De eerste week van januari komt bijna aan zijn einde. Dit betekent dat de meeste mensen inmiddels al zijn begonnen met het uitvoeren van hun goede voornemens. Om te voorkomen dat jij het over een week alweer voor gezien houdt, heeft Fitness.blog.nl hier de 10 meest voorkomende sport- en voedingsvalkuilen genoteerd waardoor de meeste mensen hun goede voornemens niet lang volhouden.
Valkuil 1: Op 1 januari beginnen met een dieet.
Als je op 1 januari, of op een andere vaste dag in de eerste week van januari, te rigoureus begint met lijnen is de kans groot dat het na 3 dagen al misgaat. Begin rustig aan met je dieet en maak elke dag kleine stapjes vooruit. Te enthousiast beginnen met een dieet in het nieuwe jaar is voor de meesten gewoon niet te doen. Het gaat uiteindelijk allemaal om volhouden en niet hoe goed of streng je dieet is.
Valkuil 2: Te vaak en te lang gaan sporten.
Als ik aan nieuwe leden in de sportschool de vraag stel: “hoe vaak ben je van plan te gaan sporten per week?” geeft het merendeel het antwoord. “4 á 5 keer”. Dit aantal is vooral voor mensen die een tijd niks hebben gedaan zeker niet aan te raden. Het is namelijk een shock voor het lichaam omdat het niet gewend is zoveel belasting te krijgen. Hierdoor raakt het lichaam oververmoeid. In plaats van de gewenste resultaten te behalen word je vooral heel moe, en is het snel gedaan met je motivatie. Bouw het daarom langzaam op: 2 keer per week maximaal een uurtje sporten in de eerste maand is al voldoende als je een tijd niks hebt gedaan.
Valkuil 3: Je storten op fitnesshypes.
Je beste vriend of vriendin volgt een populair fitnessprogramma zoals Insanity of CrossFit. Door zijn/haar progressie ben jij erg gemotiveerd geraakt en wil je niets liever dan ook zo’n programma volgen, maar jij hebt al 3 jaar niks gedaan. Doe dit niet! Ja, Insanity en CrossFit zijn te gek, maar het zijn zware trainingen die veel van je lichaam vragen. Je moet al enigszins getraind zijn om te beginnen aan zo’n zwaar programma. Deze programma’s kunnen je spieren, pezen, gewrichten en banden namelijk ernstig belasten als je niet getraind (genoeg) bent. Het lichaam van je vriend of vriendin kan deze trainingen aan omdat hij/zij al langer traint. Denk daarom goed na voordat je aan zo’n hype begint. Kies voor een fitness training die bij jou en bij je lichaam past.
Valkuil 4: Kiezen voor light en vetvrije producten.
Je denkt snel dat je met light producten beter af bent, maar vaak bevatten producten met weinig vet extra suikers en kunstmatige verdikkers om dezelfde volle textuur te geven als de vette variant. Als je kijkt naar magere melk en yoghurt, wordt daar gewoon water aan toegevoegd zodat er per 100 gram/milliliter minder calorieën inzitten. Hierdoor heb je nog steeds een onverzadigd gevoel na het nemen van magere yoghurt, terwijl je dat niet meer hebt na het nemen van volle yoghurt. Ook nemen mensen automatisch meer van light producten dan van gewone vettere producten, waardoor het calorieverschil uiteindelijk nihil is.
Valkuil 5: Direct kiezen voor de goedkoopste sportschool.
Het is fijn dat je tegenwoordig voor relatief weinig geld lid kunt worden van een sportschool. Bijna iedereen in Nederland woont wel in de buurt van een vestiging van een keten waarbij je goedkoop kunt sporten. En waarom ook niet? Er staat goede apparatuur, ze zijn schoon, en je voelt het nauwelijks in je portemonnee. Toch moet je goed nadenken of zo’n sportschool wel een goede optie voor jou is. Sportscholen waarbij je iets meer betaalt hebben namelijk iets heel goeds wat deze goedkope ketens niet hebben: aandacht en begeleiding voor de leden. Je maakt een afspraak met een instructeur die uitgebreid met je en gaat praten over je doelen, levensstijl en mogelijkheden. Je wordt getest, je bloeddruk wordt gemeten en je krijgt je vetpercentage en spiermassa te zien. Daarna word er voor jou een trainingsschema op maat gemaakt die perfect bij jou past en waarmee je zonder blessures zo snel mogelijk je resultaten zult halen. Als je kiest voor een goedkope sportschool, word je meestal in het diepe gegooid. Hierdoor is de kans groot dat je iets doet wat totaal geen nut heeft, of dat je een training doet die totaal niet bij jou past en waardoor je blessures oploopt en je doelen niet haalt. Tenzij je voorheen veel hebt gesport en weet wat je moet doen, zou je toch moeten overwegen om naar een gym te gaan die misschien ietsje duurder is, maar waar je meer persoonlijke aandacht krijgt. Daarnaast is het fijn om niet telkens in de file te staan voordat een apparaat vrij is, wat bij veel goedkope sportscholen het geval is. Dit gaat ten koste van de intensiteit en effectiviteit van je training.
Valkuil 6: Alléén maar sporten in de sportschool.
Er komt een dag dat je de kracht noch zin hebt om na een stressvolle dag op werk nog naar de sportschool te gaan. De meeste mensen skippen dan de gym. Hier zit wel een gevaar aan: als je een fitness sessie één keer hebt overgeslagen, is de kans dat je het herhaalt veel groter. Daarom is handig om toch nog iets te doen, dan wel thuis of buiten in de tuin. ‘Beter iets dan niets’ zeggen heel veel personal trainers. een ‘ownbodyweight’ workout is daarnaast ook nog eens goed voor de variatie. Dus als je de puf echt niet hebt om naar de sportschool te gaan, voer dan thuis een kleine workout uit.
Valkuil 7: Voedselgroepen elimineren.
in 2015 bleven we massaal dingen schrappen uit ons dieet: gluten, koolhydraten, suikers, cafeïne. Voor sommige dingen is het inderdaad handig om te minderen (suikers en zouten), maar een dieet volgen waarbij je totaal geen zuivel meer mag eten blijft risicovol. Je lichaam heeft van alles wat nodig om gezond te blijven en goed te kunnen functioneren. Denk daarom goed na voordat je iets elimineert uit je voedingsschema.
Valkuil 8: Jezelf overschatten.
Bij valkuil 2 staat al beschreven dat het niet handig is om direct vol goede moed 5 keer per week te gaan sporten, maar ook bij andere dingen zoals het deelnemen aan groepslessen moet je niet te enthousiast van start gaan. Vooral mannen die voor het eerst gaan deelnemen aan groepslessen pakken overdreven veel gewicht en maken overdreven veel herhalingen, hoogstwaarschijnlijk om niet onder te doen aan de aanwezige vrouwen in de groepsles. Het resultaat: na 15 minuten ligger ze er al af. Ook mannen die 10 jaar geleden voor het laatst hebben gehockeyd denken dat ze makkelijk een HIIT training van 15 minuten aan kunnen. Niets is minder waar. Heren: Overschat jezelf niet en begin rustig aan je nieuwe fitness avontuur.
Valkuil 9: Te streng voor jezelf zijn.
In vorige valkuilen staat het ook al een beetje aangegeven. Als je te streng begint qua voeding, ben je het na een maand al zat. Veel mensen gaan van alles in 2015, naar alleen groene thee en broccoli in 2016. Ze denken dat dit de enige manier is om fit te worden. Wees niet te streng voor jezelf. Het is wat voeding betreft net als bij het sporten: ga je te enthousiast van start houd je het niet langer dan 4 weken vol.
Valkuil 10: Denken dat alles van de groenten- en fruit afdeling goed is.
Laten we gelijk beginnen met een voorbeeld: de geitenkaassalade (te vinden in het vak van de voorverpakte maaltijdsalades) bevat meer calorieën, minder voedingsvezels en meer verzadigd vet dan een gemiddelde diepvriespizza.
Een ander voorbeeld: Smoothies zijn helemaal hip deze tijd. Een goede zaak, maar als je wilt afvallen moet je kritisch kijken naar wat je in de blender gooit. Als dat alleen maar yoghurt en fruit is, kun je calorie technisch gezien net zo goed een roze koek naar binnen werken.
Ga hierom nooit voor voorverpakte maaltijdsalades, maar eet zo veel mogelijk verse producten. en maak je smoothie voedselrijker door meer verse groenten mee te mengen.
Een sportief en gezond 2016 toegewenst!
Bron: Menshealth
Lees ook:If It Fits Your Macros: eet wat je wilt en bereik je doel!
Lees ook:5 goede redenen om de sportschool te skippen
Lees ook:Alles over Cheatmeals.
Lees ook:Wat is een goede vervanging voor de sportschool?
Lees ook:Sporten helpt bij PMS!