Verklein je kans op borstkanker

In Nederland krijgen ieder jaar 12.500 vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben. Dat betekent dat 1 op de 8 vrouwen te maken krijgt met borstkanker in haar omgeving. Slechts bij 5% daarvan spelen erfelijke factoren een rol. Bij de overige 95% spelen andere risicofactoren, zoals leefgewoonten een belangrijke rol. Eén van die leefgewoonten is beweging. Onderzoek van Prof. Dr.Ir. Floor van Leeuwen, epidemioloog en Voorzitter van de Werkgroep Bewegen& Kanker, toont aan dat op termijn per jaar 1000 tot 1500 gevallen van borstkanker voorkomen zouden kunnen worden, als iedereen maar voldoende zou bewegen.

Lees verder voor uitleg omtrent hoe beweging onze hormoonhuishouding dusdanig beïnvloedt dat het de kans op borstkanker kan verkleinen.

Het recente onderzoek onder leiding van Prof. Van Leeuwen naar de relatie tussen bewegen en voorkomen van borstkanker, is een systematische review van alle onderzoeken die wereldwijd zijn gedaan op dit gebied. Dit leidde tot de volgende conclusies:

 

  • Beweging beïnvloedt de oestrogeenspiegel in ons lichaam. Een hoge oestrogeenspiegel kan een stimulerende werking hebben op de groei van tumorcellen. Beweging verlaagt deze hormoonspiegel. 
  • Lichaamsbeweging beïnvloedt ook de efficiëntie van onze energiehuishouding en brengt onze insulinespiegel omlaag. Insuline is namelijk verantwoordelijk voor onze energiehuishouding en een hoge insulinespiegel verhoogt het risico op kanker.
  • Vrouwen die voldoende lichamelijk actief zijn, hebben 20-40% minder kans op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die heel weinig bewegen.
  • Te weinig beweging en overgewicht zijn twee onafhankelijke risicofactoren voor borstkanker. Dus ook slanke vrouwen hebben baat bij meer beweging!
  • Overgewicht is een risicofactor. Het feit dat je door bewegen wellicht afvalt, heeft onafhankelijk van elkaar een positief effect om de kans op borstkanker te verkleinen. Afvallen verkleint het risico, maar bewegen ook!
  • Bewegen verkleint niet alleen de kans om voor de eerste keer borstkanker te krijgen; het vermindert ook de kans om borstkanker in de andere borst te krijgen als je de ziekte al hebt gehad. 

 

Lees ook:XCO steunt Pink Ribbon
Lees ook:Migraine verkleint kans op borstkanker
Lees ook:KWF stopt met zelfonderzoek borstkanker
Lees ook:Vrouwen negen keer meer kans op sterven hart- en vaatziekten dan aan borstkanker
Lees ook:Zware rokers minder kans op kanker met broccoli…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>