Trainen is gezond. Maar wat te doen bij blessures?

Sporten is gezond, claimt men, en dat is ook zo. Hoe paradoxaal eigenlijk dat je bij het uitoefenen van iets dat zo goed voor je is, je zo lelijk gekwetst kunt raken. Het bedrijfsleven gaat jaarlijks voor miljoenen het schip in omdat werknemers in hun vrije tijd zo nodig botbreuken moeten oplopen op het voetbalveld, en in de ziektewet belanden (oké, dat laatste is ietwat gechargeerd, ik geef ’t toe ;-) ). Zelf ben ik gestopt met voetballen omdat ik het aan de ene kant niet meer kon combineren met m’n baan (ik werk elk weekend), maar ook omdat ik nogal eens door m’n enkel ging en daar wel een beetje klaar mee was.

Bij mij in de sportschool passeren om mij heen regelmatig pijntjes aan schouder, elleboog, rug of knie de revue, maar zelf ben ik gek genoeg nog altijd gevrijwaard gebleven van ernstige of vervelende blessures. Godzijdank; ik ben als de dood dat ik iets verzwik, verstuik of scheur en daardoor niet kan trainen. Dat ik op Gezondsheidsnet.nl een lijstje met veelvoorkomende (spier)blessures tegenkwam is hopelijk dan ook niet de goden verzoeken..

  • Spierverrekking. Een spierverrekking veroorzaakt tijdens de inspanning een pijn die je over de hele lengte van de spier voelt, en die je niet goed kan lokaliseren. Er is geen bloeduitstorting en geen zwelling. Als je beweegt, wordt de pijn erger.
  • Spierscheur. Bij een spierscheur voel je onmiddellijk een vlijmscherpe hevige pijn op een welbepaalde plek. Bewegen is zeer pijnlijk. Bij een volledige scheur kan je een inkeping zien op de plaats van de blessure. Spierscheuren gaan ook vaak gepaard met bloeduitstortingen.
  • Peesscheur. Peesscheuren doen weliswaar minder pijn dan spierscheuren, maar als de pees helemaal doorscheurt kun je de betrokken spier niet meer bewegen.
  • Verzwikking. Je kan een gewricht ook verzwikken. Dat gebeurt wanneer de ligamenten te veel moeten oprekken. Dan verschuiven de botstukken, en wordt het gewricht instabiel.
  • Verstuiking. Een verstuiking gaat nog een stapje verder. Daarbij ontstaan scheurtjes in de ligamenten, waardoor het gewricht snel dik, pijnlijk en blauw wordt. In de eerste uren kan je het bijna niet meer bewegen.

Vertel mij wat; ten aanzien van (enkel)verstuikingen ben ik een ervaringsdeskundige. Er staat mij nog helder voor de geest dat ik altijd meteen moest koelen met ijsblokjes omwikkeld door een theedoek; het kan echter nooit kwaad om een coldpack in je vriezer te hebben liggen om de zwelling te verminderen en het genezingsproces te versnellen. Maar wat kun je nog meer doen:

  • Pak je rust. Beweeg het getroffen lichaamsdeel zo min mogelijk. Hoe lang je rust, hangt af van de ernst van de blessure; bij een pees- of spierscheur bijvoorbeeld is drie dagen rusten is aan te raden.
  • Beperk de zwelling. Als je onmiddellijk druk uitoefent op de plaats waar je pijn hebt, verhinder je dat er te veel vocht uit de bloedvaten in de omgeving van het letsel binnensijpelt. Zo kan je zelfs een bloeding stoppen.
  • Zoek het hogerop. Probeer het gekwetste lichaamsdeel gedurende de eerste 72 uur zo veel mogelijk in hoogstand te brengen, en dan het liefst hoger dan het hart. Dat is namelijk een zeer efficiënte manier om een opkomende zwelling te verminderen. Hoe minder zwelling, hoe sneller de genezing.

En dan kan het wachten en verbijten beginnen.. Heb jij wel eens vervelende blessures gehad bij het sporten? Laat het me weten. Tot die tijd; fingers crossed! ;-)

Lees ook:De 4 slechtste krachttraining tips ooit!
Lees ook:Trage spiergroei? 8 tips om jouw spiergroei te versnellen
Lees ook:In de overgang? Ga bewegen!
Lees ook:Tai Chi vermindert pijnklachten bij artrose
Lees ook:3 oplossingen voor steken in je zij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>