Trilplaten laten vet verdwijnen – en andere mythes over trainen

Je kent ze vast nog wel, de Tell Sell-commercials waar enorme kleerkasten hun spieren lijken op te pompen met enkel een potsierlijke riem die stroomstoten afgeeft. En hoewel thuiswinkelprogramma’s erin grossieren, heb ik zelden iets gezien dat ongeloofwaardiger was; niemand wordt een spierbundel enkel door het gebruiken van een spierstimulator. Met elektrische stroom kun je je spieren weliswaar laten samentrekken, maar deze kleine spiercontracties zijn in de verste verte niet voldoende om groot resultaat te boeken. En bij verkeerd gebruik kun je er bovendien zelfs je huid mee verbranden in plaats van vet – maar dat zeggen de programmamakers er niet bij.

Toch trappen hele volksstammen er met open ogen en luid juichend in. Hoera, nooit meer naar de sportschool! Nee en ook nooit enig aantoonbaar resultaat. En zo zijn er nog talloze mythes die goedgelovigen van alles beloven, zonder het daadwerkelijk waar te maken. Hieronder worden er enkele ontkracht, met dank aan Gezondheidsnet.

Mythe 2: trilplaten laten vet verdwijnen

Trilplaten spannen de kroon wat betreft de loze beloften over de resultaten. Onderzoek wijst uit dat dezelfde oefeningen, met of zonder trilplaat, je exact dezelfde resultaten opleveren. Met winkelen verbruik je ongeveer evenveel energie als wanneer je op de trilplaat staat. Je moet zo’n 7000 minuten trillen om één kilo (!) vet kwijt te raken.

Mythe 3: je kunt vet veranderen in spieren

Spieren en vet zijn van een andere substantie. Je kunt weliswaar het lichaamspercentage aan vet verminderen, maar om meer spieren op te bouwen moet je simpelweg een goed trainingsschema volgen. Wil je vet verliezen, eet dan uitgebalanceerd.

Mythe 4: conditietraining werkt het beste om vet te verliezen

Conditietraining is belangrijk, toch is spiertraining jarenlang sterk onderschat. Spieren verbranden meer calorieën dan vet, ook in rust. Hoe meer spieren je hebt hoe meer je verbrandt, waardoor het makkelijker wordt je gewicht onder controle te houden.

Mythe 5: om vet te verbranden, moet je lang trainen op een lage intensiteit

Wat aan het einde van de dag uitmaakt, is hoeveel calorieën je in totaal hebt verbruikt. Als je vet wilt verbranden, moet je meer verbruiken dan je binnen krijgt. Het beste trainingsprogramma verschilt dan ook per persoon.

Mythe 6: door veel buikspieroefeningen te doen, krijg je het vet rond de buik weg

Hoeveel buikspieroefeningen je ook doet, het vet rond je middel zal er niet door verdwijnen. Voor zichtbare buikspieren moet je een zeer laag vetpercentage hebben. Daarvoor is een complete training (meer verbruiken) en een evenwichtige voeding (minder innemen) nodig.

Mythe 7: voor ‘slanke spieren’ moet je veel herhalingen met weinig gewicht doen

‘Slanke spieren’ bestaan helemaal niet! Hoe je lichaam eruitziet, wordt door twee dingen bepaald: je hoeveelheid vet, en hoeveel spiermassa je hebt. Je kunt de hoeveelheid vet verminderen, waardoor de spieren beter zichtbaar worden en er meer vorm in je lichaam komt.

Mythe 8: met de nieuwste fitnesstrends, zoals body balance, pilates en yoga verlies je vet

Deze trainingen zijn eenvoudigweg niet intensief genoeg. Relatief gezien verbruik je weinig calorieën, en dus verlies je er geen vet mee. Er zijn wel fysieke verbeteringen mogelijk, zoals een verbeterde balans, spieruithoudingsvermogen en lenigheid. Deze verbeteringen kunnen in het dagelijkse leven zeer goed van pas komen. Daarnaast zijn deze ‘zachte’ trainingen een prima manier om te ontspannen.

Mythe 9: om vet te verbranden, kun je het best trainen na het eten

Wie traint op een bepaalde intensiteit, zal hetzelfde aantal calorieën ‘verbranden’ ongeacht het tijdstip waarop je traint. In de praktijk kun je zeggen dat de beste tijd om te trainen de tijd is die jou het beste uitkomt. Persoonlijk train ik liever vóór het eten, omdat een volle buik mij nog wel eens in de weg wil zitten tijdens het sporten.

Mythe 10: je kunt alles eten als je maar genoeg traint

Helaas, als je slecht eten met veel trainen wilt goedmaken, zul je bedrogen uitkomen. Het een gaat eenvoudigweg niet zonder het ander. Hoewel slecht eten en helemaal niet trainen nog veel ongezonder is. Maar het beste uit je training haal je door jezelf te voeden met goede brandstoffen uit een voeding met hoge kwaliteit.

Lees ook:De 5 grootste misvattingen over sixpacks
Lees ook:5 manieren om 100 calorieën te verbranden binnen 20 minuten
Lees ook:Word sterk met de 500 Rep Workout
Lees ook:We eten hetzelfde, waarom ben jij slank en ik niet?
Lees ook:De beste manier om een sixpack te krijgen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>