Overtraining; overdaad schaadt

Het is een fraaie paradox: de één is met geen tien paarden naar een sportschool te slepen, de ander traint zich het apelazarus. Natuurlijk ben jij zo iemand die hard werkt om het lichaam te boetseren dat je voor ogen hebt. Maar ik schreef al eerder dat rust minstens zo belangrijk is voor de ontwikkeling van je spieren als het smijten met gewichten. En ik ben echt niet het braafste jongetje van de klas; iemand die een doel heeft is vaak moeilijk af te remmen, ik niet in de laatste plaats. Met alle gevolgen van dien: overtraining bijvoorbeeld. En die sportschoolhaters maar meewarig met het hoofd schudden.

Overtraining ontstaat door te hoge lichamelijke belastingen die kort achter elkaar optreden, met te weinig rust ertussen. Het kan zowel voorkomen bij kracht- als bij duursporters en het is een signaal van het lichaam dat de grens is bereikt van de inspanningsintensiteit en -frequentie.

Volgens Fitness-weetjes.nl zijn er zijn verschillende vormen van overtraining:

  • Musculaire overbelasting : lokale vermoeidheid en spier stijfheid;
  • Oververmoeidheid: vermoeidheid gedurende een korte periode;
  • Overtrainingssyndroom: een chronische oververmoeidheid die niet alleen gepaard gaat met een daling van het prestatievermogen, maar ook met fysieke, gedrags- en emotionele stoornissen.

Als iemand overtraind is, zal het lichaam zich over het algemeen continu in een actieve staat bevinden. Zo probeert het te herstellen van de schade die is opgelopen. Deze actieve staat kan zich uiten in een aantal symptomen:

  • Krachtverlies
  • Gewichtsverlies
  • Slapeloosheid
  • Vermindering van eetlust
  • Onrust
  • Hogere rusthartslag
  • Hogere bloeddruk
  • Depressie

Het herstellen van overtraining is simpel: neem in eerste instantie rust en hervat je training met een lagere intensiteit. Overtraining van een aantal weken kan door het herstellend vermogen van het lichaam in drie tot vijf dagen verholpen zijn. Heeft de overtraining een langere periode geduurd, dan is langer herstel noodzakelijk.

Dus, wat ook voor junkfood en alcohol geldt; het is geen ramp, maar doe het met mate. Ook voor trainen luidt het devies: overdaad schaadt.

Lees ook:Rust en herstel zijn essentieel
Lees ook:Ben jij overtraind?
Lees ook:De 3 grootste fitness fails
Lees ook:3 Manieren om spierafbraak op vakantie te voorkomen
Lees ook:Spieren hebben ook rust nodig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>