De 5 grootste fabels over het trainen van je buikspieren

Sixpack fabels

Eén van de meest onbegrepen spiergroepen zijn de buikspieren. Nog steeds gaat er enorm veel verkeerde informatie rond over dit onderwerp en het creëren van een sixpack. Als je kijkt hoeveel tijd men in het trainen van de buikspieren stopt wordt duidelijk dat iedereen veel waarde hecht aan deze spiergroep. In dit artikel bespreken we de 5 grootste fabels gerelateerd aan buikspiertraining en een sixpack, zodat je vanaf nu efficiënt kan werken aan dat wasbordje.

Fabel #1: “Ik moet mijn buikspieren trainen om mijn buik plat en vetvrij te krijgen”

Dit is misschien wel de grootste misvatting over het verliezen van buikvet. Ten eerste; plaatselijk vet verbranden is simpelweg onmogelijk. Het lichaam bepaald zelf waar het het vet verbrand. Als je dus 100 sit-ups en crunches doet in de hoop je buikvet te verliezen ben je gewoon je tijd aan het verspillen. Voor meer informatie over de misvatting plaatselijk vet verbranden, lees dan de blog Is vet verbranden op specifieke plaatsen mogelijk?
Ten tweede; als je ontelbaar crunches, leg raises en sit-ups maakt met het doel je buik platter te maken gebeurd er precies niks met je vetpercentage. Met andere woorden, je verbrand er geen grammetje vet mee. Het enige wat er gebeurd, is dat je de buikspieren aan het ontwikkelen bent, maar dit betekend niet dat ze door die laag vet heen zichtbaar zullen worden.

Fabel #2: “De buikspieren zijn speciale spieren die elke dag getraind kunnen worden”

De spiervezels van de Rectus Abdominis (de rechte buikspieren) bestaan uit precies dezelfde spiercellen als alle andere spiergroepen in je lichaam. Er is dus geen reden om de buikspieren vaker of zelfs elke dag te trainen. Je traint toch ook niet elke dag je borst? mensen die elke dag hun buik trainen met als doel een sixpack te creëren, krijgen te maken met overtraining van de buikspieren. Dit betekend dat je de buikspieren juist aan het afbreken bent omdat ze vrijwel geen rust krijgen om te herstellen. Net zoals alle andere spiergroepen in het lichaam, hoef je de buikspieren niet meer dan 2 keer per week te trainen.

Fabel #3: “Buikspieren moeten alleen worden getraind met veel herhalingen”

Zoals bij fabel 2 al is vermeld, de buikspieren zijn het zelfde als alle andere spieren. De spiervezels in de Rectus Abdominis bestaan uit zowel slow twitch als fast twitch spiervezels. De slow twitch spiervezels reageren het best op een laag gewicht met veel herhalingen, en de fast twitch spiervezels reageren het best op een hoog gewicht met weinig herhalingen. Net zoals voor alle andere spieren, dien je dus om de zoveel tijd te veranderen van trainingsintensiteit. Je kan bijvoorbeeld om te 4 weken veranderen van veel herhalingen met een laag gewicht naar weinig herhalingen met een hoog gewicht.

Fabel #4: “De buikspieren kunnen alleen goed getraind worden door pure buikspieroefeningen”

De buikspieren zijn onderdeel van de core (Romp/kern spieren). Alles wat je doet en elke beweging die je maakt, begint vanuit de core. De core is te vergelijken met een basisconstructie van een huis. Als deze niet stevig genoeg is, zal het huis niet blijven staan. Hetzelfde geldt voor je core. Als deze niet goed ontwikkeld is, zal je snel last krijgen van blessures en kan je niet zwaar en explosief trainen. Met compound oefeningen zoals de squat, deadlift en lunge zorgt de core, inclusief de buikspieren, voor balans en kracht om de oefening goed uit te voeren. Dit soort oefeningen zijn dus ook prima oefeningen om de buikspieren efficiënt te trainen. Ook andere Core&Stability oefeningen zoals de plank zijn extreem goed voor de ontwikkeling van de buikspieren. Compound oefeningen en Core&Stability oefeningen blijken uit onderzoek veel beter en effectiever te zijn dan de ouderwetse sit-ups en crunches. Vervang de sit-ups dan ook met deze functionele oefeningen. Lees het artikel Verban Sit-ups en Crunches voorgoed uit je trainingsschema om erachter te komen waarom sit-ups en crunches zo slecht zijn.

Fabel #5: “Ik heb helemaal geen sixpack”

Iedereen heeft een sixpack. Het is wel genetisch bepaald welke vorm je ‘blokjes’ hebben. Zo hebben sommige mensen geen duidelijke midden scheiding, en hebben andere mensen 4 veel grotere bovenste buikspieren in verhouding met de lage buikspieren waardoor het lijkt alsof ze een zo geheten 4-pack hebben, maar iedereen heeft dus een sixpack. Bij 80% van de mensen is deze alleen bedekt onder een fijn laagje vet. Je sixpack wordt pas zichtbaar als je het correcte vetpercentage hebt. Bij mannen is dit onder de 10%, en bij vrouwen is dit onder de 17%. Nog even door cutten dus.

Lees ook:Matthew McConaughey’s sixpack
Lees ook:Verban Sit-ups en Crunches voorgoed uit je trainingsschema
Lees ook:Welke buikspieroefening zorgt voor de snelste sixpack?
Lees ook:5 essentiële tips voor het creëren van een sixpack
Lees ook:De 5 grootste misvattingen over sixpacks

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “De 5 grootste fabels over het trainen van je buikspieren

 1. Anushka

  Ik heb laatst een aantal fitness apparaten in de uitverkoop gekocht via http://uitverkoop.tips/ om op de zolder een kleine fitness studio te maken. Door hard te trainen zowel cardio als kracht en opletten op je voeding heb ik een strakkere lichaam gekregen. Het is dus echt een samenhang van verschillende factoren

    /  
 2. Bas

  Gaaf artikel! En het klopt ook echt helemaal, helaas blijven er velen zich hierin vergissen. Nog een kleine tip als aanvulling: als je je buik traint, span dan na elke set je buikspieren even 10sec hard aan! Goed voor spierkwaliteit en stimulatie locale verbranding ;)

    /  
 3. Raul Kortooms Auteur

  Hi Bas,

  Namens de lezers van Fitness.blog.nl, dank voor de tip!

    /  
 4. Jan

  @Bas, zoiets als lokale verbranding is een mythe, dit bestaat niet.

  Gr. Jan

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>