Hoe je dik wordt van stress

Je hebt vast wel eens gehoord dat je dik kunt worden van stress. Een kwestie van hormonen die door stressfactoren (scheiding, werk, etc.) uit balans raken. In het kort hoe een en ander werkt. 

Hypothalamus
Reageert op stress door het afscheiden van het corticotrophine releasing hormoon (CRH), welke zich via de haarvaatjes verplaatst naar de hypofyse.

Hypofyse
De hypofyse zorgt voor de hormonale schakel tussen het centraal zenuwstelsel en de endocriene klieren. Reageert op de CHR door het vrijgeven van het adrenocorticotrophic hormoon (ACTH).

Adrenaline klier
Reageert op ACTH door twee stresshormonen door het bloed te laten stromen, namelijk: epinephrine (beter bekend als adrenaline) en cortisol.

ADRENALINE

Adrenaline schakelt het lichaam in de primaire vecht-of-vlucht-reactie:
- hart- en polsslag schieten omhoog om daarmee de spieren en organen van extra bloed te voorzien.
- Ademhalingswegen zetten zich open om extra zuurstof op te nemen waarmee de hersenen gevoed worden en waardoor we extra alert zijn.
- Bloedvaten vernauwen zodat we in geval van verwonding minder bloeden.

CORTISOL (jouw vriend)

Cortisol en adrenaline geven vet en suiker af aan de bloedstroom zodat we meer energie hebben om in geval van nood af te rekenen met stressfactoren. Dat werkt uitstekend tijdens korte termijn stress, bijvoorbeeld als je een boze Rottweiler van je af moet schudden tijdens het fietsen.

CORTISOL (jouw vijand)

Cortisol kan ook je cellen het signaal geven zoveel mogelijk vet op te slaan en het lichaam belemmeren om vet te verbranden als energie. Dit doet zich voor als de cortisolspiegel hoog blijft als gevolg van mentale stress op de lange termijn. Een onvoorspelbare werkgever, een nare echtscheiding of een tiener die erop staat jointjes te roken in de huiskamer kunnen dergelijke mentale stress veroorzaken. Een chronisch verhoogde cortisolspiegel verstoort het systeem waarmee het lichaam het metabolisme beheerst:
- afbraak van spiermassa
- bloedsuikerspiegel gaat omhoog
- eetlust neemt toe
- en je wordt dik!
En nog erger; het vet heeft de neiging om zich op te hopen in de buikstreek en aan de binnenkant van de aders. Reden hiervoor is dat dieper gelegen vet, welke zich bevindt achter de buikspieren, meer cortisol receptoren heeft dan vet dat net onder de huid zit.

 

 

Lees ook:Bang zijn = afvallen
Lees ook:‘s Ochtends sporten of ‘s avonds sporten?
Lees ook:Gewicht verliezen? Begin een affaire
Lees ook:Supplementen vs donuts
Lees ook:Hoe blijf je slank op vakantie?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hoe je dik wordt van stress

  1. rinus

    Je aderen vernauwen echt niet zodat je minder gaat bloeden bij een verwonding, want als ze vernauwen wordt de druk hoger en komt er nog steeds evenveel bloed uit…

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>