Dikke kinderen krijgen maagband

Hoe kan het gebeuren dat kinderen zo dik zijn dat de risico's van een maagbandoperatie niet opwegen tegen de risico's die het overgewicht met zich meebrengt. Chirurg Jan Willem Greven voert in uitzonderlijke gevallen maagbandoperaties uit bij kinderen. Afgelopen zondag vertelde hij dat het ging om kinderen die twee keer (!!!) hun gezonde lichaamsgewicht wegen en reeds een jaar lang in een kliniek behandeld zijn voor hun overgewicht, echter zonder blijvend resultaat. Inmiddels bestaat er een wachtlijst voor kinderen met extreem overgewicht die in aanmerking willen komen voor een maagbandoperatie. 

Hoewel de chirurg goede argumenten heeft, vraag je je toch af hoe het kan gebeuren dat kinderen zo extreem dik worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de opvoedende taak van de ouders? Denk je niet bij de eerste paar kilo's te veel niet dat het tijd wordt voor een gezonder eetpatroon en wat meer lichaamsbeweging- bijvoorbeeld door eens te gaan voetballen met je kind in plaats van het achter de TV neer te zetten met een grote zak chips? 

Negen tieners met ernstig overgewicht hebben een maagband gekregen van chirurg Jan Willem Greve van het Universiteitsziekenhuis van Maastricht. De chirurg handelt buiten de richtlijnen en dus op eigen houtje.

Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is het inderdaad niet binnen de richtlijnen. Maar het is daarom niet verboden. Zowel de woordvoerder als de chirurg zijn het erover eens dat het wel verantwoord is. Voor deze kinderen bestaat immers geen andere oplossing.

De chirurg zegt zich ervan bewust te zijn dat hij omstreden operaties uitvoert. Hij waarschuwt echter dat de kinderen diabetes, hart- en vaatziekten en kanker ontwikkelen als ze niet voor hun overgewicht worden behandeld. Dat zijn ernstige gezondheidsrisico's, die vermeden kunnen worden met een maagverkleinende operatie.

De ingreep is echter niet ongevaarlijk. Mensen kunnen zelfs overlijden aan maagverkleiningen. Ook kun je na een maagverkleining slechts een kwart van de normale hoeveelheden eten. Het zal voor de tieners daarom lastig zijn om alle goede voedingsstoffen binnen te krijgen.
(c) gezondheidsnet.nl

 

Lees ook:LeapBand: activity tracker voor kinderen
Lees ook:Regering waarschuwt ouders dikke kinderen
Lees ook:Ouders vinden sporten te gevaarlijk voor hun kinderen
Lees ook:Fitte kinderen kunnen beter lezen
Lees ook:Japanse kinderen koken zelf schoollunch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>