Carb Backloading: Tegelijkertijd vet verliezen én spiermassa opbouwen!

carb back loading

Door middel van pizza’s, donuts en ijs spiermassa opbouwen en vet verliezen. Nee, dit is geen grap, maar de realiteit! Voor velen is dit dan ook een droom die uitkomt. Deze bijzondere manier van diëten heet Carb Backloading en wordt gebruikt door veel fitnessmodellen en bodybuilders.

Koolhydraten

Koolhydraten hebben de hoofdrol in dit fitness dieet. Over het algemeen hebben koolhydraten een slechte naam. Dit is niet voor niks want koolhydraten zorgen inderdaad voor extra vetopslag. Daar in tegen zijn koolhydraten wel nodig voor de opbouw van spiermassa. Bodybuilders en fitnessmodellen zullen koolhydraten daarom ook nooit volledig schrappen uit hun dieet. Wel kan het innemen van koolhydraten zo worden ingeplant, dat je sneller spiermassa opbouwt maar tegelijkertijd ook sneller vet verbrand.

Na de krachttraining

Normaal gesproken leidt de inname van koolhydraten tot een stijging van de bloedsuikerspiegel. Het lichaam reageert hierop door insuline aan te maken, waardoor de suikerspiegel stabiliseert. De productie van insuline belemmert echter het aanspreken van de vetreserves. Hierdoor is het erg lastig om af te vallen. Na de krachttraining ligt dat totaal anders. Omdat de spieren tijdens de krachttraining bijna alle voorraad insuline hebben verbruikt, schreeuwen de spieren na de training om snelle koolhydraten. Alle koolhydraten die je dan inneemt, worden door de aangemaakte insuline daarom direct rechtstreeks naar je spiercellen getransporteerd. Het resultaat is meer spiermassa zonder extra vet.

Waarom Pizza’s donuts, ijs en andere lekkere zoete dingen?

Suikerhoudend (snelle koolhydraten) voedsel zoals koekjes, donuts, ijs en snoep worden heel snel door het lichaam opgenomen en zorgen voor een snelle stijging in onze bloedsuikerspiegel. Normaliter wil je dit uiteraard voorkomen, als je wilt afvallen is het namelijk belangrijk om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Na de krachttraining is het een ander verhaal. Op dit moment worden deze suikers namelijk direct getransporteerd naar de spieren en niet opgeslagen als vet. Daarom is het ook niet de bedoeling om langzame koolhydraten te gebruiken met Carb Backloading. Langzame koolhydraten doen er namelijk te lang over om opgenomen te worden en zullen hierdoor de spiercellen niet op tijd bereiken. Hierdoor worden ze opgeslagen als vet.

Hoe werkt het?

Op rustdagen en vóór de training beperk je de koolhydraat inname tot het minimum van maximaal 30 gram per dag. Je eet op de rustdagen en voor de training dus vooral eiwitten en vetten. Na de krachttraining moet je juist veel koolhydraten innemen. Ongezonde voeding zoals pizza, ijs of friet is dan toegestaan. Dit betekend niet dat je niks anders mag eten dan deze lekkernijen. Ook witte rijst of aardappelpuree zijn een prima bron van de nodige snelle koolhydraten. Het eten van koolhydraten doe je totdat je gaat slapen. Carb Backloading werkt het beste als je je training tussen 15:00 en 18:00 uur uitvoert.

Carb Backloading is dus niet zo makkelijk als het lijkt. Op rustdagen en voor de training maximaal 30 gram koolhydraten eten is namelijk erg moeilijk en niet voor iedereen weggelegd.

Alleen met krachttraining!

Carb Backloading mag alleen worden toegepast als er aan krachttraining wordt gedaan! Mensen die aan interval training, cardio en kracht-cardio training doen hebben hier geen baat bij en zullen door de snelle koolhydraten alleen maar aan komen!

Risico’s

Als je begint met Carb Backloading en je ziet resultaten, is er de kans dat je veel te vaak ongezond gaat eten. Het kan ook een gewoonte worden om na het sporten ongezond te eten, en hierdoor is de kans dat je op andere momenten ook ongezond gaat eten groot. Blijf dus gefocust en houd voldoende controle!

Lees ook:Het belang van Koolhydraten
Lees ook:Neem snelle koolhydraten na de training voor optimale spiergroei!
Lees ook:Carb Cycling: Minimale spierafbraak en maximale vetverbranding
Lees ook:Koolhydraten: motor van je workout
Lees ook:Snoep is misschien wel de beste post-workout carb voor spiermassa!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Carb Backloading: Tegelijkertijd vet verliezen én spiermassa opbouwen!

 1. Robin

  Yo Raul…Goede site!!!

  Ik ben nu ook bezig met Carbbackloading en hopelijk kan ik zo nog wat massa kweken zonder onnodig vet toename..

  Groeten uit het pitoreske Dordrecht:)

  We missen je bij David Lloyd..Goog luck en deze site staat bij mijn favorieten opgeslagen..altijd leuk om ff te lezen.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>