Mysterie rondom het afvallen van Erica Terpstra onthuld!

Door MARTINE BOELSMA (algemeen dagblad)
Veertig jaar lang was ze te dik. Het deerde haar niet. Tot ze in april 2008 door haar knie ging en niet meer kon lopen. ‘Ik dacht: tot hier en niet verder.’ afbeelding vergroten Erica Terpstra in november 2007 (links) en een jaar later (rechts). Erica Terpstra (65) was te dik. Dat zag iedereen, en ze wist het zelf ook.

De oud-zwemkampioene, oud-politica en voorzitter van sportkoepel NOC*NSF zat er niet mee. ,,Als iemand er wat van zei, dacht ik: ‘nou én, met jou is ook wel wat mis!”’

Bovendien verkeerde ze in blakende gezondheid.

,,Mijn lichaam weersprak alles wat bekend is over de risico’s van overgewicht.”

Tot die dag dat ze door haar knie ging. ,,Ik zat in Peking voor een vergadering over de Olympische Spelen. Ik kon ineens niet meer lopen en dat was knap onhandig. Toen dacht ik: ‘nu is het genoeg!’ De knop ging ineens om.”

Maar wie zo lang te dik is geweest, kan niet in zijn eentje afvallen, wist ze. ,,Je gedrag is dan zo ingesleten.” Ze schakelde een personal trainer in. ,,Greet Hellemans, een oud-olympisch roeister. Perfect, want zij kent de mentaliteit van een sporter.”

Niet dat Terpstra in al die veertig jaren ooit gesport had. ,,Toen ik stopte met zwemmen, hadden we nog nooit gehoord van aftrainen. Ik ging gewoon lekker alles doen wat mijn trainer altijd had verboden: laat naar bed, alles eten en vooral: níet meer sporten. Tja, als je dan ook nog aanleg hebt om dik te worden, gebeurt dat dus ook.”

Behalve een personal trainer nam ze ook een gedragspsycholoog in de arm om andere eetgewoonten aan te leren. Was ze een ‘emo-eter’, iemand die zich volstopt bij bepaalde stemmingen? Terpstra: ,,Welnee! Ik at niet om het een of ander. Bovendien ben ik altijd vrolijk. Ik associeer eten alleen met wat het is: lekker. Door die psycholoog zag ik in hoe vaak op een dag ik eigenlijk iets pakte. Tv aan, chips erbij… Dat is dus niet nodig om het gezellig te hebben.”

Inmiddels is ze ruim 40 kilo lichter. Een wonderdieet heeft ze niet gevolgd. ,,Wel een streng dieet. Minder eten en héél veel sporten. Daar komt het op neer. Vooral dat bewegen doet het. Daarom is het ook zo ontzettend belangrijk om kinderen te laten sporten. We hebben meer dan zestigduizend te dikke kinderen in Nederland! Ik ben meer dan ooit gemotiveerd om die in beweging te krijgen.”

Hoe moeilijk dat is, weet ze nu uit ervaring. ,,In het begin moest ik mezelf naar die sportschool slépen. Tjongejonge! En alles deed pijn. Nu heb ik er veel lol in. Ik doe aan fitness, zit op de hometrainer, ik train met gewichten, fiets overal naartoe én ik zwem weer.

,,Ik vind het best stom dat ik was vergeten hoe fijn het is om te sporten. De eerste keer dat ik weer een hele kilometer kon lopen op de atletiekbaan – een fantastisch gevoel! Natuurlijk denk ik vaak: was ik maar eerder begonnen.”

De grote uitdaging van wat ze haar ‘olympische project’ noemt, is nu: op gewicht blijven. ,,Ik eet drie keer per dag, en tussendoor wat fruit. Ik ben erg druk en moet vaak naar recepties. Dat is lastig. Dus zorg ik dat ik een handjevol radijsjes bij me heb. Nee, da’s niet zo gezellig. Maar het went écht.”

Overrompeld was ze door de vele reacties op haar gewichtsafname. ,,Ik kreeg mailtjes van mensen uit het land. Met felicitaties en vragen hoe ik het had gedaan. Onlangs ging ik tanken en vroeg de mevrouw aan de kassa: ‘Bent u soms Erica Terpstra?’ Ik zei: ‘Zeker, hoezo?’ Toen zei ze: ‘U lijkt op haar’. Dan stap ik grinnikend weer in mijn auto.”

Om tegemoet te komen aan alle vragen, schreef ze het boekje Help, ik val af!, dat volgende week vrijdag in de boekhandel ligt. ,,Het is geen dieetboek. Ik probeer wél duidelijk te maken dat iedereen kan afslanken. Als je écht wilt, lukt het. Maak het prioriteit. Ook al ben je heel druk; wat belangrijk is, verdient ruimte in je agenda.

,,Tijdens de Olympische Spelen was het moeilijk het regime vol te houden. Daarom heb ik gevraagd of er een hometrainer op mijn hotelkamer kon staan. Na een feestje in het Holland Heineken Huis, wil je echt niet meer naar de sportschool. Maar even op de hometrainer lukt altijd.”

Natuurlijk helpt het als je, zoals Terpstra, van nature een opgewekt mens bent. ,,Ik ben een enorme optimist en laat me niet snel uit het veld slaan. Maar ook dat is te leren. Ik haal inspiratie uit het boeddhisme. Het zoeken naar evenwicht in jezelf en respect hebben voor alles wat leeft. Boeddhist durf ik mezelf niet te noemen. Ik houd het op: een eeuwige student boeddhisme.”

  • Help, ik val af!; Uitgeverij KleinDolFijn; ISBN 978 90 9023789 3; 9,95

Lees ook:Slaan, vasthouden en spierpijn, maar toch goud voor Van Rouwendaal
Lees ook:Missie sixpack (4): het ahaa-moment
Lees ook:Fitnesstrackers maken je een betere moeder
Lees ook:Erika Terpstra 100 kg afgevallen met eiwit dieet en…
Lees ook:Doutzen Kroes: hamburgers en een strak lichaam

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Mysterie rondom het afvallen van Erica Terpstra onthuld!

  1. ineke

    wauw wat een ander gezicht erika.
    Ik vind het heel knap van je ,want die kilo,s zaten daar al heel lang .Als het jouw lukt dan moet het mij ook lukken .ik weet ieder pondje gaat door het mondje .Maar om te starten dat is vreselijk moeilijk.Want het is altijd morgen en dan is het morgen en dan zeg ik ach na de kerst .Zo kan ik nog wel even door gaan .Maar ik krijg er zelf last van .Ik loop al een tijdje te zeggen dat ik een stuk wil afvallen .Dus ik ga het nu echt proberen .

      /  
  2. moes

    Hi Ineke dank je voor je reactie. En ben je begonnen?

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>