Gastblog: 10 afslanktips voor het volhouden van je dieet

snel-afvallen
Hoe goed en doordacht een voedingsschema of dieet ook is, het draait allemaal om volhouden. Als je je dieet niet volhoud, zal je nooit je gedroomde doel kunnen realiseren. Vandaar dat Afvallen.nl een gastblog voor ons heeft geschreven met 10 afslanktips die op mentaal gebied er goed van pas kunnen komen bij het volhouden van je voedingsschema/dieet.


1) Houd elke dag bij wat je precies eet gedurende een week en schrijf daarbij meteen op hoe je je voelt, welke gedachten in je hoofd spelen en welke emoties aandacht vragen. Maak ook elke dag een eigen intepretatie en korte analyse van je vooruitgang. Dit zorgt voor extra bewustzijn.

2) Schrijf je doelstellingen op: allereerste je vurige wens en vervolgens de wat simpelere wensen en afgeleiden van je grote wens. Zet deze op papier (max. 1 A4tje) en kijk regelmatig naar deze aantekeningen. Zo blijf je gefocust en ook geinspireerd op wat je echt wil van je leven (met andere woorden: hoeveel kilogram wil je verliezen, wil je gezonder worden, je huid rustiger krijgen, bepaalde broeken weer aankunnen of een bepaalde maat kleding weer eens kunnen kopen etc).

3) Op het moment dat je weer wordt overvallen door de behoefte om te veel te eten Whatsapp dan met een ‘lotgenoot’ of ondersteunende partner, vriend of vriendin, pak je zelfgekozen afslank app erbij met je statistiek en voortgangsgrafieken of ga even 20 minuten hardlopen: whatever je moet doen om je op je zelf bewust gekozen afslankpad te blijven!

4) Plan vooruit zodat je keukenkastjes en koelkast VOL zitten met gezond voedsel. Leer gevarieerd te koken. Schrijf of volg een gezonde recepten website of inspirerende Facebookpagina. Uit eten gaan komt sowieso met uitdagingen…zorg daarom voor een ‘uit eten’-plan’ en blijf in ieder geval weg van buffets.

5) Als tegenstrijdige gedachten en het duveltje op je schouder het je lasting maken kijk dan naar de lijst met je doelstellingen en je persoonlijke wensen en herinner jezelf dat het best hard werken is maar dat je beloont word met vooruitgang, elke week die je volhoud…en dat je het waard bent om er top uit te zien!

6) Kauw je voeding langzaam én bewust. Zorg voor genoeg speeksel in elke hap die je doorslikt en leeg je mond helemaal voordat je een nieuwe hap neemt.

7) Eet alleen maar maaltijden aan een tafel. Niet rechtopstaand, in de auto of terwijl je aan de telefoon bent, TV kijkt of achter je computer zit. Als je de plekken waarop je eet beperkt kun je veel beter wat EN hoeveel je eet onder controle houden!

8) Gebruik kleinere borden voor al je maaltijden zodat de hoeveelheid voeding op je bord meer lijkt dan het is. Fixeer je niet op voedsel, praat overdag in plaats daarvan over de dingen in je leven. Het een voor het ander verruilen. Zonder die doorlopende focus op voedsel wordt het allemaal gemakkelijker.

9) Weeg je maar 1x per week! Elke dag op de weegschaal is een psychologische trip en kan emotioneel een stressor worden. Houdt elke dag je activiteiten bij en koop een stappenmeter of gebruik je telefoon daarvoor en probeer de 10.000 stappen te maken elke dag.

10) Als je dan toch de behoefte hebt aan bepaalde calorierijke of ongezonde voedingsmiddelen ga dan niet all out maar bevredig je trek gewoon door weinig hapjes te nemen en daar extra van te genieten. ‘Mag wel maar minder’ wint psychologisch altijd van ‘mag helemaal niet’! Je kan na het genieten dan je afslankdoelstellingen gewoon vervolgen zonder schuld of schaamte: en dat werkt!

De echte sleutel naar afslanksucces: beloon jezelf!
We hebben allemaal af en toe dat schouderklopje nodig. Beloon daarom je nieuwe gedrag met beloningen die niets met eten te maken hebben. Maak een lijstje met mogelijke beloningen die je kan genieten en die op voedsel gebaseerd zijn.

Beloon jezelf met een item van die lijst als je weer 2 of 3 kilo kwijt bent of als je 3x in de sportschool te vinden was die week: dat werkt.

Als je zelf het doel stelt, je zelf het doel bereikt: beloon jezelf dan met een bioscoopje, nieuwe broek of whatever waar je dan ook een goed gevoel over jezelf van krijgt.

De meeste van ons zijn heel goed in het zorgen voor anderen. Deze periode is het belangrijk dat je zorgt voor jezelf. Zet jezelf op de eerste plaats, je verdient het en uiteindelijk hebben de anderen van wie je houd een gezondere, fittere en minder zware jij om van te genieten!

Wil je meer tips hebben om je afslankinspanningen naar een hoger plan te trekken? Download dan hier de 100 allerbeste EN doorgesteste tips om mee af te vallen of kijk op afvallen.nl

 

Lees ook:De grootste oorzaken van extra vakantiekilo’s
Lees ook:Wat droge lippen je vertellen
Lees ook:Zo word je ijzersterk!
Lees ook:Doe mee aan de plank challenge!
Lees ook:If It Fits Your Macros: eet wat je wilt en bereik je doel!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gastblog: 10 afslanktips voor het volhouden van je dieet

  1. Marijke

    Bedankt voor dit bruikbare artikel :)

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>