Food Spotlight: Zoete Aardappel

De ‘gewone’ aardappel is niet weg te denken uit het Nederlandse leven. De aardappel hoort bij de standaard Nederlandse pot (Aardappelen, vlees en groente). Lang werd ook gedacht dat de ‘gewone’ aardappel erg goed is voor de gezondheid. In verloop van de jaren is er steeds meer duidelijk geworden over de gewone aardappel. Vooral voor sporters, atleten en mensen die willen afvallen behoort de gewone aardappel tot het lijstje waar je beter van af kan blijven. De gewone aardappel zit namelijk bomvol snelle koolhydraten en zetmeel, wat de bloedsuikerspiegel snel doet stijgen en zorgt voor snellere vetopslag. Maar, voor de mensen die geen afscheid kunnen nemen van de gewone aardappel is er een antwoord: de zoete aardappel!

De zoete aardappel lijkt qua uiterlijk veel op de normale aardappel die we allemaal kennen, op de oranje kleur en de lekkere zoete smaak na. Toch is de zoete aardappel geen aardappel soort. Het is een verre neef van de aardappel. De zoete aardappel is in tegenstelling tot de gewone aardappel een bataat (groente). Het goede aan de zoete aardappel, in vergelijking met de gewone aardappel, is dat de zoete aardappel uit voornamelijk langzame en complexe koolhydraten bestaat. Deze koolhydraten zijn de gezonde koolhydraten en dus kan je beter voor de zoete aardappel kiezen. Naast het feit dat de zoete aardappel goed is voor het afvallen en voor sporters, brengt de zoete aardappel nog veel meer voordelen met zich mee:

1: Een portie zoete aardappels levert 5 keer de dagelijkse waarde van betacaroteen, dat je cellen beschermt tegen vrije radicalen en een hoge hoeveelheid van vitamine A biedt. Daarnaast  verbetert dit de werking van het immuunsysteem en reproductieve systemen.

2: Ook werken zoete aardappels tegen maagzweren en ontstoken aandoeningen van de dikke darm en kunnen ze goed zijn voor diabetespatiënten omdat de zoete aardappel de bloedsuikerspiegel helpt te stabiliseren door zijn traag te verteren lage glycemische index.

3: Ook voor het opbouwen van spiermassa zijn zoete aardappelen een super product. Dankzij hun grote hoeveelheid van complexe koolhydraten in relatie met de vitamines en mineralen, kunnen zoete aardappels prima als pre- en post workout voeding worden gegeten. Daarnaast bevat de zoete aardappel eiwitten van goede kwaliteit die goed worden opgenomen door het lichaam.

4: Zoete aardappels leveren het lichaam veel energie dat je de hele dag nodig hebt. Dit zorgt er ook voor dat je je dieet langer vol kan houden.

Naast deze vele gezondheidsvoordelen, kunnen zoete aardappels op veel manieren worden bereid en zijn er talloze gerechten waarbij zoete aardappels perfect passen. Je kan ze koken, bakken en in de oven bereiden.

Tip: Ooit gehoord van gezond patat? Inderdaad je leest het goed! Gesneden zoete aardappels uit de oven met wat kruiden zijn prima gezonde vervangers voor patat!

Genoeg redenen dus om de normale aardappels te vervangen voor deze zoete grootheden!

Lees ook:3 Fitnessleugens
Lees ook:5 essentiële tips voor het creëren van een sixpack
Lees ook:Carb Backloading: Tegelijkertijd vet verliezen én spiermassa opbouwen!
Lees ook:5 onverwachte eiwitbommen
Lees ook:Food Spotlight: Havermout

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>