Krachttraining ook goed voor vrouwen

pro

Het maakt niet uit of je hardloopt, aan cardio fitness of yoga doet, krachttraining is voor iedere sporter een gezonde aanvulling. Ook voor vrouwen! En je zal er echt niet meteen als een bodybuilder uit gaan zien. In tegendeel! Wij hebben op een rij gezet waarom je nog liever vandaag dan morgen begint in het krachthonk.

1. Lager vetpercentage

Als je spiermassa toeneemt, neemt je vetpercentage af. Hoe ouder je wordt, hoe meer spiermassa je lichaam vanzelf verliest. Dit komt door de hormonale veranderingen. Je vetpercentage neemt daardoor automatisch toe.

2. Shapen

Als vrouw heb je evenveel potentie als een man om spiermassa op te bouwen. Zware krachttraining helpt het vrouwenlichaam beter te shapen. Je spieren komen beter uit. Het hoeft niet te gaan om al je spiergroepen.  Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld de focus te leggen op je billen in plaats van je armen of benen.

3. Minder blessures

Door de extra spiermassa wordt je minder snel gevoelig voor blessures en zal je beter in balans kunnen blijven. Je creëert letterlijk meer stabiliteit.

4. Goed voor je botten

Door krachttraining neemt de botdichtheid toe. Hierdoor kunnen aandoeningen als bijvoorbeeld osteoporose beter voorkomen worden.

5. Insulinegevoeligheid

Krachttraining kan leiden tot een verbeterde insulinegevoeligheid. Iets wat gunstig is voor diabeten met type II. De bloedsuikerspiegel stabiliseert zich meer door de insulinegevoeligheid.

6. Aanpassen sportschema

Als je al regelmatig sport, zeker als je naar de sportschool gaat, is het niet veel moeite om krachttraining toe te voegen aan je schema. Je moet het alleen (laten) aanpassen aan je huidige schema en je doelstellingen. Vraag advies aan je sportinstructeur op de sportschool hoe je je schema het beste kunt aanpassen. Heb je nog geen schema? Laat je dan adviseren om een nieuw schema op te zetten die krachttraining zal ondersteunen.

Het zal vooral gericht worden op hogere herhalingen, langzamere herhalingen, hogere frequentie, meer volume, kortere rusttijden en wellicht een ander dieet. Je zult ongeveer twee a drie keer per week aan krachttraining moeten gaan doen, wil je de beste resultaten bereiken.

7. Niks wijzigen of aanschaffen

Heb je vaste dagen in de week om naar de sportschool te gaan? Laat dan meteen je schema aanpassen om je nieuw gezette doelstellingen te kunnen behalen. Laat je hierin goed voorlichten. Wanneer je een standaard abonnement hebt bij een fitnessschool zal je niks te hoeven wijzigen om gebruik te kunnen maken van de apparaten die er staan. Daarnaast kan je tijdens krachttraining het beste een lichtgewicht sneaker dragen maar loop je overdag al op soortgelijke sneakers rond, hoef je deze niet aan te schaffen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je algehele sport outfit. Aangezien je indoor sport hoef je geen weerbestendige jas of schoenen voor een harde ondergrond aan te schaffen maar voldoet je fitness outfit die je al in je kast hebt hangen prima!

Nog geen lid?

Ben je geen lid van een sportschool en was je dat ook niet van plan? Dan kan je thuis ook al aan de gang met een aantal oefeningen. Zo kom je met een matje en een paar gewichten al een heel eind! Kies hiervoor je eigen krachttraining oefeningen en verleg je grenzen elke week om je eigen gestelde doelen te kunnen behalen.

Geen reacties // Reageer