Verontrustend bericht over toename maagband operaties.

Ik las gisteren tijdens mijn lunch het AD. De voorpagina prijkte met een bericht waar mijn oog meteen op viel; Explosie gewichtsoperaties Hmm… het ultimum remedium om tientallen kilo’s af te vallen en (misschien) af te komen vanvraatzucht, ongezond eetgedrag of misschien af te komen van het overgewicht wat te wijten is aan een verstoring in het lichamelijk systeem.  Ik zette mijn lunch opzij en las het. Een diepe zucht..

In het artikel vond ik nergens terug dat deze mensen werkelijk er alles aan gedaan hebben om van hun gewicht en/of excessief eetgedrag af te komen. Bijvoorbeeld een psycholoog of een personal trainer. Ik ben ervan overtuigd dat een investering, die gelijk staat aan de prijs van de ingreep, gelijk staat aan de kosten van een goede doorgewinterde personal trainer. Ik ben van mening dat een ingrijpende operatie als een maagband pas na het trainen met een personal trainer en in sommige gevallen na het volgen van een serie consults met een psycholoog.  Even de feiten :D e kosten van een maagband varieren van 1500,00 tot 6000,00 euro (van Nederland tot Belgie)  Ik kan je verzekereen dat je voor dat geld een goede deal kunt sluiten met een personal trainer uit de buurt.  Een rekenvoorbeeld : voor 1500 euro kun je wel 40 sessies inkopen en wel 4 maanden intensief aan de slag gaan om een volledige lifestyle turnover te bewerkstelligen en een stok achter te deur hebben. Want daar gaat het in de meeste gevallen om leert mijn ervaring. Ik heb al menig heer en dame behoed van deze (eigenlijk) gruwelijke ingreep en hen 30 tot 40 kg laten verliezen binnen een jaar! Een verantwoord eetpatroon, regelmatig stevig sporten en vertrouwen hebben in het boeken van succes.  Maar ja…een personal trainer wordt natuurlijk niet vergoed door de verzekering.. 

Mijn mening : een maagband pas je pas toe als je er ECHT alles aan gedaan hebt. Graag jullie mening of ervaring over dit onderstaande artikel.

Door RONALD VAN GEENEN AD.nl
EINDHOVEN – Het aantal patiënten dat onder het mes moet wegens extreem overgewicht is de afgelopen jaren explosief gestegen. afbeelding vergroten In 2000 werden dergelijke operaties nog maar zo’n vijfhonderd keer uitgevoerd, nu is dat in Nederland al opgelopen naar ruim drieduizend per jaar.
Dat blijkt uit onderzoek van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis, een van de voorlopers op het gebied van operaties bij veel te dikke patiënten. Gerbrand van Hout, medisch psycholoog in dat ziekenhuis, enquêteerde daarvoor klinieken in Nederland en België.

In de meeste gevallen gaat het om ingrepen waarbij een bandje wordt aangebracht om de maag te verkleinen. Patiënten worden daardoor gedwongen minder te eten. Soms wordt ook de dunne darm verkort om opname van voedsel in het lichaam te beperken.
Volgens Van Hout zal het aantal ingrepen bij zwaarlijvige patiënten alleen nog maar toenemen. ,,Medici zijn het erover eens dat diëten meestal geen zoden aan de dijk zetten. Een operatie is vaak de enige uitweg om te voorkomen dat deze patiënten zich letterlijk dood eten.”

De onderzoeker schat dat inmiddels 40.000 Nederlanders een body mass index (BMI) hebben van 40 of meer. Zulk extreem overgewicht, morbide obesitas in dokterstaal, wordt beschouwd als een ernstige ziekte. Patiënten die hieraan lijden, kampen meestal met lichamelijke handicaps en lopen een groot risico voortijdig te overlijden.
Veel extreem dikke Nederlanders laten zich opereren in België, waar het aantal ingrepen op dit terrein drie keer zo hoog ligt als in Nederland.
Van Hout vermoedt dat deze zorgtoeristen de bemoeienis van psychologen willen voorkomen. ,,Anders dan in België is in Nederland bijna altijd een psycholoog betrokken bij deze operaties. Dat moet, omdat er vaak gedragsverandering nodig is voor een blijvend effect van de ingreep.”

Lees ook:Druk, druk, druk in vermoeiheidscentrum
Lees ook:Intensief trainen goed voor ex-kankerpatiënten
Lees ook:Dokter checkt hartslag via iPhone
Lees ook:Dikke kinderen krijgen maagband
Lees ook:Guy Van der Reijden is naast Moes definitief onderdeel MasterClass van Jorgen de Mey

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Verontrustend bericht over toename maagband operaties.

  1. Frank

    Nou gelukkig heb ik het niet nodig :) . Maar ik vraag me toch wel af kunnen die mensen überhaupt nog wel hun dagelijkse portie gezonde voedingsstoffen binnen krijgen ? Als je bijna niets kan eten hoe wil je dan bijvoorbeeld 2 stuks fruit eten. Dat mensen zo’n operatie verkiezen boven een personal trainer snap ik wel. Mensen kiezen vaak de weg van de minste weerstand geld speelt in deze welvaartsmaatschappij niet eens een echte rol.

      /  
  2. moes

    Met suplementen kun je goed uit de voeten. Ze nemen ook weinig plaats in de verkleinde maag. Dus dat gedeelte is gecovered.Je hebt tegenwoordig hele goede suplementen. Solgar bijvoorbeeld.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>