Wat je nog niet wist over de treadmill

Rennen op de treadmill kan aanvoelen als een ware marteling. Is dat toeval? Volgens mentalfloss.com niet.

treadwheel

De loopband is namelijk ontstaan in de gevangenis! In het jaar 1818 ontwikkelde engineer Sir William Cubitt de eerste variant van de treadmill, die hij de tread-wheel noemde. Hij kwam op het idee toen hij een bezoek bracht aan een gevangenis en zag dat die ‘luie’ gevangenen maar een beetje stonden te niksen. Cubitt bedacht dat hij ze beter aan het werk kon zetten.

Daarom bedacht hij het tread-wheel. Dit apparaat zag eruit als een omgekeerd hamsterwiel, waarbij de gevangenen het wiel draaiend moesten houden door op schoepen aan de buitenkant van het wiel te lopen. Ze maakten daarbij bewegingen alsof ze de trap op liepen. Door deze bewegingen vermaalden ze graan, of pompten ze water op. Klinkt simpel genoeg zou je zeggen, maar de gevangenen werden gedwongen om dit acht uur per dag te doen. Dit, mede met het slechte dieet, had tot gevolg dat de gevangenen uitgeput, verwond en ziek waren.

Laat 19e eeuw werd het gebruik van het tread-wheel afgeschaft, omdat het te wreed zou zijn. In 1960 werd het tread-wheel echter herontdekt door Dr. Kenneth Cooper. Hij onderkende de voordelen die het wiel had voor de gezondheid. Langzaam maar zeker werd toen de treadmill ontwikkeld zoals we het vandaag de dag kennen.

Lees ook:Fitnessapparaten wekken eigen energie op
Lees ook:Sporten is slecht voor je tanden
Lees ook:Fitnesstrackers maken je een betere moeder
Lees ook:Nederlander onderschatten slechte leefgewoonten
Lees ook:Energie stromen via NIA

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>