Van slaaptekort ga je schransen

Je kent het waarschijnlijk wel; een feestje gehad, veel drank, weinig slaap. En is het schuldgevoel nog niet genoeg dat je je lijf die avond daarvoor bloot hebt gesteld aan menig versnapering die de Schijf van Vijf nooit zal halen, dan de volgende dag ook nog een onweerstaanbare drang hebben om te snaaien.. Ik ben helemaal geen snoeperd, maar als ik een nacht in de gordijnen heb gehangen dan wil m’n lichaam the morning after ineens op strooptocht.

Daar blijkt een wetenschappelijke verklaring achter te zitten. Helaas nog geen wetenschappelijke oplossing..

Onderzoekers van de Universiteit van Uppsala (die bestaat echt) ontdekten dat bij slaaptekort verzadiging niet lijkt uit te maken: het vergroot hoe dan ook de voedselinname. Proefpersonen die een verstoorde nacht achter de rug hadden schepten de volgende ochtend bij het buffet grote porties en calorierijker voedsel op. In een eerder onderzoek brachten zij al aan het licht dat na een nacht slecht slapen meer activiteit in een hersengebied verantwoordelijk is voor het verlangen naar eten.

Overgewicht door slaaptekort.. Dan kun je beter de volgende dag nog zo brak zijn dat überhaupt het idee van eten je maag zich al doet omkeren ;-) Of gewoon lekker op tijd op bed gaan; spieren hebben immers rust nodig om te groeien.

Lees ook:Waarom weinig slaap je dik maakt
Lees ook:Dik door slaaptekort
Lees ook:Luie manieren waarop je kunt afvallen (deel 3)
Lees ook:Het recept voor een goede nachtrust? Sporten!
Lees ook:Mensen die light-frisdranken drinken eten vaker ongezond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>