Is nu ook al wandelen beter voor de gezondheid dan hardlopen?

lopenZoals ik al eerder schreef ben ik door mijn huidige staat (van ontbinding, want licht grieperig) en tot mijn grote frustratie niet bepaald mans genoeg om mijn vaste hardlooproute te volbrengen op de manier en in de tijd die ik graag zie.. Sterker nog, echt hard lopen kun je het in mijn ogen niet eens noemen. Natuurlijk, je bent nog altijd in beweging; dat is beter dan een beetje vegeteren op de bank, je tijd uitzittend tot het griepvirus vindt dat het genoeg is geweest. Maar gelukkig las ik dat het ook echt niet altijd hard hoeft te gaan om tot positieve resultaten te komen; zo schijnt wandelen voor het hart zelfs beter te zijn dan hardlopen.

Althans, dat meldt Gezondheidsnet op basis van onderzoeksresultaten van het Lawrence Berkeley National Laboratory. Onderzoekers volgden zes jaar lang ruim 33.000 hardlopers en 15.000 wandelaars in de leeftijd van 18 tot 80 jaar, en kwamen tot de conclusie dat stevig wandelen de kans op hartklachten met 9,3 procent verlaagt. Hardlopen draagt daar slechts met 4,5 procent aan bij. Ook het risico op een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte is bij stevig wandelen minder groot dan bij hardlopen.

Eerder schreef ik al eens dat slenteren beter voor de gezondheid schijnt te zijn dan een uur intensief sporten. What’s next; achteruit sloffen een nieuwe afvaltrend? Als ik niet beter wist (en niet zoveel voldoening uit het rennen haalde) had ik volgens al die (tegenstrijdige) berichten m’n hardloopschoenen allang moeten opbergen.. Maar zolang m’n rikketik nog prima functioneert ziet niemand mij m’n tempo naar beneden bijstellen :-)

Lees ook:De lente komt heus wel; tips om buiten te sporten
Lees ook:Niet ontbijten uit angst om aan te komen – en andere excuses
Lees ook:We zijn er weer! Of nou ja, lichamelijk nog niet helemaal..
Lees ook:Ouderen: 3 uur per week bewegen, 5 jaar langer leven
Lees ook:Wat is de beste manier om fit te worden?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>