Paarse tomaat tegen kanker

Nederlandse en Britse wetenschappers hebben een nieuw middel ontwikkeld die ons zou moeten beschermen tegen bepaalde vormen van kanker: een paarse tomaat. 

 

WAGENINGEN – Britse en Wageningse wetenschappers hebben een nieuwe, paarsgekleurde tomaat ontwikkeld. Uit onderzoek is gebleken dat de tomaat extra gezond is en bescherming biedt tegen de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker.

Volgens het onderzoeksinstituut Plant Research International van de Wageningen Universiteit zijn via genetische modificatie twee genen van het leeuwenbekje aan de tomaat toegevoegd.

Die genen zijn nodig om anthocyanen te maken, paarskleurige antioxidanten die ook in zwarte bessen, aardbeien en cranberries voorkomen.

Deze stof beschermt niet alleen tegen bepaalde kankersoorten, maar ook tegen hart- en vaatziekten. Tevens zouden anthocyanen ontstekingsremmend zijn. De nieuwe tomaten werkten goed bij muizen die heel vatbaar zijn voor kanker.

Van tomaten was al bekend dat ze gezond zijn. De vruchten bevatten veel lycopeen, dat zorgt voor afweer tegen een aantal ziektes.

Maar Nederlanders eten te weinig groenten en fruit om optimaal te profiteren van alle gezonde eigenschappen daarvan, aldus de onderzoekers.

Daarom zoeken wetenschappers naar manieren om groente en fruit nog gezonder te maken. De nieuwe paarse tomaat is twee keer gezonder dan de rode exemplaren.

(c) ANP

Lees ook:Vezels goed voor mannenhart
Lees ook:Zware rokers minder kans op kanker met broccoli…
Lees ook:Eet groene tomaten voor een gespierder lichaam
Lees ook:Jongeren eten onvoldoende fruit
Lees ook:Hardlopen maakt minder snel oud

1 Reacties // Reageer

One thought on “Paarse tomaat tegen kanker

 1. jeroen

  Waanzin!

  Wanneer accepteren we als mensheid nou eens dat de natuur geen verbetering behoeft, dat we alleen maar moeten eten wat de antruur ons voorschoteld om gezond te zijn en te blijven.
  Eet gezond, gevarieerd en waar je trek in hebt, dan heb je geen paarse tomaten nodig! Luister naar waar je lichaam om vraagt. Trek in zoetigheid? Neem fruit, zodat je suikers aangevuld worden. Op t moment dat de natuur je aardbeien voorschoteld (omdat het de tijd van het jaar is voor die vruchtjes), eet ze dan ook. Dan bouw je vanzelf de benodigde stoffen op die je tegen allerlei ziektes kunnen beschermen.
  Daar zijn geen genetisch gemanipuleerde paarse tomaten voor nodig, waarvan niemand nog kan overzien of dit niet weer andere ziektes zal veroorzaken.

  De mensheid kan allerlei stoffen bij elkaar voegen en alle mogelijke “gezonde” dingen maken, maar wanneer zullen we nou eens inzien dat alles wat we kunstmatig creeeren aan de andere kant voor problemen en schade zorgt?

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>