5 tips bij sporten in de kou

Woman running in winter

Het is nog herfst, maar de wintermaanden liggen alweer voor de deur. Veel buitensporters zoals hardlopers, mountainbikers en wielrenners hebben in de wintermaanden last van de kou tijdens het sporten. Daarom 5 tips om zo min mogelijk last te hebben van de kou en zo alles uit je trainingen te halen tijdens koude dagen:

1 Maak gebruik van extra energie

Tijdens koude temperaturen verbruikt het lichaam minder energie dan op warme dagen. Hierdoor houd je je training/workout in de wintermaanden langer vol en kan je een tandje zwaarder trainen dan op een zomerse dag. Omdat het lichaam meer energie overheeft moet je hiervan gebruik maken tijdens je training. Hierdoor heb je ook minder last van de kou.

2 Houd je hoofd warm

Het hoofd (met name de hoofdhuid) kan warmte moeilijk vasthouden. Hierdoor kan je tot wel 70% van je lichaamswarmte verliezen. Daarom is het belangrijk om bij vorst een muts of haarband te dragen als je buiten gaat sporten.

3 Adem door je neusgaten

Koude lucht wordt in de neusgaten al opgewarmd. Probeer daarom zoveel mogelijk door je neus in te ademen.

4 Begin je training tegen de wind in

Aan het einde van je training ben je bezweet (als je tenminste goed hebt getraind) en kan de wind het lichaam snel afkoelen. Voorkom dit en zorg ervoor dat je begint met tegenwind en eindigt met wind mee.

5 Draag thermokleding

Hoe koud het ook is, als je sport ga je zweten. Om warmteverlies te voorkomen, is het belangrijk dat je in ieder geval twee lagen kleding draagt. Thermokleding is zeer geschikt als onderlaag, omdat dit vocht doorgeeft aan de volgende kledinglaag. Zo blijft de laag die contact met de huid maakt goed droog. Let erop dat je bovenkleding goed ademend is, zodat het vocht verder kan worden afgevoerd.

Lees ook:Wat moet je eten voor, tijdens en na je workout
Lees ook:Vet verbranden door middel van vet. Het kan!
Lees ook:Supplement Spotlight: Creatine
Lees ook:Carb Cycling: Minimale spierafbraak en maximale vetverbranding
Lees ook:4 hardloop tips voor de zomer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>