Blijf lekker buiten sporten maar kleed je warm!

Als je het aantal jaren dat ik hardloop (een jaar of vier) afzet tegen het aantal herfsten en winters dat ik ook daadwerkelijk buiten heb getraind (een schamele nul..), dan kun je wel met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid veronderstellen dat ik een mooi-weer-loper ben.. Of moet ik zeggen, mooi-weer-loper wás; want terwijl winterse buien over Amsterdam trokken liep ik buiten het vuur uit m’n sloffen (zeer aan te bevelen trouwens tegen koude voeten ;-) ).

Moeilijk vind ik echter nog in te schatten hoeveel en wat voor kleding je aandoet. Gisteren heb ik de elementen getrotseerd in een dri-fit sportshirt, met daar overheen een katoenen longsleeve shirt en een hardlooptrui. Daaronder zo’n nauwsluitende hardloopbroek (beiden waren voor zover ik me kan herinneren volgens de Decathlon ‘voor de beginnende kou’), en een setje extra sokken over m’n hardloopsokken on the side.

Voor temperaturen vlak boven nul is dat prima gebleken, vooral als je na een kilometertje lekker opgewarmd bent – al is een natte sneeuwbui op je kop krijgen geen pretje gezien mijn wijkende haargrens.. Maar daar leer je van, vertelt Kaya Gezgin, die als ervaringdeskundige (voor Fitness.blog.nl deed hij al eerder een hardlooptip uit de doeken) weet waar hij het over heeft. “Een buitensporter ervaart vanzelf wel wat voor hem of haar optimale kleding is.”

“Een belangrijke praktische tip die ik kan geven is dat je in de winter functioneel gekleed moet zijn: meerdere lagen (underlayer skins), functionele (thermo) trainingshirts met lange mouwen, handschoenen en een  goede capuchon trui of trainingsjack. Ik doe ook altijd goeie hardloopsokken aan en een muts op (via de voeten en het hoofd verlies je de meeste warmte). Op deze manier hou je die juist vast en dat is erg belangrijk in de winter. Een goeie warming-up en dan ben je in principe klaar om te trainen, hoe koud het ook is. Zorg er alleen wel voor dat je training intensief genoeg is zodat je op temperatuur blijft. Neem ook niet te veel pauze; als het koud is is het belangrijk dat je in beweging blijft.”

Muts: check. Handschoenen: check. Laat nu die sneeuw maar komen :-)

Lees ook:4 voorwerpen die je nodig hebt als je buiten gaat sporten
Lees ook:5 tips bij sporten in de kou
Lees ook:Hoeveel water moet je drinken tijdens het sporten?
Lees ook:Rennen in het donker; je ziet door de bomen het bos niet meer
Lees ook:Hoe geef je je hardlooproutine een boost deze lente?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>