Het BMI is zinloos als maatstaf

In mijn vorige blog met de (oké ik geef het toe, ietwat suggestieve) kop ‘Wie dik is leeft langer’, haalde ik de Body Mass Index aan, een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. Het BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van het lichaamsgewicht. Ook schreef ik dat ik daar niet zo in geloof; spieren zijn immers zwaarder dan vet, en wie veel aan krachttraining doet is ‘dus’ standaard te zwaar voor zijn of haar lengte.

Je kan echter natuurlijk altijd wel wat schrijven en lukraak cyberspace in slingeren, maar het is altijd prettig wanneer je uitlatingen gestaafd worden. De mensen van Training, Lifestyle en Voeding posten toevallig gisteren deze foto op hun Facebookpagina, die weliswaar gedramatiseerd is (dat spiermassa en vet zich tot een factor vijf met elkaar verhouden lijkt me een tikkeltje overdreven) maar daarmee wel de boodschap overbrengt: het BMI is volledig zinloos als maatstaf.

De Body Mass Index kijkt niet naar de lichaamssamenstelling. Iemand met een BMI van bijvoorbeeld 28 kan ook alleen maar spieren hebben in plaats van vet, en wordt dan ten onrechte dik genoemd. Een spier weegt immers meer dan vet. Zo is mijn BMI 25; toen ik de test deed op de site van het Voedingscentrum werd mij aangeraden ‘niet verder aan te komen of te proberen af te vallen als ik gezondheidsproblemen in de familie heb’ ;-)

Zo zie je maar weer dat wie hard z’n best doet vet (en dus vaak gewicht) te verliezen en spiermassa op te bouwen, vaak in de luren wordt gelegd door de weegschaal. Op het display staat immers dat je bent aangekomen, waar je misschien verwacht had dat je zou zijn afgevallen. Fijn idee dat deze extra bagage dus ‘slechts’ je nieuw herwonnen spieren zijn :-)

Laten we dus vooral doorgaan met wat we aan het doen zijn om onze doel(en) te bereiken. En laat je niet afleiden door BMI of gewichtsmetingen :-)

Lees ook:Wie dik is leeft langer!
Lees ook:Eet meer, weeg minder
Lees ook:Verzoeknummers voor Body Pump
Lees ook:Nederland moet voorbeeld nemen aan Los Angeles
Lees ook:Verontrustend bericht over toename maagband operaties.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>