb net 1 les achter de rug. Ik geef toe, het was extreem intensief, maar zoals ik al zei… ik voel me even duizelig na een goede voetbalwedstrijd in de zon. Achteraf gewoon regelmatig water blijven drinken. Dat hielp bij mij.

    /  
 71. Gezina

  Jammer om te lezen dat er zoveel negativiteit rondgaat over Bikram yoga. Ik ben van mening dat iedere sport blessures kan veroorzaken. Zo heb ik een fikse blessure opgelopen aan mijn SI gewricht na een lesje body-combat. Van deze blessure heb jaren later nog steeds last. Toch hoor je mij niet zeggen dat body-combat gevaarlijk is. Ik heb gewoon pech gehad en ik geloof erin dat het veroorzaken van een blessure meerdere oorzaken heeft. Het kan zijn dat er al een aantal zaken in je lijf vast zitten en dat sport net een druppel kan zijn. Ik denk dat dit in mijn geval zo was.

  Ikzelf ga nu al een jaar naar Bikram in Amsterdam en heb zelf hele positieve ervaringen die totaal niet stroken met de berichten hierboven. Mijn blessure is minder geworden en de pijn die ik soms nog heb in mijn bekken is na de les vaak veel minder en soms weg. Toen ik startte was mijn conditie echt 0 omdat ik bijna een jaar niks had gedaan vanwege mijn rugblessure, ik heb het heel rustig opgebouwd en kreeg van de trainers aangepaste houdingen. Heb je dus een probleem/ziekte, dan moet je het van te voren even melden en dan houden ze daar rekening mee.

  Het geeft mijn lijf meer ruimte. Daarbij vind ik de oefeningen heel mild (geen hoofdstand, kaars of bruggen) en kan je zelf bepalen hoe intensief je het maakt. De trainers daar zeggen dat er ‘zijn’ al voldoende is en pushen je juist niet om te ver te gaan. In veel houdingen raden ze onervaren deelnemer juist af om dieper in de houding te gaan of de vervolgfase van een houding in te gaan. Als je knie bijvoorbeeld pijn doet mag je zelfs niet verder de houding in, dat raden ze iedere les weer af.

  Voor mij is Bikram niet meer en niet minder dan yoga oefeningen uitvoeren in een warme ruimte. Een soort Sauna effect. En iedereen weet dat flink zweten het je lijf helpt met het uitscheiden van afvalstoffen (detoxification dus).

  Wat betreft het niet verlaten van de ruimte: ikzelf ben wel eens de ruimte uitgegaan omdat ik erg misselijk was (teveel gegeten voor de les) en niemand haalde mij terug en ik kon gewoon rustig even bijkomen. Ze adviseren echter wel in de ruimte te blijven als je duizelig bent om aan de warmte te wennen.

  Ik denk dat in iedere sport waarin je over je grenzen gaat slecht voor je is. Ikzelf doe het rustig aan en vind het een heerlijke manier om met mijn lijf bezig te zijn.

  Het enige minpuntje wat ik kan noemen is dat de lessen super druk zijn waardoor de begeleiding inderdaad slecht is. Mijn tip aan iedereen die het een keer wil proberen: zorg dat je goed kijkt hoe de anderen het doen en corrigeer jezelf in de spiegel.

  Succes!

    /  
 72. Annemarie

  Ik ken mensen die met zwangere vrouwen in een bikramles hebben gestaan hier in Amsterdam. Waar ik over verbaasd ben is de beperkte kennis van het menselijk lichaam bij een aantal (bikram) yoga docenten. In een van de posts las ik ‘don’t questions the teacher’. Daar krab ik nogal van achter mijn oor.

  Nog iets wat ik hoorde (stond er bij en keer ernaar) is dat het enorm schijnt te stinken naar zweet na het weekend. Iedereen is dan lekker aan het detoxen tijdens de bikram van zijn sigaretjes, glazen alcohol en vette hap van het weekend. Al die toxines komen tijdens die les vrij en het schijnt op zo’n les op maandag niet te harden te zijn in zo’n zaal.

    /  
 73. Lianne

  Wat een slechtgeschreven en onjuist artikel. De comments zijn veel interessanter en informatiever. Docenten houden je prima in de gaten en je kunt prima een lesje meedoen als je nog niet eerder aan yoga hebt gedaan: Zolang je rustig blijft en gaat zitten/liggen wanneer het niet meer gaat is er niks aan de hand. Het is net als elke andere sport een kwestie van naar je eigen lichaam luisteren.

    /  
 74. Dave

  Ik denk dat je vooral geen dingen moet doen waar je jezelf niet goed bij voelt. Dus eerst uitproberen, is het niets voor jou? Dan zijn er genoeg andere yoga alternatieven. Maar om van tevoren al te zeggen dat het gevaarlijk is? Joggen op straat kan ook gevaarlijk zijn, je hoeft maar een automobilist te hebben die niet oplet, etc. etc.

    /  
 75. Ernest

  Yoga is een heel goede manier om te leren goed om te gaan met stress, je lichaam soepel te houden en mind and body in balans te houden. Ik lees met veel interesse al het commentaar. Onderbouwd, niet onderbouwd… tja, iedereen vindt er iets van en mag er iets van vinden.
  Ik voelde de behoefte om iets neer te zetten… als een eye opener.

  40 personen à € 10 = € 400 x 4 lessen per dag= € 1.600 x 30 dagen per maand = € 48.000 per maand

  Wat je er ook van vindt.. nu kan en zal iedereen begrijpen waarom eigenaren van studio’s meerdere studio’s openen.
  En ook: money rules.

  Alle mooie verhalen over de hype komen zo ineens in een ander daglicht te staan.

    /  
 76. MCE

  Wat een commentaren, hierboven…….
  Ik ben nu vijf keer geweest en voel mij na elke les heel goed.
  De eerst les heb ik, op aanraden van de lerares, op de grond gelegen wanneer ik licht in mijn hoofd werd. Dan zakte het weer en deed ik weer mee. Ik heb misschien maar een-derde van de oefeningen mee gedaan. Ook begon ik te hyperventileren, en toen ik dat door kreeg heb ik mijn ademhaling aangepast. Als je dat niet doet, val je inderdaad flauw.
  Ook was ik na de eerste les heel moe en heb heel veel water moeten drinken om geen hoofdpijn te krijgen. Dit betekent alleen maar dat ik dus veel afvalstoffen kwijt moest raken.
  Nu na vijf keer, voel ik mij heerlijk na zo’n les en kan ik bijna alles meedoen, maar wel op mijn eigen manier……. dwz ik ga niet verder dan ik kan….. en merk wel dat ik elke keer meer kan!
  Maar ik ben geen streber!! En ik doe dit om weer fit en gezond te worden.
  En ik ga naar een studio in Eindhoven.
  Ik kan het iedereen aanraden die niet lekker in zijn vel zit en er iets voor over heeft om weer fit en gezond te worden.
  En wat betreft de “money rules” , kan ik alleen maar lachen……
  Zo rekenen mensen zich rijk….

    /  
 77. Bas

  Wat zou je er van vinden om een toelatings test uit te te doen. Ik denk dat het heel goed is op die manier te kunnnen peilen of iemand geschikt is voor Bikram Yoga. Voor de rest een goed verhaal

    /  
 78. Melissa

  de money rulez post zit er niets ver naast. Ik heb jaren gewerkt in de bikram wereld. En veel dingen gezien die niets met yoga te maken hebben, maar puur geldzucht. De meeste eigenaren zijn dictators en regeren met angst om te leraren te laten doen wat ze willen.
  Het is zieke wereld en draait alleen om geld en omzet. Geloof me de eigenaren zijn niet geïnteresseerd in jouw gezondheid maar meer in hun grote auto’s en huizen. Yoga is een middel om hun zakken te vullen. Gelukkig ben ik weg uit die wereld omdat ik het niet meer kon aanzien. Ik kan niet mijn eigen naam gebruiken anders zal ik bedreigt worden door de eigenaren. Er zijn een paar uitzonderingen maar als ik die vertel kunnen ze me misschien vinden en mijn mond proberen te snoeren.

  Kies een andere yoga waar mensen ze zich gedragen als yogi’s en niet als geldwolven.

    /  
 79. ReneS

  Ik doe nu twee maanden Bikram (in Arnhem) en herken de kritiek niet. Nog niemand zien flauwvallen en de leraren laten je luisteren naar je lichaam.

    /  
 80. hendrickx

  Bikram yoga net zoals iedere andere vorm van yoga deugd nergens voor.Yoga is erg gevaarlijk voor spieren,gewrichten,bindweefsel,skelet.Daarenboven werkt het indoctrineerend en heeft als enig doel de vernietiging van de wil en de persoonlijkheid zodat de yoga adepten willoze slachtoffers worden en schaamteloos kunnen uitgebuid worden door hun goeroes.Het is een vies hypocriet en leugenachtig midden waar je best ver van weg blijft.

    /  
 81. Frank

  Hendrickx, misschien moet je eens een gesprek met een psyche voeren….of meerdere. Je komt nogal paranoide over en hebt totaal geen kennis van zaken. Yoga, mits toegepast zoals bij alle andere bewegingsvormen, is voor miljoenen mensen een verademing en zalig voor het lichaam.

    /  
 82. Jørgen

  Hendrix, echt, ik kom niet meer bij van het lachen van je reactie … maar misschien bedoel je het wel serieus … in dat geval sorry, dat valt een beetje buiten mijn belevingswereld.

  Het lezen van veel van de reacties hier nodigt uit om mijn eigen ervaring op te schrijven.

  Zelf beoefen ik nu iets meer dan 4 jaar Bikram yoga in Den haag. Het eerste jaar ongeveer 2x in de week en sinds 3 jaar gemiddeld zo’n 4x in de week. Vind ik het leuk? Niet echt, ga liever naar de bioscoop of zo met een lekkere bak chips of popcorn. Maar het voelt uiteindelijk wel heel erg goed.

  Voor mij is Bikram yoga 1 lange actieve meditatie/workout.
  Geen zweverig gedoe, geen nonsense, geen chitchat geen opgewonden gedoe. Alleen jezelf, je matje en het volgen van wat ze noemen ‘de dialoog’ ofwel de aanwijzingen van de instructrice/instructeur waarop jij reageert door het al dan niet opvolgen van de aanwijzingen. Vandaar dialoog en geen monoloog.

  Tot nu toe heb ik me er ook altijd aan gehouden niet te drinken tijdens de les. Niet dat ik dat niet zou willen en denk dat ik met kleine slokjes daar fysiek geen last van zou hebben. Maar voor mij verstoord dat simpelweg het meditatieve aspect van de les. Dan ga ik meer bezig zijn met wanneer ik het volgende slokje neem dan met de oefeningen zelf. En het is al zo moeilijk om de ademhaling onder controle te houden.

  Of ik denk dat deze yoga door iedereen gedaan kan worden? Ik ben geen deskundige op dit gebied en wil hier dan ook geen uitspraak over doen. Zelf heb ik ooit eens een les gedaan nadat ik een paar uur eerder bloed had gegeven (ben bloeddonor). Niet aan te raden kan ik wel zeggen, maar heb het voor de les doorgegeven, de oefeningen wat rustiger aan gedaan en er ook een paar overgeslagen. Verder geen last van gehad.
  Ben onlangs op een Bikram yoga retreat geweest waar ook een vrouw van 84 meedeed.

  Voor mij is het een formule die werkt. Laat het strevertje in jezelf even thuis en focus je op jezelf en de yoga.

    /  
 83. Aerts

  Ik ben mijn zus gaan bezoeken in Ronse met de voorbije feesten en heb haar overtuigd eens langs te gaan naar Hot Yoga Oudenaarde, de dichtstbijzijnde hot yoga studio in haar regio maar ga zelf steeds naar Bikram Amsterdam. Ze vond het erg leuk hoor en persoonlijk vindt ik dat je ervan straalt het is iets ongelooflijk intensief en tegelijkertijd iets gecontroleerd en rustgevend. Elk maakt ervan wat hij zelf nodig heeft. Eén ding blijft gelijk en dat is dat iedere pose en elk einde van de les verschillend is ommeteven welke soort yoga iemand beoefend.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>