Yoga voor atleten

Na jarenlang bij diverse leraren in evenzoveel yogastijlen yoga nóg een kans te geven, werd ik uitgenodigd voor een masterclass Power Vinyasa Yoga van yoga-grootmeester Baron Baptiste. Zijn visie op yoga bleek niet alleen een verademing; tijdens de masterclass leek het alsof het licht in mijn hoofd aanging.   

 

Geboren in een yogafamilie en al ruim 20 jaar yogatrainer van celebs en topatleten, is Baron een beroemdheid in de yogawereld. Inmiddels heeft hi talloze DVD's en boeken op zijn naam staan. Baron beschouwt zichzelf net als guru, maakt yoga niet zweverig of onmogelijk, maar juist toegankelijk voor iedereen. Hij leert je je fysieke grenzen niet te forceren,  maar te respecteren. Mijn ervaring met een aantal (niet alle!!) yogadocenten in fitnesscentra is dat ze zich wat verheven voelen boven het 'sportschoolpubliek'. En dat terwijl de bedoeling van yoga is het loslaten van je ego. Bovendien benadrukken veel yogi's hoe gezond flexibiliteit is en gebruiken ze dit als argument om je in houdingen te dwingen waar je lichaam (nog) helemaal niet aan toe is. Baron is veel realistischer; er is nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat de mate waarin je flexibel bent bepaalt hoe gezond je bent. Sterker nog; voor sommige mensen is toename van flexibiliteit helemaal niet wenselijk! Gevleugelde uitspraken van Baron zijn dan ook 'It's not about flexibility' en 'Just because you're working at a lesser degree doesn't mean you benefit any less'. 

Lees ook:Goede combi: yoga & Rolfing
Lees ook:Yoga met je hond
Lees ook:Yoga voor hardlopers
Lees ook:Guy Van der Reijden is naast Moes definitief onderdeel MasterClass van Jorgen de Mey
Lees ook:Is Thai Chi effectiever dan Yoga?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>