Wel of niet sporten met griep of verkoudheid?

griep

Iedereen heeft het wel een paar keer per jaar te pakken: een vervelende verkoudheid of griep. Ziek zijn verstoord je progressie in het behalen van je doel. Je verliest spiermassa, kracht, en je metabolisme, dus je vetverbranding, gaat omlaag. Dit is iets wat je als bodybuilder of krachttrainer absoluut niet wilt. Daarnaast is het erg lastig om als fanatieke sporter niet te trainen als je ziek bent, terwijl je in sommige gevallen echt beter rust moet houden om nog erger te voorkomen. bekijk hier wanneer je wel en wanneer je niet mag sporten/trainen als het gaat om verkoudheid en griep.

Je lichaam is tijdens een griep in een totaal andere staat dan het is wanneer het gezond is. Het influenzavirus zorgt ervoor dat je minder kracht hebt dan normaal, dat je stofwisseling  een stuk trager werkt en dat je lichaam 4 keer zo lang doet om te herstellen dan normaal. Tijdens een verkoudheid is dit in mindere mate, maar er is wel degelijk sprake van een vertraagd metabolisme en minder spierkracht.

Dit betekend automatisch dat als je toch gaat trainen als je grieperig of verkouden bent, je trainen ten opzichte met je normale trainingen een vreselijke training wordt, je hebt minder kracht, minder energie, en je zal de training waarschijnlijk sneller afkappen.

Wanneer wel trainen en wanneer niet trainen?

Niet:

- Bij koorts, spierpijn en een verhoogde hartslag in rust (temperatuur hoger dan 38 graden) mag er absoluut niet worden getraind! Trainen met griep/koorts onder de leden is gevaarlijk. Je immuunsysteem is verzwakt en je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden. Je loopt bovendien het risico dat de virusinfectie ook terecht kan komen in de hartspier met als gevolg een myocarditis. Rust nemen dus en niet trainen! Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen. De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt dat je bij koorts het dubbele aantal dagen dat de koorts heeft geduurd niet moet lopen. Had je vier dagen koorts, dan mag je pas na acht dagen weer beginnen met trainen. Het is voor bodybuilders een nachtmerrie om zo lang niet te kunnen trainen, maar als je het trainen te snel hervat, is de kans op spierafbraak relatief groot.
- Ook andere virussen dan het griepvirus kunnen koorts en spierpijn veroorzaken, bijvoorbeeld virussen die darminfecties met diarree veroorzaken. Ook hierbij geldt een absoluut sportverbod.
- Indien de verkoudheid leidt tot een voorhoofdsholteontsteking, zal sporten extra hoofdpijnklachten veroorzaken en is dan ook niet aan te raden
-Ook bij bronchitis zal inspanning leveren moeilijk worden, ook al omdat de functie van de longen dan gestoord is en de zuurstofaanvoer belemmerd wordt.

Wel:

- Alleen bij een simpele neusverkoudheid mag gewoon door getraind worden. Hierbij zal in de regel geen echte koorts optreden en geen spierpijnachtige klachten. Als de klachten dus beperkt blijven tot een zere keel en een loopneus, kan er gewoon door getraind worden.
- Indien er alleen lokale klachten zijn mag tegen de hoofdpijn overigens wel een pijnstiller middel worden genomen en gesport worden.

De Nek-Check:

Anders dan griep, kun je met een verkoudheid (dus zonder koorts!) wel door trainen. Er is een ezelsbruggetje, waarmee je kunt bepalen of je al dan niet kunt sporten: de ‘nek check’.

Zijn de ziekteverschijnselen uitsluitend boven de nek gelokaliseerd (zoals neusverkoudheid, oorpijn, keelpijn en geen koorts), dan is sporten toegestaan. De eerste 2-3 dagen wel op een lager pitje.
Indien de ziekteverschijnselen (ook) onder de nek gelokaliseerd zijn, zoals hoesten, kortademigheid, koorts (meer dan 38 graden), spierpijn in armen en benen e.d., dan is het advies om niet te sporten.

Trainingen aanpassen:

Uiteraard moeten de trainingen zwaar worden aangepast als je toch besluit te trainen terwijl je verkouden bent. Anders werken de trainingen averechts en ben je nog verder verwijderd van je doel.

Let op: Koorts eruit zweten door middel van sporten is een fabel!

Daarnaast is het de vraag of het handig is om naar de sportschool te gaan als je grieperig of verkouden bent. Onbewust heb je op de sportschool contact met vele andere sporters. Dit komt onder andere doordat iedereen dezelfde apparaten en dumbbells gebruikt. doordat je weerstand al lager is door je grieperigheid/verkoudheid, is de kans dat je snel geneest kleiner en kan het zomaar zijn dat je nog een week langer met dezelfde klachten zit. Dit zorgt uiteindelijk voor nóg meer spierafbraak. Tevens kan jij makkelijk de mede-sporters in de sportschool aansteken met het virus en dit wil je natuurlijk niet op je geweten hebben.

Bron: sportzorg.nl

 

 

Lees ook:Ben jij overtraind?
Lees ook:De winterblues verdwijnt door fitness!
Lees ook:We zijn er weer! Of nou ja, lichamelijk nog niet helemaal..
Lees ook:Fitness, de juiste voeding en vitaminen
Lees ook:5 goede redenen om de sportschool te skippen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>