Rubriek: Voeding

Alles over voeding

Slank met pindakaas!

Pinda's -en dus ook pindakaas- hebben tijdens de jaren '90 lang in het verdomhoekje gezeten, de low fat-trend in die jaren. En dat terwijl pinda's boordevol gezonde eiwitten zitten. Nu echter onderscheid wordt gemaakt tussen goede en slechte vetten ‘mogen' pinda's weer. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die drie weken lang 500 calorieën aan pinda's

Lees verder...

Water voor optimale vetverbranding

Drink op warme dagen al deze meer dan normaal,  liefst water. Natuurlijk om de extra suikers en calorieën van frisdrank mee te voorkomen, maar ook om je metabolisme een extra boost te geven. Als de vochthuishouding van je lichaamscellen namelijk optimaal is, verbrand je efficiënter calorieën. 

Lees verder...

Beetje alcohol, minder vet

Bang dat alcohol resulteert in gewichtstoename? Of je gaat aankomen of niet, hangt af van de mate waarin je alcohol drinkt. Een Australisch onderzoek ontdekte namelijk dat vrouwen die kleine hoeveelheden alcohol drinken (ongeveer 1 glas wijn per dag) ca. 25% minder vetweefsel op de buik hebben. 

Lees verder...

Nederland moet gezonder eten

  De jaarlijkse sterfte door hart- en vaatziekten, diabetes en kanker moet teruggedrongen worden en wel door Nederlanders te stimuleren gezonder te eten. Het kabinet gaat daarvoor met voedselproducten, winkels en maatschappelijke organisaties om de tafel zitten.   

Lees verder...

Caseïnen en weiproteïnen

In een studie van 10 weken aan de BaylorUniversity in Texas werd ontdekt dat mannen die zowel caseïnen als weiproteïnen innemen, 50 procent meer spiermassa opbouwen dan mannen die alleen weiproteïnen innemen. Een ander onderzoek aan de Baylor University toont aan dat mannen die na krachttraining een proteïnenshake drinken met 24 gr. weiproteïnen en 16

Lees verder...

Ons voedsel is niet veilig

Wat? Anabolen in zogenaamd gezonde sportdrankjes, vitaminepillen en maaltijdvervangers?? Lees verder voor artikel van Willem Koert, wetenschapsjournalist voor o.a. het weekblad voor Wageningen UR, Sport & Fitness, Vakblad Krachttraining en Elsevier Voedingsmiddelen Industrie. met dank aan Fit met Jet   

Lees verder...

Noodzaak noten

Onderzoekers van Harvard University ontdekten dat mensen die 27 calorieën uit koolhydraten (ca. 14 chipjes) vervingen door 30 gr. noten hun risico op hart-en vaatziekten met 30% verminderden. 

Lees verder...

Calcium alleen niet genoeg voor sterke botten

Yep, we horen het steeds weer; drink melk, eet yoghurt voor sterke botten. Maar calcium alleen doet de truc niet. Sterker nog; de landen waar het meest zuivel geconsumeerd wordt, zijn de landen met de hoogste aantallen osteoperose.  Lees verder voor het artikel van Johnny Bowden over hoe het zit met calcium en sterke botten.  Met dank

Lees verder...

Gezond leven verbetert je genen

  Gezond leven zorgt niet alleen voor een gezonder lichaam, maar ook voor betere genen. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift 'Proceedings of the National Academy of Sciences'. Lees verder voor dit bijzonder interessante artikel over hoe je met een gezondere levensstijl schadelijke genen kunt uitzetten en beschermende genen aanzetten. bron: gezondheidsnet.nl  

Lees verder...

Supplementen vs donuts

Vice-president dr. Jose Antonio van de Amerikaanse National Strength and Conditioning Association hield onlangs in Nederland een lezing over voeding en suppletie. En ja, veel mensen verzetten zich tegen suppletie omdat ze veel vraagtekens zetten bij de effecten van bepaalde supplementen op de lange termijn. Antonio voerde het geweldige argument aan dat de eerste lange

Lees verder...

44% minder kans op overgewicht door ontbijten

Tijdens een onderzoek onder 3900 mensen ontdekten onderzoekers van Harvard dat mensen die dagelijks ontbeten, 44% minder kans hadden op overgewicht en 41% minder kans op ontwikkelen van insulineresistentie, twee risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. bron: Het Wasborddieet voor Vrouwen door David Zinczenko 

Lees verder...

Supermarkt bevordert slecht eetgedrag

Gezond eten: eigen verantwoordelijkheid of mogen we ook een beschuldigende vinger uitsteken naar de supermarkt?  De Consumentenbond deed onderzoek bij verschillende supermarkten in Nederland of zij het de consument makkelijker maken gezondere voeding te kiezen.  

Lees verder...

Artificiële suikers maken dik

Collega en voedingskundige Harriët Bontius wees me op voedingsdeskundige Dr. Jonny Bowden, PhD, C.N.S. Lees zijn artikel over hoe artificiële suikers je juist dikker kunnen maken. Interessant! 

Lees verder...

Superfood: broccoli!

Onbetwiste gezondheidskampioen onder de groenten is broccoli. Broccoli bevat namelijk meer vitamine C dan de meeste citrusvruchten, meer calcium dan een glas melk en meer vezels dan een volkoren boterham. De beste manier om broccoli te eten is rauw of gestoomd.

Lees verder...

Slanker én meer energie met 5-6 maaltijden per dag

Hoewel vrijwel iedereen gewend is om drie maaltijden per dag te eten, is dat voor je lichaam niet zo'n verstandige keuze. Er zit namelijk teveel tijd tussen de maaltijden, waardoor je suikerspiegel daalt. Dat maakt dat je prikkelbaar wordt, moeite hebt je te concentreren en last krijgt van vermoeidheid. Kortom: een energiedip. Met vijf tot

Lees verder...