Moe? Onzin, zit allemaal tussen de oren!

Finaal naar de klote, helemaal kapot, geen stap meer kunnen zetten, je arm niet meer kunnen liften? Onzin, zit allemaal tussen de oren! Althans dat beweren Deense wetenschappers. Zij ontdekten hoe vermoeidheid ontstaat in het brein en zich verspreidt naar de rest van het lichaam; je hersenen maken je spieren min of meer wijs dat ze moe zijn. Fraai is dat, beetje gesaboteerd worden door je eigen lichaam..

Als we het onderzoek mogen geloven leidt de aanmaak van de neurotransmitter serotonine tijdens het sporten in eerste instantie nog tot een goed gevoel, maar sturen de hersenen bij een aanhoudende productie een sterk vermoeidheidssignaal naar de spieren. Dit mechanisme in het brein veroorzaakt dus een algemeen gevoel van uitputting in het lichaam, zelfs als de spieren fysiek gezien nog wel in staat zijn om verder te werken. Meer onderzoek moet uitwijzen wanneer het omslagpunt in het effect van serotonine wordt bereikt bij mensen.

De onderzoekers kwamen overigens tot die conclusie door opvallend genoeg de hersenpan van schildpadden te liften en reacties in het zenuwstelsel van de dieren te meten. Deze mechanismen zijn volgens de onderzoekers ‘vergelijkbaar met vermoeidheidsprocessen in het menselijk brein’. Een schildpad lijkt mij echter het laatste dier waar je mee vergeleken wilt worden wanneer je als beginnend hardloper voor je gevoel net een beetje op stoom komt..

Lees ook:Intellectueel werk maakt dik
Lees ook:Sporten geeft zelfde euforische gevoel als blowen
Lees ook:Hersenen krimpen minder snel door fitness
Lees ook:Fitness, de juiste voeding en vitaminen
Lees ook:Is nu ook al wandelen beter voor de gezondheid dan hardlopen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>