Kort bewegen net zo effectief als work-out?

Het zal je niet ontgaan zijn, maar het stormt nogal buiten. Het is slalommen rond afgebroken takken en voorovergebogen over het stuur stoempen op de trappers om een beetje op gang te blijven. En ik kan het weten; mijn sportschool zit aan de andere kant van Amsterdam. Een dik half uur heen en een dik half uur terug, met tussen de zadelpijn door nog even een pittige circuittraining – omdat het kon.

En allemaal voor niks – oké, dat is onzin maar enig chargeren is mij niet vreemd. Maar je krabt je wel even achter je oren als je leest dat kleine beetjes bewegen net zo effectief zijn als een work-out in de sportschool. Athans, dat beweren Amerikaanse onderzoekers.

Het is bekend, in ieder geval dertig minuten per dag bewegen is gezond (wellicht kun je je de campagne nog herinneren). Zelfs activiteiten die maar twee minuten duren schijnen te kunnen bijdragen aan je gezondheid, en verhoogde bloeddruk of cholesterol te kunnen voorkomen.

Onderzoekers van de Oregon State University volgden duizenden volwassenen die bijvoorbeeld boodschappen deden op de fiets in plaats van met de auto, en een telefoongesprek lopend voerden in plaats van zittend. Van de deelnemers met een dergelijke actieve leefstijl haalde 43 procent het dagelijks aanbevolen half uur bewegen. Naar verluid slechts tien procent van de deelnemers die regelmatig sportten haalde de richtlijn iedere dag.

Prima promotiemateriaal om mensen ertoe aan te zetten bewegen onderdeel van hun leven te maken. Maar ik vind het wat kort door de bocht om te stellen dat korte beweegmomentjes een goede work-out zou kunnen doen vervangen. Alsof m’n borstspieren groeien van de trap nemen op m’n werk. Nee dan pak ik liever door weer en wind de fiets naar de sportschool. Pak ik meteen vier keer de richtlijn op één dag.

Lees ook:Hardlopen maakt minder snel oud
Lees ook:Fietsen maakt gelukkig
Lees ook:Dikke mannen produceren afwijkend zaad
Lees ook:Het recept voor een goede nachtrust? Sporten!
Lees ook:Sneller fit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>