Wie dik is leeft langer!

Iedereen die na de feestdagen met pijn in het hart voor de spiegel of op een weegschaal stond, stop met treuren. Wie weet hebben die copieuze kerstdiners je leven zelfs verlengd: licht overgewicht verlaagt namelijk de kans op een vroegtijdige dood.

Althans, dat beweren Amerikaanse epidemiologen.

Zij hadden uit eerdere onderzoeken de beschikking over de gegevens van bijna 3 miljoen mensen en hun eventuele tijdstip van sterven, en verdeelden hen onder in gezond gewicht (BMI 18,5-25), overgewicht (BMI 25-30) en vetzucht (BMI >30). De laatste categorie was weer onderverdeeld in klasse 1 (BMI 30-35) en 2 (BMI >35).

BMI.. Het klinkt als een instantie. Wat was dat ook alweer? BMI staat voor Body Mass Index, een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. Het geeft een schatting van het gezondheidsrisico van het lichaamsgewicht. Op onder meer de site van het Voedingscentrum kun je uitrekenen wat jouw BMI is. Ik persoonlijk kijk daar niet zo naar; spieren zijn zwaarder dan vet, en wie veel aan krachttraining doet is standaard te zwaar voor zijn of haar lengte. Zo is mijn BMI 25; mij werd aangeraden ‘niet verder aan te komen of te proberen af te vallen als ik gezondheidsproblemen in de familie heb’ ;-)

Gezien de resultaten van het onderzoek hoef ik BMI-technisch echter niet bang te zijn dat ik prematuur het loodje leg. Het bleek dat mensen met overgewicht zes procent minder kans hadden om vroegtijdig te komen overlijden dan mensen met een gezond gewicht. Zelfs de mensen met klasse 1 vetzucht hadden een vijf procent lagere kans om eerder te overlijden. Pas bij een BMI van boven de 35 stijgt de kans om vroegtijdig te sterven met 29 procent.

En dat is toch op z’n minst opmerkelijk te noemen – en dat vonden de wetenschappers kennelijk ook; een verklaring volgens hen was dat mensen met overgewicht vaker onder controle staan bij de dokter en daardoor eerder in het ziekenhuis belanden als er iets ernstigs aan de hand is. Ook zouden er aanwijzingen zijn dat een klein beetje lichaamsvet een beschermend effect heeft op hart- en bloedvaten. Of dat de energiereserve die mensen met overgewicht hebben, hen wellicht een voordeel oplevert onder bepaalde omstandigheden.

Ja ja. Denk echter nog even twee keer na over die sprint naar de koektrommel, mocht je die overwegen. Heb je ooit een honderdjarige gezien met overgewicht? Precies. Blijf dus vooral lekker sporten.

Lees ook:Mensen herkennen eigen overgewicht niet
Lees ook:Gespierde jongens leven langer
Lees ook:44% minder kans op overgewicht door ontbijten
Lees ook:Nederlanders worden steeds dikker
Lees ook:Jongeren niet bewust van ongezonde levensstijl

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Wie dik is leeft langer!

  1. steef

    Weer een goed voorbeeld van een kop + foto die volstrekt niets te maken hebben met de inhoud van het artikel. Het doel is enkel maar aandacht, dus klikken genereren! En al die vetkleppen dus nog weer aankomen. In 2023 is de zorg helemaal niet meer te betalen.

      /  
  2. P

    hebben verlengt?

      /  
  3. Roel Auteur

    Jij hebt het begrepen Steef; de kop boven een artikel is inderdaad bedoeld om mensen te triggeren de rest van het bericht ook te lezen. Ik heb enkel de uitkomst van het onderzoek gebruikt om dat doel te bereiken en verkondig daarmee dus geen onwaarheden, toch? En wat ‘die vetkleppen’ betreft; je mag aannemen dat ze ook gewoon de laatste alinea lezen, niet? :-)

      /  
  4. Roel Auteur

    En P, ik schaam mij diep; kennelijk was die fout er in de waan van het moment even tussendoor geschoten.. Bedankt voor je scherpe blik, houd die en blijf kritisch! :-)

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>