De beste cardiosporten voor sportschoolmijders

cyclistSporten is populairder dan ooit. Naast dat we steeds gezonder eten, sporten we ook steeds meer. En dat vinden we leuk om te delen, met onze vrienden of op social media. Onze streams op social media staan vol foto’s van superfoods, onmogelijke yogaoefeningen en afgetrainde buikjes. De toename van interesse in healthy lifestyle komt niet ongewenst, want uit onderzoek blijkt dat wij Nederlanders veel te veel zitten. Zitten is het nieuwe roken, wordt zelfs al gezegd.

In Nederland is fitness de populairste sport. Het is tijdsonafhankelijk, helemaal in te passen in je eigen doelen, wensen en eisen, en bovendien hartstikke goed voor je. Toch kent de sport ook veel “tegenstanders”; mensen die fitness helemaal niks vinden. Voor deze “sportschoolmijders” hebben we de beste cardiosporten op een rijtje gezet. Zo ben je toch gezond bezig, maar hoef je niet naar de sportschool.

Hardlopen

Hardlopen is een fijne sport die vrijwel iedereen kan uitvoeren. Je hoeft er niet voor in die zweterige sportschool te staan, het kan lekker in de frisse buitenlucht. Ook kun je zelf bepalen wanneer, met wie en hoe lang je gaat hardlopen. Je zit niet vast aan vaste tijden en betaalt geen hoge contributiekosten. Daarnaast heb je weinig nodig om met hardlopen te kunnen beginnen, een goed paar hardloopschoenen en een gepaste omgeving is genoeg. En hardlopen is erg effectief als je wilt afvallen, je verliest er gemiddeld 11,5 kilocalorie per kilo lichaamsgewicht per uur mee. Dus weeg je 60 kilo, en je gaat een uur hardlopen, verlies je 690 kilocalorieën!

Fietsen

Fietsen is net zo’n sport als hardlopen. Je kunt het doen waar en wanneer je wilt en je hebt er niet veel voor nodig. Je traint er vrijwel iedere spier in je lichaam mee en je valt af zonder dat je het door hebt. Met fietsen verlies je minder snel calorieën dan met hardlopen, maar het is wel beter vol te houden Je kunt ervoor kiezen om dagelijks op de fiets naar het werk te gaan, of je gaat wielrennen. Met een goede fiets en de juiste kleding kun je al beginnen aan deze cardiosport. Je geniet van de buitenlucht en van de rust om je heen. Of je kiest ervoor om met een groep vrienden te fietsen, zo kun je even goed bijpraten en lekker sporten tegelijk.

Zwemmen

Als je een echte fitnesshater bent, is zwemmen een goede cardiosport. Met zwemmen train je, net als met fietsen, vrijwel iedere spier in je lichaam. En het mooie van zwemmen is dat je in het water vrijwel gewichtloos bent, dus oefeningen dit ‘op het droge’ zwaar zijn om uit te voeren, zijn in het zwembad erg goed te doen. In de meeste gemeenten is wel een zwembad te vinden, en vaak is een uurtje zwemmen helemaal niet duur. Je bent in tegenstelling tot hardlopen en fietsen meer beperkt aan openingstijden, maar in de zomer is het een heerlijke verfrissende workout!

Geen reacties // Reageer